HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fastighetsägarna och Sabo sätter press på Hyresgästföreningen

Nyheter Hyresnivån måste bättre spegla samhällsutvecklingen. Faktorer som inflation bör ha större betydelse, konstaterar nu Fastighetsägarna och Sabo i ett gemensamt dokument. Hyresgästföreningens förhandlingschef: “Detta är en förskjutning.”
Foto: Rikard Ljungqvist

Inom kort drar årets hyresförhandlingar igång. Men det nuvarande förhandlingssystemet ifrågasätts, och branschorganisationerna Fastighetsägarna och Sabo har nu gemensamt tagit fram ett dokument om de förändringar de anser måste göras.

Där står att hyresnivåerna måste följa samhällsutvecklingen. Enligt förslaget ska det ske genom att ett antal makroekonomiska förutsättningar ligger till grund för förhandlingarna.

Läs ocksåFörhandling gav 130 miljoner kronor i lägre hyra i norr

– De vi angett är KPI, BNP, byggprisindex och ränteförändringar, säger Susanna Höglund, chef för ekonomi och juridik hos Sabo.

I ett gemensamt pressmeddelande från de två aktörerna står det bland annat: “Under de senaste åren har höjningen av hyresnivån inte ens nått upp till inflationen, vilket innebär att intäkterna har minskat i reala termer.”

Menar ni att hyreshöjningarna bör vara högre?
– Det är ett konstaterande som gäller utvecklingen de senaste åren. Men det vi vill komma till är en mer hållbar hyresutveckling framåt, för att kunna erbjuda bra hyresrätter även i framtiden, säger Susanna Höglund.

Läs ocksåHMK avgjorde hyrorna hos Nyköpingshem – seger för HGF

Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren säger sig inte ha något emot att dessa faktorer ska användas i förhandlingen, men tycker att de tar väl stor plats i det gemensamma dokument som Sabo och Fastighetsägarna nu presenterar. Framför allt visar det en förskjutning av Sabos inställning, säger han.

– Det som har hänt är att Sabo resonerar lite mer som Fastighetsägarna och vill knyta den allmänna hyresnivån till ett antal makroekonomiska faktorer. Det är väl rimligt att det finns med i förhandlingsunderlaget, men man behöver komma ihåg att förhandlingarna är lokala.

Enligt honom innehåller dokumentet väldigt lite om just lokala förutsättningar.

Läs ocksåBetalade hyran för sent – nu måste Trosabon flytta

– Detta är sådant som Fastighetsägarna drivit i flera år som Sabo nu hoppar på, den logiken tycker jag inte stämmer överens med deras situation. Fastighetsägarna finns över hela Sverige men det allmännyttiga verkar bara på en ort. Jag tycker att Sabo borde ha lyft fram det mycket mer.

Dessutom håller han inte med om att hyresutvecklingen inte följt samhällsutvecklingen i stort.

– Det är ett väldigt kortsiktigt perspektiv. De tre senaste åren har hyreshöjningen legat under kostnadsutvecklingen, men med ett mer långsiktigt perspektiv framkommer en annan bild där hyresutvecklingen väl och mer därtill speglat kostnadsutvecklingen.

Trepartssamtalen mellan Sabo, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen kommer troligtvis igång efter valet i september.

Läs också Privatvärdar i Kungsbacka höjer hyrorna för 2 700 hushåll Höjd hyra med en hundring i BohusÄlvsborg-Skaraborg