Annons

Ideella krafter skapar förändring i Vetlanda

Jönköping I bostadsområdet Kantarellen i Vetlanda är Inam Kalled en kändis.  Varje helg året runt ger hon ideell undervisning i Hyresgästföreningens lokaler. Undervisningen ger barn möjlighet att lära sig arabiska och få en meningsfull fritid.

 

Inam Kalled har helgskola i Kantarellen. Foto: Janna Li Holmberg

Det är lördag eftermiddag och barnen strömmar in i källarlokalen. Där väntar Inam Kalled med en varm famn. Kramarna och pussarna avlöser varandra. Sedan drar undervisningen igång. Med lekfullhet och värme ljudar Inam fram det arabiska alfabetet. Barnen ljudar efter i kör.

Fyra timmar varje lördag och söndag håller Inam skola för barnen i bostadsområdet. Hon lär barnen det arabiska språket, men även om arabisk kultur och historia. Ett hundratal barn kommer frivilligt på sin fritid. Tabarak Al-Zahra, 11 år, tillbringar varje helg hos Inam.

– Jag lär sig mer om mitt språk här än på hemundervisningen. Och så har jag roligt. Jag träffar kompisar och har något att hitta på på helgerna, säger hon. 

För föräldrarna i Kantarellen har Inams skola blivit en trygghet. Nesrin Younes smyger in i lokalen för att lämna sina två döttrar. Precis så som hon gör varje lördag.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Mina barn föddes i Sverige. Jag vill att de ska få lära sig mer arabiska. Men det är också väldigt skönt att flickorna har något roligt att gå till på helgerna, säger hon. 

Annons

Inam Kalled, 65 år, kom till Sverige från Irak för sju år sedan. I sitt hemland var hon lärare och rektor. I Sverige är det främmande språket ett hinder. Men med sin helgskola kan hon fortsätta verka och sprida sin kunskap.

– Undervisningen är mitt liv, säger Inam på arabiska och lägger högra handen på sitt hjärta för att visa kärleken till sitt kall. Hennes barnbarn översätter det hon säger till svenska.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Undervisningen är resultatet av ett samarbete mellan Hyresgästföreningen och ABF i Vetlanda. Tillsammans upplåter de lokalen, köper in material och bidrar med pengar till godis och fika. 

– Inam är en nyckelperson i området. Alla känner henne och har stort förtroende för henne, säger Anne Hägg på Hyresgästföreningen. 

Hyresgästföreningen sponsrar även en ideell kvinnogrupp och mansgrupp i området. Hon menar att verksamheterna fyller en viktig funktion för att bibehålla en trygg stämning i det mångkulturella bostadsområdet.

Annons
Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

– Här bor många olika klaner. Verksamheterna för dem samman och bidrar till att motverka segregation mellan olika nationaliteter och klaner. 

Anne Hägg menar att Hyresgästföreningen rent generellt har mycket att vinna på att uppmuntra sociala verksamheter i bostadsområdena. Det genererar trygga och nöjda hyresgäster och bidrar till ett bättre samhällsklimat. 

– Just därför är det så viktigt att Hyresgästföreningen har lokaler i alla sina bostadsområden. Det möjliggör den här typen av verksamhet, avslutar Anne Hägg.

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.