HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen protesterar mot Tranåsbostäders inkomstkrav

Jönköping För att få hyra en lägenhet hos Tranåsbostäder måste man tjänar tre gånger så mycket som hyran. Nu protesterar Hyresgästföreningen och hyresgäster mot bostadsbolagets krav och menar att det är exkluderande. 
Namninsamling på torget i Tranås.

För att få hyra en lägenhet av Tranåsbostäder måste man tjäna tre gånger så mycket hyran, efter skatt. Det är ett system som utesluter många från att hyra av det kommunala bostadsbolaget. I veckan anordnade Hyresgästföreningen en namninsamling på Torget i Tranås.

­– Vi tycker att det är fel att kommunens eget bolag har så pass höga krav. De har ett ansvar att se till det allmännas bästa och borde föregå med gott exempel. En inkomst som är tre gånger så hög som hyran är mycket för många som i praktiken utesluts från bostadsmarknaden, säger initiativtagaren  Susanne Filipsson, regionstyrelsen Hyresgästföreningen region Sydost.

Läs ocksåOro för utförsäljning i Ludvika: ”Nu startar vi en proteströrelse”

Hon refererar till SCB:s lönestatistik där en undersköterska eller i en butik i genomsnitt tjänar 19 700 kronor i månaden, efter skatt. Det innebär att man får hyra en lägenhet med en hyra på max cirka 6 600 kronor.

– Sådana här regler gör det svårt även för personer som har ett vanligt jobb. Är man ensam med barn blir det väldigt tufft och jag undrar hur många som då har råd att bo hos Tranåsbostäder. Det slår även extremt hårt mot de som är nya på bostadsmarknaden, till exempel unga, säger Susanne Filipsson.

Magnus Nilsson, vd på Tranåsbostäder, bekräftar att inkomstkravet är inskrivet i bostadsbolagets policy.  Något som han menar främst ska vara till hjälp för hyresgästerna.

Läs ocksåSnart dubbelt så dyrt att köa för bostad i Göteborg

– Det innebär en trygghet för dem att veta att de har en betalningsförmåga, säger han.

En ensamstående förälder och låginkomsttagare får i allmänhet även barnbidrag och kanske bostadsbidrag. Han anser inte att systemet är exkluderande eftersom även bidrag räknas in i inkomsten. 

Däremot, menar Magnus Nilsson, är bostadsbolagets hyrespolicy som sattes 2014 inte statiskt.

Läs ocksåHalland: 4 av 6 kommunala bostadsbolag har män i toppen

– Det här är något vi kommer ta upp med vår styrelse. Reglerna kan komma att mjukas upp.

Hyresgästföreningen kommer nu gå vidare med namninsamlingen. I början av nästa år planerar de att bjuda in politiker för att driva frågan om lägre krav på inkomst för potentiella hyresgäster hos Tranåsbostäder. 

Läs också Städerskan som blev verkställande direktör i Skånes allmännyttor Hotade skära halsen av granne efter tvist om tvättid – sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.