Hyrorna klara hos Stångåstaden

Linköping Stångåstaden i Linköping höjer hyrorna med 2,1 procent 1 mars. Detta efter ett beslut av Hyresmarknadskommittén.

Kommunägda Stångåstaden, som är Östergötlands största hyresvärd, hade begärt att få höja hyrorna med 2,9 procent 1 januari. Men parterna kom inte överens, förhandlingen strandade och ärendet överlämnade till Hyresmarknadskommittén för avgörande.

Kommittén motiverar aldrig sina beslut. Parterna vet därför inte varför höjningen blir just 2,1 procent, vilket betyder att en lägenhet som tidigare kostade 5 000 kronor i månaden blir 105 kronor dyrare.

Läs ocksåPåhittig eltjuv drog sladdar genom trapphuset - nu förlorar han lägenhetenHyresgästen drog sladdar från lägenheten till eluttag i bland annat trapphuset.

– Vi hade hoppats på en större förståelse från Hyresmarknadskommittén, säger Hyresgästföreningens förhandlare Benny Andersson.

Enligt beslutet skulle höjningen gälla från 1 februari, men det kom försent för att bolaget skulle hinna få med de nya hyrorna på avierna. Därför träder höjningen i stället i kraft 1 mars. Hyresgästerna slipper betala retroaktivt.

Utslaget på hela året motsvarar höjningen 1,75 procent.
Hyresgästföreningens ståndpunkt var att hyrorna inte borde höjas alls utan att bolaget har så god ekonomi att det ändå borde klara de ökade kostnader om väntas under året.

Läs ocksåHär får hyresgäster största hyreshöjningen på 30 år: ”Det är en sorglig historia"Monica Liljenberg och Stångåstaden

Stångåstadens vd Hans Lander konstaterar att nivån på höjningen blev lägre än bolaget hade begärt men räknar ändå med att man ska kunna utföra det mesta av det underhåll som är planerat i år.

– Nivån klarar vi, men jag är inte nöjd med att vi inte har kunnat komma överens lokalt. Jag tycker att det är tråkigt att vi behövde ta hjälp av Hyresmarknadskommittén.

Fakta: Hyresmarknads-kommittén

Hyresmarknadskommittén består av representanter från Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretags bransch- och intresseorganisation, samt Hyresgästföreningen.
Kommitténs uppgift är att fatta beslut när parterna inte själva kan komma överens i en hyresförhandling lokalt.
Parterna får lägga fram sina argument och presentera det ekonomiska underlag som man grundar sitt yrkande på. Därefter beslutar kommittén om en eventuell hyreshöjning.
Parterna måste acceptera kommitténs bud.

Läs också Småstadsidyll med skamfilat rykte - nu fyller Skäggetorp 50 Så vill hyresvärdarna göra Berga mer attraktivt Fler felanmälningar när lägenheten blir arbetsplats

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.