Annons

Hyresvärdens krav – flytta ut om fem dagar: ”Han struntar i lagar och regler”

Luleå Efter en lång tvist med hyresvärden kommer nu nästa smäll för boende på Furumovägen 21 i Luleå. Hyresvärden ställer krav på att flera hyresgäster ska flytta – till följd av hög vattenförbrukning och fuktproblem. "Jag har fått fem dagar på mig. Det är åt helvete", säger hyresgästen Lars Wikström.
Hyresgästen Lars till höger. Till vänster en bild på meddelandet där Lars får besked om att han måste flytta av hyresvärden.
Foto: Privat
Lars Wikström menar att hyresvärden gör allt han kan för att få ut Lars från lägenheten: "Han bryr sig inte om lagar och regler".

Det var under onsdagen som hyresgästerna på Furumovägen 21 i Luleå fick ett utskick från sin hyresvärd, LKS Holdings. I det skriver hyresvärden att vattenförbrukningen orimligt hög samtidigt som det finns ”fuktbildning” i fastigheten. När undersökningen är klar väntar renovering och då ska berörda lägenheter tömmas och hyresgäster flytta ut.

Två av husets fem hyresgäster har redan fått besked – hyresvärdens krav är att de omgående ska tömma lägenheterna och flytta ut.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

En av de två är Lars Wikström. Han menar att hyresvärdens agerande är en manöver för att få bort hyresgästerna. Lars berättar att hyresvärden redan varit inne i hans lägenhet tre gånger för att leta efter vattenskada, utan att hitta något.

– Hyresvärden vill ha bort mig från lägenheten och vill få bort oss alla som bor här. Han har sagt det sedan han köpte lägenheten – att han vill få ut oss och hyra ut till några andra eller göra hotell av huset.

Hem & Hyra har pratat med flera hyresgäster i huset. Alla delar uppfattningen att det inte finns någon omfattande vattenskada i huset.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

– Hyresvärden har pratat om den här vattenskadan i flera månader, men har aldrig kunnat visa upp något. Om det bara stått och runnit sedan i våras hade väl huset rasat vid det här laget, säger en Hem & Hyra pratar med.

”Säger att han struntar i svenska lagar”

Den nuvarande hyresvärden köpte fastigheten i december 2022. Kort därefter försvann värmen i huset. Vid ett flertal tillfällen har hyresvärden även stängt av vattnet utan förvarning, enligt de boende. Enligt flera Hem & Hyra talat med i huset ska hyresvärden även hotat med att klippa bredbandet.

Hyresgästföreningen har drivit ett ärende mot hyresvärden och i augusti 2023 gick han med på en förlikning. I den åtog han sig att åtgärda problemen med värmen i huset. Enligt Lars Wikström har det ännu inte skett.

Annons
Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

– Han har inte gjort någonting. Han säger att han struntar i svenska lagar och regler. Man får sova med flera lager på kroppen här i huset för att det är så kallt.

Lars säger att han inte ämnar följa hyresvärdens krav om flytt. Han kommer att stanna kvar i lägenheten och ringa polisen om hyresvärden försöker tvinga honom att lämna huset. Grannen Peter Tardén resonerar likadant.

– Jag ska ingenstans. Jag har aldrig varit med om något liknande. Varje vecka kommer det nya ursäkter till varför vi ska flytta. Han vill verkligen ha bort oss, säger Peter.

Hyresgästen Peter till vänster. Till höger det brev som gick ut till alla hyresgäster från hyresvärden.
Peter Tardén menar att alla problem i huset uppstod efter att den nya hyresvärden köpte fastigheten.

Susanne Lindmark är jurist på Hyresgästföreningen och företrädde hyresgästerna i ärendet som ledde till förlikning.

Hon rekommenderar hyresgästerna att släppa in hyresvärden i lägenhet för att undersöka vatten- och fuktproblematiken.

Hyresvärden måste sedan vara tydlig med vad undersökningen visar: Hur omfattande skadorna är, vilka åtgärder som ska vidtas och ge en tydlig tidsplan till hyresgästerna. Susanne Lindmark är tydlig med att de två hyresgäster som fått besked om att flytta redan på måndag bör stanna kvar tills vidare och inte direkt måste hörsamma hyresvärdens krav.

– Ingen behöver flytta ut nu för att hyresvärden vill göra de här undersökningarna. Det kan inte vara nödvändigt. Om hyresvärden lagt fram det kravet verkar det orimligt. Jag ska kontakta hyresvärden och förklara att de måste lämna tydlig information till sina hyresgäster, så att hyresgästerna vet hur de påverkas. Sedan ska jag förklara att eventuella åtgärder inte per automatik betyder att hyresgästerna behöver flytta ut.

Annons

Hyresvärden: ”Vi har en allvarlig vattenskada”

Hem & Hyra har varit i kontakt med en ansvarig för hyresvärden LKS Holdings. Han ger en annan bild av situationen. Enligt honom är huset i dåligt skick och i behov av underhåll. Han säger att det finns en konstaterad vattenläcka som behöver åtgärdas för att fastigheten inte ska ta mer skada. Han påpekar också att problemet med värmen och vattnet hör ihop. Att LKS Holdings skulle vilja få bort hyresgästerna permanent avfärdar han.

– Nej, det stämmer inte. Det är vad de tror. Jag har köpt den här fastigheten för att ha mina hyresgäster och jag har inget annat ändamål. Vill jag få bort dem finns det tusen andra sätt att få bort dem på. Jag vill bara att huset ska vara i normalt skick.

Men menar ni att två hyresgästerna måste flytta ut redan den 30 oktober?

– Ja, vi har skickat brev till dem om det. Vi har påtalat det här för dem rätt länge. Sedan får vi väl diskutera vad de har för möjligheter. Men vi har en allvarlig vattenskada som måste fixas.

LÄS ÄVEN

Här är kraven du kan ställa på din värd inför renoveringen

Läs också Ginzas grundare bygger hyresrätter och får Fåglum att blomstra: "En får ju ha lite roligt!" När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.