”Hyresvärden kan ta ut vilken hyra som helst”
Blått ljus från en tv flimrar genom ett fönster i huset på Davidshallsgatan 24 i Malmö. Det är mörkt ute och stadsbussarna dundrar förbi med ojämna mellanrum. Den som lyfter blicken ser att den brunteglade fasaden är en av de mest slitna på gatan: runt om fönstren flagnar färgen. I trapphuset ligger en tydlig doft av mat. Bakom en av dörrarna slamrar det från kastruller i ett kök. Utanför vissa lägenheter sitter rader med handskrivna papperslappar med namn.
Men den som saknar bostad har inte råd att vara kräsen. Så är det för flera hyresgäster i det här huset. Här betalar de ibland upp till den dubbla förhandlade hyran, det visar Hem & Hyras granskning. De bor centralt i sparsamt möblerade lägenheter men känner sig lurade.
– Hyresvärden utnyttjar vår situation. Vill värden att vi betalar 12 000 kronor för en liten lägenhet så gör vi det för vi har inget val. Hyresvärden kan ta ut vilken hyra som helst, vi är hjälplösa, förklarar en person med erfarenhet av huset.
Många kommer från Asien och jobbar inom IT-branschen på större multinationella företag eller studerar på universitet. Lägenheterna förs vidare genom kontakter. Någon åker hem och tipsar en ny kollega om att en bostad blir ledig. Få vågar berätta; de vill inte förstöra för andra som kommer efter och behöver någonstans att bo. De hyr i andra hand och är rädda att bli utslängda.
– Jag vill inte skapa problem för andra, bara betala en rättvis hyra, säger en person.
En hyresgäst berättar om maktlösheten, ny i ett land och utan aning om hur man ska lösa sin bostadssituation. Alla länder har sitt eget system och i Sverige verkar upplägget extra svårt att förstå. Att ställa sig en regelrätt bostadskö innebär väntan i åratal.
– Det är så svårt att hitta någonstans att bo och kraven är så höga. I mitt land går man bara in på en bostadsbyrå, motsvarande en resebyrå, och säger att man vill ha en bostad så får man det. Ska man bara stanna ett år i Malmö är det inte ens lönt att ställa sig i bostadskö, säger en av de berörda.
Att det över huvud taget finns ett hyreshus i centrala Malmö där det går att hitta en lägenhet kommer som en skänk från ovan. Även om det innebär en hög hyra.
– Hyresvärden är vår räddande ängel.
Den som beskrivs som hyresvärd av flera är egentligen en av de boende i huset i huset som de säger sig lämna kontant hyra till, utan att få kvitto. Allt sker i flera led. Det finns en ägare, flera andra personer skriver under hyreskontrakt medan den tredje, kontaktpersonen, är den enda som de här hyresgästerna har kontakt med. Hon har tre kontrakt själv men förnekar och menar att uppgifterna kan ha sin grund i en konflikt om tider i tvättstugan.
– De andra kanske har blivit arga på mig, säger hon.
Den invecklade konstruktionen med avtalen och kontrakten har gjort det möjligt att ta ut en betydligt högre hyra än den förhandlade. En numera utflyttad hyresgäst har enbart haft kontakt med kontaktpersonen men hyran har hen betalat direkt till ägaren Lars Idoff genom banköverföring. Detta trots att Lars Idoff varken står på kontraktet eller haft någon kontakt med hyresgästerna. På kontraktet finns istället en affärskompanjon till Lars Idoff.
– Jag har ingen aning om vem det är som står på kontraktet. Honom har jag aldrig träffat, säger hyresgästen.
Lars Idoff svarar kort att det inte är några konstigheter då det ska handlar om ett så kallat klientkonto där andrahandsuthyraren får in sina hyror. Sedan slutar han svara.