Annons

Hyreskommissionen: Straffa parterna om de inte kommer överens

Nyheter Inga retroaktiva hyreshöjningar om förhandlingen drar ut på tiden. Det är ett av förslagen som ska fixa det nuvarande förhandlingssystemet när Hyreskommissionen presenterar sin slutrapport.
Foto: Rickard L Eriksson
Hyreskommissionen utreder framtidens hyror. Från vänster: Martin Grander, doktorand, Malmö högskola, Erika P. Björkdahl, docent i civilrätt, Uppsala universitet, Stefan Attefall, ordförande och f.d. bostadsminister (KD), Nina Lundström, riksdagsledamot för Liberalerna, Sven Renström, vd Olov Lindgren, Adam Cocozza, vd Botrygg, längst fram Chris Österlund, vd Botkyrkabyggen.

Alla är inte nöjda med hur hyresförhandlingen ser ut i dag. Den oberoende Hyreskommissionen, ledd av tidigare bostadsminister Stefan Attefall (KD) har nu presenterat sina förslag för att lösa knutarna.

Enligt kommissionen, bestående av ett antal sakkunniga och experter, är det parterna i hyresförhandlingarna som måste genomföra förändringarna. Alltså är det upp till Fastighetsägarna, Sabo och Hyresgästföreningen att skapa ett regelverk som de är överens om.

Läs ocksåTräd i skorsten och farliga lekplatser – Hyresgästföreningen vill tvinga bostadsbolaget till åtgärder: "Inte professionella"

Förslaget från Hyreskommissionen är bland annat ekonomiska sanktioner om parterna inte kommer överens. För en fastighetsägare skulle det innebära att inte kunna få hyreshöjningar retroaktivt och för Hyresgästföreningen skulle förhandlingsersättningen dras in.

Förslaget kommer vid sidan av andra förslag, som att sätta en maxtid för hur länge hyresförhandlingarna får pågå, att ha ett tydligt ramverk, en oberoende skiljedomare och ett gemensamt kostnadsindex.

Annons

Den sista idén är något som även organisationerna Sabo och Fastighetsägarna lyfte fram i ett dokument som presenterades dagen före Hyreskommissionens rapport. Det handlar om att faktorer som BNP och inflation ska vägas in vid förhandlingarna.

Läs ocksåBostäder i Borås evakuerar vanskötta hyreshuset på Norrby – hyresgästen Ulf: "Jättetacksam"

Alla var inte positiva till Hyreskommissionens rapport när den presenterades på tisdagsförmiddagen. Svenska dagbladets ledarskribent Maria Ludvigsson var inbjuden och menade att det behövde tas större grepp än det som föreslås i rapporten för att motverka bostadsbristen. Enligt henne räcker det inte att göra mindre förändringar i det nuvarande förhandlingssystemet. Hon förespråkade i stället färre regler på hyresmarknaden.

Erika Björkdahl, docent i civilrätt vid Uppsala universitet, och en av ledamöterna i Hyreskommissionen är dock kritisk mot den som förespråkar en friare hyressättning.

– Utifrån min kunskap om regelverket så har jag svårt att hänga med i diskussionen om vad det är man förespråkar eftersom hyreslagen inte har några regler om till vilken nivå hyran får sättas. När parterna förhandlar om det kan man landa på en nivå över marknadshyra, säger hon.

Annons
Läs ocksåHär får falska Tiptapp-föraren fri lejd in på kommunens tipp: "Kan inte yttra mig"

– Om man då säger att man vill införa marknadshyror förstår jag inte om man menar att hyresvärden ska ha en ensidig rätt att varje år bara höja hyran efter eget gottfinnande. Det finns ju ingenstans i Sverige man accepterar det? Det finns nästan inget rättssystem i Europa som erkänner ett avtal där bara ena parten fritt får förfoga över prisvillkor.

Hyreskommissionen är en oberoende grupp som tillsattes av Hyresgästföreningen i slutet av förra året.

Läs också Värd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt” Pengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.