Annons

Hyresvilla i reservatet säljs till högstbjudande

Stockholm Nu säljer staden skogvaktarvillan i Nackareservatet på öppna marknaden. Men hyresgästen Torgny Domeij har inte råd att köpa och kan då bli uppsagd efter 29 år.
Foto: Roger Rosenlund
Torgny Domeij vid huset han hyrt en lägenhet i under 29 år. Nu ska staden sälja och han är orolig att han inte kommer få bo kvar.

Historien om tvåfamiljsvillan vid Nackanäsbrons södra fäste, nedanför promenadvägen vid Sicklasjön, är en brokig och delvis bråkig historia. Torgny Domeij, hyresgäst sen 29 år kan den på sina fem fingrar. Här, i skogvaktarvillan från 1866, där det legat värdshus sedan 1600-talet, har han uppfostrat barn, vårdat familjemedlemmar, byggt bryggor, skapat kanotled och tampats med grannar som kommit och gått genom åren. Han är en lokal eldsjäl, aktiv i skötseln av Nackareservatet, sköter Sicklaslussarna i kanalen, och är hembygdsföreningens jultomte sedan många år.

I dag är hans familj en av två hyresgäster till värden Stockholms fastighetskontor som redan för fem år sedan började förbereda försäljning. Men det har dragit ut på tiden. Först under 2016 presenterades ett avtal som skulle reglera köpet av fastigheten, som erbjöds kontraktsinnehavarna. Priset för hela huset fastslogs slutligen till 8,5 miljoner. Hyresgästernas idé var att huset kunde omvandlas till bostadsrätter med en ny lägenhet på vinden, vilken nu tillhör Torgnys lägenhet. Men Torgny Domeij mådde inte bra av affären. Den kändes komplicerad och orättvis, han fick mindre yta och när han inte fick ta hjälp av sina barn som delägare i affären gick han i väggen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det skulle vara som att bo i ett råtthål, jag har ju disponerat hela övervåningen. Jag skulle inte kunna ta emot min familj, mina barn och barnbarn längre. Jag har blivit helt knäckt av det här, säger han.

Orsaken till att huset ska säljas är enligt fastighetskontoret att det saknar strategiskt värde. Jonas Uebel på fastighetskontoret säger att det helt enkelt inte finns något rationellt argument för staden att äga det. Han bekräftar att huset nu ska erbjudas allmänheten och inte direkt till hyresgästerna som det var planerat.

Annons

– Det gjorde vi för att det var schysst och rätt men det gick inte till sig så nu går vi ut på öppna marknaden, säger han.

Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.

Torgny Domeij tycker däremot att det visst finns ett strategiskt intresse, och har begärt uppskov med försäljningen. Att huset utgör en naturlig port till Nackareservatet inför utbyggnaden av Sickla stad. Han hoppas att Nacka kommun ska visa intresse för fastigheten men helst vill han att det inte säljs alls.

– Jag tycker de ska ha det kvar för framtida behov, till exempel parkering och strandpromenad, säger han.

Annons

Rent personligen tror han inte att han har särskilt många år kvar i huset. Trots att han har besittningsrätt genom många år som hyresgäst. Den rätten väger lätt om huset säljs som villa.

Läs ocksåOro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre"Ann-Christin Berntsson och GlennRisto på Lantsågen i Trollhättan.

– Den blir jävligt begränsad. Jag som har jobbat ideellt här så många år. Nu har jag inte en sportslig.

Läs också Hyreshuset som är Jans hem ska säljas - men köparen hålls hemlig Två lägenheter såldes för en krona – nu säljs de igen för en halv miljon Ockupation satte stopp för husrivning i Backe – men än är striden inte över

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.