HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyrorna är klara i alla Borås kommunala bostadsbolag

Borås Parterna kom inte överens om hyrorna för 6 500 hyresgäster i Borås. Kommunala AB Bostäder ville ha en betydligt högre höjning är Hyresgästföreningen kunde gå med på. Nu har Hyresmarknadskommittén sagt sitt. Resultatet blev högre än Hyresgästföreningens önskan, men lägre än bolagets yrkande. Även övriga fyra kommunala bolag i Borås är nu klara med sina hyreshöjningar för 2020.
Foto: Karin Gistedt
Trots att uppgörelsen med Fristadbostäder landade på 2,48 procent i genomsnitt, innebär bolagets låga snitthyror att påslaget i kronor ligger på samma nivå som för de båda andra bolagen.

Inför förhandlingen ville AB Bostäder höja hyrorna med 3,5 procent – ett krav som Hyresgästföreningen tyckte var alldeles för högt. Det sista budet som hyresgästföreningen presenterade i förhandlingen skulle innebära en hyreshöjning på 1,35 procent. Parterna låg för långt från varandra och förhandlingarna strandade. AB Bostäders nya hyror fick tas på central nivå, av Hyresmarknadskommittén (HMK)s.

– Avtalet innebär att bolagets intäkter ökar med 2,15 procent från den 1 februari,  säger Stefan Lindborg, förhandlare på Hyresgästföreningen För hushållens del varierar påslagen mellan 80 och 180 kronor per månad och höjningen för februari och mars tas ut i samband med aprilhyran.

Läs ocksåNu förklarar paret: "Därför äter vi grannarnas sopor"En man och en kvinna i ett fönster visar två plastbyttor med mat.

Innan strandningen sa Stefan Lindborg att årets överenskommelse skulle vara lägre hyreshöjning än fjolårets, som då blev 1,95 procent.  Han menade att AB Bostäder förväntas göra ett starkt ekonomiskt resultat för 2019 och man budgeterar för ett stort överskott också 2020.

– Vårt sista bud innan förhandlingen strandade låg lägre än förra året, men HMK gjorde en annan bedömning. I och med överenskommelsen får bolaget god kostnadstäckning för bland annat den höjda VA-taxan. Dessutom skapar det utrymme för ett bra underhåll vilket är positivt för hyresgästerna, säger Stefan Lindborg.

Avtalet innebär att hyrorna hos samtliga fem allmännyttiga bostadsföretag i Borås färdigförhandlade. De senaste att bli klara är AB Bostäder, Toarpshus och Fristad Bostäder. Sedan tidigare är hyrorna hos Viskaforshem och Sandhultbostäder är klara.

Läs ocksåHård kritik mot höga hyreskrav i omsorgsboenden - "Vansinne"

Toarpshus gick in i förhandlingen med ett krav på 3,8 procent men parterna kunde till slut enas om en höjning på 2,1 procent från den 1 april. Överenskommelsen omfattar 339 lägenheter.

– Det nya avtalet innebär att Toarpshus kommer att kunna höja nivån på underhållet trots ökade driftskostnader, konstaterar Stefan Lindborg.

Trots att uppgörelsen med Fristadbostäder landade på 2,48 procent i genomsnitt, innebär bolagets låga snitthyror att påslaget i kronor ligger på samma nivå som för de båda andra bolagen.

Läs ocksåHyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

– Fristad Bostäder har en lägre hyresnivå, vilket tillsammans med god förvaltningskvalité och kostnadsutveckling motiverar en procentuellt högre överenskommelse, förklarar Stefan Lindborg.

Här är de nya hyrorna i Borås:

AB Bostäder 3,5 % 2,15 % från 1 februari
Sandhultsbostäder 3,6 % 1,95 % från 1 april
Toarpshus 3,8 % 2,1 % från 1 april
Fristad Bostäder 4,28 % 2,48 % från 1 april
Viskaforshem 3,25 % 1,95 % från 1 april

Här kan du se hur mycket hyrorna höjs i Västra Götaland

Läs också Hemmabyggare orsakade skador för en halv miljon kronor Systrarna har skulder – räddas av att bo tillsammans

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.