Annons

Dubbelt så hög hyra på Kungsholmen som i Fagersta

Nyheter Hyresgäster på Kungsholmen och Östermalm i Stockholm har mer än dubbelt så hög hyra som de som bor i Fagersta eller Bjurholm. Det visar nya siffror från Statistiska centralbyrån. Se hyresnivån i din kommun.
Foto: Gry Ellebjerg

Statistiska centralbyrån samlar varje år in uppgifter om från kommunala och privata hyresvärdar om cirka 15 500 hyresrätter. Årets statistik visar att hyrorna har höjts med cirka 1,1 procent, jämfört med 2017.

En genomsnittlig lägenhet på 70 kvadratmeter har nu en hyra på 6 440 kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Då är även de senaste årens nyproduktion med – och där är hyresnivåerna betydligt högre. 2017 hade en nybyggd lägenhet på 70 kvadratmeter en hyra på 10 160 kronor i genomsnitt. I Storstockholm låg den på 12 000 kronor i månaden.

Hyresutvecklingen för nybyggda lägenheter har gått betydligt snabbare än i det äldre bostadsbeståndet. Mellan 2014 och 2017 steg nyproduktionshyrorna med nästan tio procent och Hyresgästföreningen är kritisk.

Annons

– Vi har nått en gräns där det inte längre är långsiktigt hållbara hyror. 54 procent har inte råd att ens söka de nyproducerade hyreslägenheterna i våra storstäder. Det måste byggas hyresrätter med rimliga hyror annars löser vi inte problemet, säger Erik Elmgren, förhandlingschef för Hyresgästföreningen.

Läs ocksåDe förhandlar grannarnas hyror

Tabellen visar medianhyran i landets kommuner och storstädernas stadsdelar 2018, samt nyproduktionshyrorna i olika kommuntyper 2017. Där underlaget är litet är felmarginalerna förhållandevis stora. Medianhyran kan alltså i verkligheten ligga inom dessa intervall.

Annons

 

Läs ocksåChocksiffrorna: 40 procent högre hyra på tio år
Läs också Klart med nya hyror i Älvkarleby Hyreshöjningen den dubbla jämfört med i fjol Höjda hyror hos Victoria Park i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.