Annons

Hyresrättens framtid i fokus på boendekoferens

Göteborg ​Visst har hyresrätten en framtid, det var samtliga deltagare överens om. Men på frågan hur den framtiden bör se ut gick åsikterna isär.

​Borttagna subventioner, ett ifrågasatt hyressättningssystem och ombildningar till bostadsrätt är tre stora hot mot dagens hyresboende. Utifrån frågeställningen ”Har hyresrätten någon framtid?” hade Byggcentrum i Mölndal bjudit in Fastighetsägarorganisationen, Sabo, Hyresgästföreningen samt två ansvariga politiker från Göteborgs stad till en halvdags bostadskonferens.
Att hyresrätten behövs som upplåtelseform i ett framtida Sverige och Göteborg, med ökade krav på flexibilitet och snabba förändringar, var samtliga deltagare var överens om. Det var på frågan hur den framtiden ser ut som åsikterna skiljde sig åt.

Annons
”Sjuk marknad”
Enligt Magnus Ersman, näringspolitiskt ansvarig vid Fastighetsägarna i Göteborg, är dagens hyresmarknad sjuk och utan rätt medicin kan utgången bli dödlig. Höga byggkostnader och högt skattetryck ger sjukdomssymptom i form av ombildningar och få nybyggda lägenheter.
– Många fastighetsägare anser att det inte är en bra affär att bygga hyresrätter i dag – deras uppfattning är att ”vi idkar inte välgörenhet”, säger Magnus Ersman.
Han ordinerade effektivare byggprocesser med minskat antal överklaganden, en friare hyressättning samt att eventuella stöd inte ska gå till fastighetsägaren utan direkt till hyresgästen i form av bostadsbidrag.
”Ingen neutralitet”
Lennart Sjöstedt, bostadspolitisk sekreterare vid Hyresgästföreningen region Västra Sverige, pekade på en rad goda förutsättningar för hyresrätten i Göteborg i form av befolkningstillväxt, ett stort antal hyresrätter, stor efterfrågan, god lönsamhet, ett varierat utbud och fungerande hyresförhandlingar.
– Det stora problemet är att det i dag inte finns någon neutralitet på bostadsmarknaden vad gäller de ekonomiska villkoren. Därför måste villkoren ändras så att hyresgästerna kan få göra samma ränteavdrag som villaägare och bostadsrättsföreningar. Vi måste få en jämlikhet mellan boendeformerna, sedan kan folk själva välja vilken boendeform de vill ha, säger Sjöstedt.
”Förändrade spelregler”
Sophia Mattsson-Linnala, chef ekonomi och finans på Sabo, menar att de allmännyttiga bostadsbolagen roll i och med de svenska privata fastighetsägarnas anmälan till EU-kommissionen kommer att förändras. Bolagens roll på bostadsmarkanden kommer att bli mindre dominant, den hyresnormerande rollen kommer att försvinna och bolagen kommer att bli mer neutrala på ett affärsmässigt plan.
– Spelreglerna kommer att förändras och jag tror att det är bra, det innebär att vi måste utveckla oss. Det finns oerhört mycket nytta med allmännyttan, det gäller bara att vi bestämmer oss för vad för slags nytta vi ska göra. Hur ska vi till exempel komma tillrätta med segregationen? Kanske ska vi ombilda i vissa områden och köpa lägenheter i andra, säger Sophia Mattsson-Linnala.
”Politiska hot”
Owe Nilsson (s), kommunalråd och ordförande i Göteborgs fastighetsnämnd, menar att hoten mot hyresrätten i första hand är politiska. Beslutet att ta bort investeringsbidragen var ett hårt slag, utförsäljningen av allmännyttan i Stockholm är ett annat.
– En sådan utveckling är otänkbar i Göteborg med den politiska majoritet som finns i dag. Men allt kan ändras, säger han.
Owe Nilsson pekade på hyresrättens viktiga roll i arbetet med att bryta segregationen i Göteborg, främst i områden som Askim och Torslanda där det är väldigt svårt för unga och gamla att hitta ett boende.
– Hyresrätten är ett viktigt bostadspolitiskt instrument och spelar stor roll för hur samhällsutvecklingen ser ut. Den gör det möjligt för oss att ha en blandstad. Alla olika upplåtelseformer ska finnas i alla stadsdelar, säger Owe Nilsson.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Värdarnas hårda krav – då får du nobben om du vill bo i Malmö Överfall i tvättstuga – trostjuv slog hyresgäst med hammare Varningen – så mycket dyrare kan det bli om marknadshyra införs Fler vill ha ombildning – fyra av tio skulle tacka ja till att köpa Lättare för unga i Västmanland att få bostad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.