Annons

Hyresvärdar i Höör har sagt upp förhandlingsordningen

Höör På ett år har det skurit sig rejält mellan Hyresgästföreningen och tre privata hyresvärdar i Höör. Bolagen har sagt upp förhandlingsordningen.

Tre fastighetsbolag i Höör har sagt upp sina avtal med Hyresgästföreningen för att istället förhandla direkt med hyresgästerna.

Malmgren Bostad AB äger cirka 140 bostäder, BM fastigheter i Höör runt 130 lägenheter och Fastkap 17 lägenheter.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

 – Mest oroväckande är att när vi först har frågat hyresgästerna har många velat ha kvar förhandlingsordningen, men det har fastighetsägaren lyckats vända, säger Björn Agertoft, förhandlare på Hyresgästföreningen Region norra Skåne.

I de två förstnämnda fallen började tvisten parterna emellan under 2014 års hyresförhandling som var kärva, enligt Hyresgästföreningen. BM Fastigheter godtog till slut ett bud med efteråt sade de upp förhandlingsordningen. Det motsatte sig Hyresgästföreningen och ärendet prövades i Hyresnämnden. Där redovisade först Hyresgästföreningen en enkät där hyresgästerna ville behålla avtalet, men sedan presenterade bolaget en som visade på motsatsen. Det slutade med att Hyresnämnden tillät uppsägningen i fyra av fem fastigheter

Annons

I Malmgren Bostads fall strandade förhandlingarna både i 2014 års och 2015 års hyresförhandling och återupptogs aldrig på riktigt. I december sade bolaget upp avtalet, som sannolikt också det kommer att prövas av hyresnämnden.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras artikel: "Boende får ha kvar den hyra de har idag"

Enligt Skånska Dagbladet har bostadsbolaget skickat ett brev till hyresgästerna som tolkas som en uppmaning att lämna Hyresgästföreningen.

”Ni slipper betala månadsavgift till hyresgästföreningen. Förhandlingsavgiften kommer att försvinna. Ni har alltid ett skyddsnät i form av hyresnämnden om problem skulle uppstå”. I  brevet framkom också att bolaget skulle göra hembesök.

Annons

Malmgrens Bostads vd Ulf Malmgren säger till tidningen att de har sagt upp förhandlingsordningen för att förhandlingarna har fungerat mycket dåligt med Hyresgästföreningen. De har dragit ut på tiden och bestått av ultimatum.

Läs ocksåIlska när risig skötsel inte längre sänker hyran: ”Vill inte betala mer när inget funkar”Tre hyresgäster har samlats på en balkong i en risigt skött fastighet i Värmland.

Björn Agertoft förhandlare på Hyresgästföreningen säger att förhandlingarna bland annat drog ut på tiden för att bolaget kom med ett orimligt högt yrkande och kom med ett slutbud på 1,8 procent som ansågs för högt. Också Hyresgästföreningen kommer nu att fråga hyresgästerna vad de vill.

Fakta: Förhandlingsordning

Förhandlingsordning är ett avtal mellan en hyresvärd och Hyresgästföreningen om att förhandla hyran för alla i ett visst hus.
Saknas förhandlingsordning ska hyresvärden begära hyreshöjning av varje enskild hyresgäst.
Vid en uppsägning kan hyresnämnden pröva om förhandlingsordning innebär ”väsentliga fördelar för hyresgästen”. Enligt praxis räcker det med att 30 procent att hyresgästerna i en fastighet är positiva till att omfattas av förhandlingsordning för att en sådan kan fastställas.
Om hyrorna inte förhandlas kollektivt kan du ändå få hjälp av Hyresgästföreningen om du är medlem.

Läs också Värden som tröttnade på Fastighetsägarna – "Krav som hyresgästerna inte har råd med" Efter miss i hyresförhandling – Svenska Hus betalar 150 000 kronor och ber hyresgästerna om ursäkt Överturism ett hot mot bostadsmarknaden: "Hyresrätter en krockkudde"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.