HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyrorna höjs med upp till 900 kronor efter förlikning

Oskarshamn Björkmans fastighetsförvaltning ville höja hyrorna för hyresgästerna på Båtgatan i Oskarshamn med upp till tusen kronor. Efter förlikning blir höjningen 700–900 kronor.
Nu finns förhandlingsordning för fastigheterna på Båtgatan i Oskarshamn. Det innebär att hyresvärden alltid måste påkalla förhandling med Hyresgästföreningen innan de höjer hyrorna.

Hem & Hyra berättade i våras om hyresgästerna i Oskarshamn som riskerade hyreshöjningar med tusen kronor efter att de fått nya fönster. De vände sig till Hyresgästföreningen för att få hjälp och de stod till att börja med långt ifrån hyresvärden Björkmans fastighetsförvaltning i frågan.

Hyresnivåerna skulle avgöras i hyresnämnden, men innan sammanträdet blev av kom parterna fram till en förlikning.

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

– Den innebar att vi sparade ganska mycket pengar. Vilket är bra, men samtidigt så innebär den här hyreshöjningen fortfarande ganska mycket pengar. Vilket gör det svårt för vissa hyresgäster och jag tycker väl inte att hyresvärden tagit sitt ansvar riktigt, säger Hyresgästföreningens förhandlare Alexander Kvidén.

Efter förlikningen stannar hyreshöjningen på 700–900 kronor och upptrappningen av hyran tar ett år i stället för ett halvår som hyresvärden först hade tänkt. I juli nästa år kommer målhyran att vara nådd.

Magnus Mabler som förhandlat för Björkmans fastighetsförvaltning är lättad över att det nu finns en överenskommelse om hyresnivåerna och att parterna även har tecknat en förhandlingsordning för fastigheten.

Läs ocksåNya ägaren höjde hyran felaktigt – hyresgästen Ann-Sofie: "De nonchalerar oss"Rödmålad brukslänga i trä, blommor i rabatten, en allé med träd som börjar gå från grönt till gult, Ljusne, ADR Fastigheter höjde hyran utan att förhandla, tidigare Anera/Hälsinge kulturfastigheter

– Det är skönt att vi äntligen är överens och det är en trygghet för hyresgästerna att vi är det, säger han.

Det blev inte så stor skillnad från utgångsbudet?

– Nej, ursprungsbudet var ju grundat i utbudet på orten. Vi hade tagit fram ett gediget underlag.

Läs ocksåSatirikern Olof Buckard om höga hyror: "Vissa kan sko sig brutalt"Olof Buckard

Hyresgästföreningen tycker att hyresvärden inte har tagit sitt ansvar när det ändå blev en så pass stor hyreshöjning i slutänden. Vad säger du om det?

– Hyresvärden hade gett mig i uppdrag att genomföra det här. Sen har fastighetsägaren ökat sin förvaltning och närvaro i fastigheten.

Det innebär att hyresvärden vill investera mer i fastigheten. Hittills har fönstren bytts, utemiljön rustats upp och städningen setts över.

Är du nöjd?

– Ja, jag är nöjd. Det är skönt att det finns en långsiktighet i det här.

Nästa gång som hyrorna förhandlas i fastigheten blir inför 2017 års hyreshöjning. Då kommer parterna att företrädas av sina respektive ombud på Hyresgästföreningen och fastighetsägarna. I den här förhandlingen, som genomfördes innan förhandlingsordningen tecknades, har Hyresgästföreningen förhandlat på fullmakt från hyresgästerna. Det kommer inte att krävas nästa gång.

Läs mer:

Låst läge för hyreshöjning i Oskarshamn

Hyran kan öka tusen kronor efter fönsterbyte

Läs också Oskar och grannarna får höjning på 8 procent – för sex år gammal renovering Hyresvärden Anders skänker hyreshöjningen till Ukraina

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.