Annons

”Hyrorna bör höjas rejält”

Nyheter ​Hyreshöjningarna i attraktiva lägen i exempelvis Stockholms innerstad bör ligga på mellan fem och tio procent.Det anser två professorer som på Fastighetsägarnas uppdrag gjort en rapport om hur ett allmännyttigt bostadsföretag ska drivas.

​Enligt den nya lagen som trädde i kraft vid årsskiftet ska allmännyttiga bostadsföretag drivas efter ”affärsmässiga principer”. Hur detta begrepp ska tolkas i praktiken har det rått lite olika uppfattning om bland bostadsmarknadens parter.
Hans Lind och Stellan Lundström, professorer i fastighetsekonomi på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, har skrivit en rapport om hur de tycker att ett allmännyttigt bostadsföretag ska agera. Rapporten har initierats och finansierats av Fastighetsägarna, organisationen för privata fastighetsägare.

Professorerna anser att ett affärsmässigt bostadsföretag bör höja hyrorna rejält i attraktiva lägen, exempelvis i Stockholms innerstad. Marknadshyror, det vill säga när utbud och efterfrågan är lika stora, är inte aktuellt eftersom det skulle orsaka stor omflyttning, vilket i sin tur kostar pengar. I långa loppet bör hyran i attraktiva lägen med lång bostadskö därför ligga på omkring 20 procent under marknadshyran. För att nå dit ska den årliga höjningen vara mellan fem och tio procent, enligt Hans Lind.
– Att acceptera tre procent i hyreshöjning för det äldre beståndet i Stockholms innerstad är som jag tolkar det i strid med den nya lagen. Ett affärsmässigt företag höjer hyrorna mer än så i populära områden. Men jag tror jag inte att någon kommer att anmäla en fastighetsägare till Europadomstolen för att hyreshöjningen är för liten, säger Hans Lind. 

Annons
Läs också175 hushåll i centrum för mångårig hyresstrid: "En klassisk delseger"

Det finns också en gräns för hur kostsamma och omfattande renoveringar och/eller energieffektiviseringar ett kommunalt bostadsbolag kan göra utan att det strider mot begreppet affärsmässighet, enligt Hans Lind. Han nämner ombyggnationen av Skatteskrapan på Södermalm i Stockholm för som ett projekt som inte är affärsmässigt och därmed skulle ha stridit mot lagen om det gjorts i dag.
– Det är ingen tvekan om att förlusten för ombyggnationen är hundratals miljoner kronor. Ser kommunen ett värde i att fler studenter flyttar till Stockholms innerstad ska man skjuta till pengar till bostadsbolaget.Hyresgästföreningens förbundsjurist P-G Nyström påminner om att rapporten är beställd av Fastighetsägarna. Han avfärdar Hans Linds och Stellan Lundströms resonemang om hyrorna som ”teoretiskt exemplifierande”.
– Hela den nya lagstiftningen bygger på att det finns andra tunga lagar som reglerar bostadsmarknaden. Hyreslagen och hyresförhandlingslagen nämns inte någonstans. Det gör slutsatserna i rapporten närmast absurda.

Annons
Läs också Boende ska skonas från hyressmäll - paus för "rättvisa hyror" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Hovrättsdomen: Tvingas betala 53 000 kronor efter flytt – trodde lägenheten var uppsagd Se upp – detta får din hyresvärd inte göra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.