Annons

Bulvankontrakt bakom lägenheter – dubbla hyror för hyresgäster

Malmö Hyror har skenat okontrollerat i ett hyreshus på Davidshallsgatan i Malmö. Genom bulvankontrakt och tilläggsavtal kringgår värden förhandlingssystemet. Det innebär marknadshyror för gästarbetare och studenter från Asien. ”De tar vilken hyra de vill och vi tvingas betala”, säger en drabbad hyresgäst.

Det är ett av Malmös mest centrala och attraktiva lägen och på ytan ser det ut som vilket hyreshus som helst. Och för några hyresgäster är det just det. Men medan några betalar vad de anser vara en rimlig hyra finns det boende som är del av en skuggmarknad med bulvankontrakt där hyrorna stiger i flera led. De som drabbas är i första hand hyresgäster från länder i Asien som gästarbetar på teknikföretag eller studerar på universitetet.

– Hyresvärden utnyttjar vår situation, säger en drabbad hyresgäst. Läs mer här.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

I Sverige finns två metoder för att bestämma en lägenhetshyra och allt regleras i hyreslagen. Antingen sker det kollektivt via avtal för hela fastigheten, en förhandlingsordning, eller genom förhandling med varje enskild hyresgäst. Huset på Davidshallsgatan ägs av Idoff fastighets AB och har ett avtal sedan 20 år tillbaka som hyresvärden nu vill säga upp.

Men redan tidigare i år skrevs en överenskommelse för över hälften av lägenheterna i ett försök att kringgå förhandlingar om hyror. Avtalen står i majoriteten av fallen mellan värden och personer som inte själva bor i lägenheterna, ett målvaktsupplägg.

Hyresgästföreningen motsätter sig att förhandlingsordningen rivs upp och menar att Idoff redan har brutit mot avtalet genom att höja hyrorna. Dokument som Idoff fastigheter har lämnat ut avslöjar oförhandlade hyreshöjningar på förstahandskontrakten. Hyresvärden å sin sida menar att det inte är några konstigheter med upplägget trots att det i slutänden innebär marknadshyror för hyresgästerna.

Läs ocksåOckerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengarÖverhyra och ockerhyra

Vi har tittat närmare på det första ledet, genom förstahandskontrakten för sex av bostäderna. Det är en höjning som skulle ge närmare 150 000 kronor per år i ökade intäkter. För en tvårummare i huset motsvarar det en ökning på 47 procent.

I det andra ledet har även andrahandshyresgäster fått höjda hyror. Enligt vittnesmål och handlingar som vi tagit del av betalar några dubbelt så mycket som den förhandlade hyran. I vissa fall går pengarna direkt till ett konto som kontrolleras av fastighetsägaren Lars Idoff.

Annons

– De tar vilken hyra de vill och vi tvingas betala, säger en person som bott i huset.

Läs ocksåStordalens smarta lägenhetsaffärer – äger ett av de största mellanhandsbolagen

Bulvankontrakt är inte olagliga i sig men de höjda hyrorna kan vara ett avtalsbrott. Hyresgästföreningen menar att bulvanerna inte är riktiga hyresgäster och kräver Idoff på 125 000 kronor i skadestånd via hyresnämnden.

Hem & Hyra har identifierat en handfull personer som fungerar som mellanhänder, eller bulvaner, på adressen. De är kopplade till Idoff, står på en lång rad hyreskontrakt men bor inte själva i huset. En affärskollega till Idoff berättar att han har tre förstahandskontrakt men säger sig inte känna till att det bor hyresgäster där. Detta trots att hans namnunderskrift finns på andrahandskontrakt.

–Va? Det kan det väl inte göra? Det måste jag undersöka, säger han och avslutar samtalet.

Minst åtta kontrakt står på två personer som driver företag specialiserade på att hyra ut möblerade hyresrätter i andra hand. Kvinnan bakom företaget menar att det enbart handlar om företagskunder på Davidshallsgatan 24 för deras del.

Relationen mellan Idoff och Hyresgästföreningen har varit frostig under lång tid. Redan för nio år sedan medgav företrädare för fastighetsägaren inför domstol att hyresgäster bodde i andra hand i deras hus och att värden stod på förstahandskontrakten. Hyrorna hade höjts utan kontroll och värden lovade att lägga ner metoden, att skriva riktiga kontrakt och betala ersättning till de boende.

Annons
”Idoffhuset” vid Triangelns köpcentrum i Malmö.

När vi kontaktar Lars Idoff om Davidshallsgatan 24 vill han först inte lämna några kommentarer.

– Jag är inte medietränad och jag vill inte svara på frågor här och nu. Jag vill vänta tills hyresnämnden har sagt sitt, säger han i telefon.

Han förklarar senare kortfattat via mejl att flertalet av förstahandshyresgästerna har fått fria händer att hyra ut i till vem de vill.

– Vad de tar för hyra känner jag inte till.

Tipsa Hem & Hyra

Vet du mer? Känner du till liknande historier? Kontakta oss!

Läs också Natalie vägrade betala för gamla skador i lägenheten Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Så missköter den skånska gurkodlaren sina hyreshus: ”Man blir mörkrädd”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.