Annons

Ny hyreshöjning i Ale – tredje högsta i Västra Götaland

Ale De hårda förhandlingarna mellan Alebyggen och Hyresgästföreningen kraschade. Efter beslut från Hyresmarknadskommitténs opartiska ordförande får nu Alebyggens hyresgäster en hyreshöjning med i snitt 5,3 procent.
Älvängen 080325. Ale Torg. Bilden är fri att använda.
Foto: Ale kommun

Hyresförhandlingarna i år är de tuffaste på 30 år, med rekordhöga krav från fastighetsägarna.

Hyresgästföreningen region Västra Sverige organiserar hyresgäster från Varberg i söder till Stenungsund i norr. Här har förhandlingsklimatet varit kärvast i landet. Bara en enda hyresuppgörelse har blivit färdig hittills, på Tjörn.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu är dock de nya hyrorna för 2 100 hushåll i Ale norr om Göteborg färdiga. Det gäller hyresgästerna hos kommunala Alebyggen.

Tre nivåer

Hyreshöjningen hos Alebyggen blir i snitt 5,3 procent.

I praktiken blir det antingen 4 procent, 5,3 procent eller 5,75 procent, beroende på var man bor. På Alebyggens hemsida finns en lista över vilken höjning som gäller i vilket område.

Annons
Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

De nya hyrorna gäller från 1 januari, men börjar tas ut först 1 april. Det innebär att den retroaktiva höjningen för januari–mars tas ut under april, maj och juni.

När förhandlingarna började ville Alebyggen höja hyrorna med 9,3 procent, en nivå som Hyresgästföreningen inte kunde acceptera. Så småningom strandade förhandlingen och Alebyggen vände sig till den partssammansatta Hyresmarknadskommittén i Stockholm.

Opartisk ordförande

Men inte heller Hyresmarknadskommittén kunde enas och i slutändan blev det dess opartiska ordförande som tog beslutet. Samma sak inträffade nyligen i Malmö.

Alebyggens hyreshöjning är den hittills tredje högsta i Västra Götaland, som delas mellan två av Hyresgästföreningens regioner: Västra Sverige och Bohus-Älvsborg-Skaraborg.

Hem & Hyra listar alla hyresuppgörelser och hyreskrav i landet. Se den nationella listan här nedanför.

Annons

För regionala listor, läs här:

Läs ocksåKristoffer, 40, drog nitlotten igen - ny rekordhöjning av hyran: ”Helt absurt”

Höjningskrav i Västra Götaland 2024

Hyresuppgörelser i Västra Götaland 2024

Fakta: Så går det i förhandlingarna

Läs också Värden som vägrar höga hyreshöjningar: "Vi gör det inte för att vara snälla" Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Rekordhyrorna 2024 – så slår prishöjningen mot hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.