Hyresvärdens krav – hyreshöjning med 150 procent
Konflikterna mellan Daniel Tobar Moraga och hans hyresvärd har pågått i många år. Det finns så mycket att säga om allt som har hänt att Daniel nu skriver en bok, en typ av självbiografisk roman. Han är uppe i 500 sidor.
– Jag förstår inte själv hur vi har kunnat hamna i det här. Genom att skriva om oss vill jag försöka förstå, säger han med en djup suck.
Vi står i den trånga och ganska mörka hallen i det över hundra år gamla gathuset på Augustenborg. Runt omkring ligger flerfamiljsfastigheter och den lilla raden av gamla gathus sticker ut som en idyll. Annat var det när Daniel flyttade in i slutet av nittiotalet. Han berättar om ett fallfärdigt ruckel med trasiga fönster och golv som var så skitigt att besökare trodde det var jordtrampat. Då var det ett tillhåll för vagabonder, missbrukare och prostituerade och trädgården fungerade som soptipp för grannarna.
Sedan dess har Daniel rustat upp huset på egen bekostnad, röjt tonvis med sopor och anlagt en prunkande trädgård. Bytt fönster, köpt nya vitvaror och målat tak och väggar, helt enligt kontraktet där det står att han ska sköta allt underhåll själv.
Hyran är 5 000 kronor i månaden plus avgifter för vatten, el och avlopp. Alldeles för lite, anser värden, som vill höja hyran till 12 500 kronor. Det vill Daniel inte gå med på och i likhet med flera andra konflikter mellan värd och hyresgäst har även den här landat på hyresnämndens bord. Parallellt med fallet om hyresnivån pågår ett ärende om uppsägning, på grund av sena vattenräkningar, som snart ska tas upp av Svea hovrätt. Daniel vann i hyresnämnden men först i oktober kommer besked om han får bo kvar. För ett par år sedan avgjorde även tingsrätten ett fall om uppsägning till Daniels fördel.
Hyresnämndens ledamöter har blå plasttossor över skorna när de trängs i huset. Hyresvärden och hans juridiska ombud är på plats. De tilltalar Daniel som herr Tobar Moraga och ifrågasätter på punkt efter punkt all renovering och ombyggnation. De menar att värden gjort det mesta på åttiotalet och i den mån Daniel gjort något är det fel gjort. Dessutom saknas det kvitton.
– Det Daniel har gjort har inget värde. Han har inte höjt fastighetens värde utan tvärtom sänkt det, säger hyresvärdens ombud Magnus Roos.
Daniels ombud, juristen Lovisa Prodenius från Hyresgästföreningen, håller inte med.
– Vår uppfattning är att hyresgästen förädlat fastigheten och det är orimligt att hyresvärden drar nytta av allt det arbetet, säger hon.
Efter nämndens möte hemma hos Daniel dröjer det ytterligare några dagar innan hyresnämndens beslut kommer. Och det går över förväntan. Hyresvärden får inte rätt att höja hyran över huvud taget. I sitt beslut konstaterar hyresnämnden att huset är unikt och att det därför är svårt att hitta motsvarande lägenheter att jämföra hyran med. Hyresnämnden hänvisar också till en skrivning i lagen där det slås fast att hyresvärden inte har rätt att tillgodoräkna sig de förbättringar som hyresgästen själv gjort i lägenheten.
– Det gläder mig verkligen att rättvisan segrade. Hyresnämnden såg hur många arbetstimmar och hur mycket pengar jag lagt ner, säger Daniel Tobar Moraga.
Hem & Hyra har inte lyckats nå hyresvärden efter hyresnämndens beslut.
- Hyresvärden har rätt att kräva en hyreshöjning och en bruksvärdering av din lägenhet. Det är dock inte samma sak som att värden har rätt att höja hyran.
- Vill du inte gå med på den nya hyran kan hyresnämnden pröva nivån. Då tar nämnden bland annat hänsyn till standarden i lägenheten, läget och fastighetsförvaltningen.
- I Daniel Tobar Moragas fall har han själv höjt standarden i lägenheten och enligt ett undantag i jordabalken har hyresnämnden beslutat att värden inte får utnyttja det för att höja hyran.