Annons

Hyreskartan visar inte hela bilden över landets hyror

Nyheter En karta över landets kommuner där du kan se hur hyrorna förändrats över tid. Det är Hyresgästföreningens nya satsning. Men siffrorna är inte baserade på de årliga förhandlingarna – utan på data från Statistiska centralbyrån.
Foto: Hyresgästföreningen / Skärmdump

Med hjälp av Hyresgästföreningens Hyreskarta som lanserades förra året kan följande utläsas:

Kommuner/stadsdelar där hyrorna ökat mest:

Nykvarn – 17,2 procent.
Haninge – 13,4 procent.
Östermalm (Stockholm) – 13,1 procent.
Svenljunga – 7,89 procent.
Lidingö – 7,37 procent.

Kommuner med högst hyra 2018 (per kvadratmeter):

Täby – 118 kr.
Vaxholm – 111 kr.
Haninge – 110 kr.
Nykvarn – 109 kr.
Nacka – 109 kr.

Hyreskartan presenterades för första gången förra året och har i år uppdaterats med nya siffror för 2018. Men trots att Hyresgästföreningen årligen förhandlar hyran för 90 procent av landets 1,5 miljoner hyreslägenheter så är det inte de faktiska förändringarna, och Hyresgästföreningens egen statistik, som presenteras i kartan.

I stället kommer siffrorna från Statistiska centralbyrån, SCB, och deras årliga sammanställning. Den baseras på ett statistiskt urval på cirka 15 500 lägenheter i flerbostadshus och småhus över hela landet. Trots att det är relativt stort urval så utgör det bara en procent av landets hyresrätter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi är jätteglada att SCB gör den här urvalsundersökningen som i grunden är väldigt positiv. Sedan har den som alla urvalsundersökningar felmarginaler. Därför är den inte helt perfekt. Men som en allmän koll på hur hyrorna ligger är den jättebra, säger Love Börjeson, senioranalytiker på Hyresgästföreningen.

Annons

Just felmarginalerna, som i vissa fall kan vara rätt stora, redovisas dock inte i Hyreskartan.

– Vi hade en diskussion om vi skulle presentera felmarginalerna, och det kanske vi också ska börja göra, men min erfarenhet är att det väcker fler frågor än det ger svar, säger Love Börjeson.

Läs ocksåDubbelt så hög hyra på Kungsholmen som i Fagersta

Ett av skälen till att Hyresgästföreningen inte använder sin egen data är enligt honom att det saknas siffror på vissa håll. Så även om Hyresgästföreningen har uppgifter om betydligt fler hushåll än de 15 500 i SCB:s undersökning så skulle bortfallen behöva analyseras innan statistiken kan redovisas på ett korrekt sätt.

Dessutom säger han att Hyresgästföreningens siffror troligtvis skulle ligga på en lägre nivå, då det bara är den förhandlade hyran som ryms där.

Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren tycker att det är en poäng att SCB även har med ombyggnation och nyproduktion i sin statistik.

Annons
Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

– Den är bra på det sättet att den täcker upp alla tre fält: den årliga förändringen, ombyggnation och nyproduktion.

Att utgå från Hyresgästföreningens statistik i Hyreskartan säger han skulle kräva alla förhandlingsparters godkännande. Och en mer offentlig hyresstatistik är, enligt honom, framförallt en fråga för landets hyresvärdar.

– Hyresvärdarna har hela den här datan hos sig. Ska det vara transparent och fungera då är det väl bara ett initiativ från dem som saknas.

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.