I Ulvegärde påtar de boende mot betalning
I bostadsområdet Ulvegärde i Kungälv har hyresvärden Kungälvsbostäder sedan länge ett detaljerat avtal om självförvaltning med den lokala hyresgästföreningen.
De boende ansvarar för sina egna täppor och vissa gemensamma ytor. I gengäld står hyresvärden för material, samt en årlig peng till förmån för de boendes trivsel. Det har gett föreningen råd att ordna årliga resor för Ulvegärdes invånare.
– Hade vi inte haft det här skötselavtalet hade vi nästan inte kunnat göra något alls, säger föreningens ordförande Rosa Gardtman.
Hem & Hyra har kartlagt vilka regler som gäller för uteplatser hos regionens kommunala bostadsbolag. En del har utförliga skötselmanualer som till och med anger hur högt gräset får bli. Andra, som Alebyggen, förväntar sig kort och gott en uteplats ”i vårdat skick”.
– Det innebär som regel lite tolkningar, säger Lars-Ove Hellman, vd på Alebyggen, som därför överväger tydligare regler för att undvika missförstånd.
Vad som gäller för just din uteplats är bra att känna till. Efter varningsbrev kan en hyresvärd låta åtgärda en vanvårdad täppa på hyresgästens bekostnad.
Ofta är inte skötselkraven särskilt höga. Men om du missköter uteplatsen riskerar du faktiskt att bli av med lägenheten.
Enligt Lisette Olin, jurist på Hyresgästföreningen, händer det att hyresgäster dras inför hyresnämnden med krav på uppsägning om uteplatsen förvandlats till ett skrotupplag. Då är det omedelbar uppryckning som gäller, annars är det tack och adjö.
– Även om det inte står specifikt i kontraktet när det ingår en uteplats så har man vårdplikt för allt man hyr. Det kan vara bra att veta, säger Lisette Olin.
Att uteplatser orsakar uppsägning är dock ovanligt, menar hon. Vanligare är tvister om vem som ansvarar för att klippa häckar och måla staket, och vem som står för utrustningen.