HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresnämnden granskar hyreshöjning vid Sankt Knut

Malmö En orimligt hög kostnad eller helt normalt? Hem & Hyra följde med när hyresnämnden besökte studenten Johan Ström som strider för att få ner sin hyra efter en omfattande renovering.
Nämnden inspekterar husets gård., Johan Ström strider för att få ner sin hyra., Huset ligger precis vid Sankt Knuts torg., ,

Det skräller till i porttelefonen vid Sankt Knuts torg. Utanför Johan Ströms dörr står fyra ledamöter från hyresnämnden tillsammans med fastighetsvärdens och hyresgästföreningens representanter. Alla beredda med blå skoskydd i plast.

Sällskapet kliver på, spanar in lägenheten, tar bilder och ställer frågor:

Läs ocksåÄndrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

– Är det där en handdukstork?

– Kan man gå ut på balkongen?

– Får vi kika i garderoben?

Läs ocksåFyra av tio i området godkänner inte renovering

Hyresvärdens ombud pekar på detaljer i yttterdörren och vid strömbrytarna. Någon påpekar att det inte finns någon vägg som skiljer av köket. Katten Angel snurrar samtidigt nyfiket omkring runt deras fötter.

Allt började för tre år sedan efter en omfattande renovering. Värden HBS Property höjde hyrorna utan förhandling med Hyresgästföreningen. Eftersom renoveringen var så omfattande blev det istället fråga om en så kallad inflyttningshyra. Av de 20 ursprungliga hyresgästerna valde 17 att flytta strax efter renoveringen. Idag är det bara Johan Ström som bor kvar, med sin fyrdubblade hyra.  

Han har bott i huset sedan han var tre år och tycker det var bra att värden agerade, “det var en ruin”, men menar att hyran blev på tok för hög. För två år sedan tog han med Hyresgästföreningens hjälp fallet till hyresnämnden. Han är student och har inte så stora marginaler när räkningarna väl är betalda.

Läs ocksåTio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nyttKonflikten om hyrorna på Pennygången ledde till att Hyresgästföreningen utvecklade nya metoder, säger Kim Weinehammar och Pedram Kouchakpour.

Hyresnämndens syn vid Sank Knuts torg fortsätter ner till tvättstugan i källaren och vidare ut på gården. Johan Ström följer med och får fler frågor. Nämndens kamera fylls snabbt på med nya bilder. Besöket går mot sitt slut och det är dags att gå vidare. Hyresgästföreningens förhandlare och värdens ombud hade valt ut varsin, i deras ögon jämförbar, lägenhet som nämnden ska inspektera. En i huset bredvid och en annan längre ner mot centrum, med en lägre respektive högre hyra. Båda två hoppas att nämnden ska gå på deras linje.

Om några veckor väntas beslutet om vad som är rimligt att betala för Johan Ströms lägenhet. Han tycker det är bra att processen är satt i rullning.

– Vi får se vad vad som händer och vad som finns att gå vidare med. Om hyran blir fastställd kan det bli höjningar direkt. Jag kommer att kämpa vidare så länge det går, säger han.

Han är mån om sitt förstahandskontrakt och oroar sig för framtiden.

– Jag står i kö hos Boplats syd men man kan inte direkt välja och vraka.

Fakta: Bakgrunden till Johans hyresstrid

Innan renoveringen: En etta på 21 kvadrat. Kostnad: 1500 kronor i månaden

Efter renoveringen: En tvåa på 43 kvadrat. Kostnad: 6700 kronor i månaden

Läs också Knuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem Bombmannen fick komma tillbaka - nu rasar grannarna: "Jävligt obehagligt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.