HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Illegala bostäder i källare utryms

Malmö Under flera år har tre källarlokaler på Norrtäljegatan i Malmö, hyrts ut som bostäder. Efter en inspektion har miljöförvaltningen förbjudit fastighetsägaren att hyra ut lokalerna.
Källarlägenheternas fönster var försedda med galler som hyresgästerna själva inte kunde öppna.
Foto: Fredrik Rubin
Källarlägenheternas fönster var försedda med galler som hyresgästerna själva inte kunde öppna.

Hyresgästerna i en fastighet på Norrtäljegatan har sin tvättstuga i källaren. Intill tvättstugan bodde fram tills nyligen tre hyresgäster, illegalt. De tre lokalerna har av fastighetsägaren inretts som lägenheter med helkaklat badrum, nylagt klinkergolv, spotlights i taket och en mindre kokvrå. Nu står lokalerna, eller lägenheterna, tomma.
– Lägenheterna är stängda och vi inväntar svar om vilka förändringar som vi kommer att behöva göra för att eventuellt hyra ut lokalerna igen. Samtliga hyresgäster har omplacerats till nya lägenheter, säger Mikael Olsson som äger fastigheten på Norrtäljegatan.

Det var i oktober 2016 som miljöförvaltningen i Malmö fick upp ögonen för lokalerna. Någon hade lämnat in ett anonymt tips om illegal uthyrning, vilket Hem & Hyra tidigare berättat om. Att det saknades bygglov för att hyra ut källarlokalerna som permanentboende, stod tidigt klart. Därför genomförde tjänstemän från miljöförvaltningen tillsammans med stadsbyggnadskontoret en inspektion i fastigheten.
–  Ägaren säger att man hyr ut det här som verksamhetslokal och att det inte bor någon där, sa Erica Krook, miljöinspektör Malmö stads miljöförvaltning, till Hem & Hyra innan inspektionen genomförts.

Läs ocksåEfter flera misstag - nu får hyresgästerna anmäla felen till en jurist

Under inspektionen avslöjades en lång rad brister. Mycket höga fuktvärden uppmättes i ytterväggar, det saknades tilluftsintag och höga fuktvärdes uppmättes också i golvet. Inspektörerna upptäckte även hur det förekom synlig mikrobiell lukt och påväxt i lokalerna. Lägenheterna saknade också tillräckligt dagsljus vilket berodde på att lägenheternas fönster var små, satt för högt upp och var försedda med ett låst galler. Detta gjorde att lägenheterna kunde vara direkt livsfarliga att bo i, i händelse av en brand i fastigheten.

Annons

Efter inspektionen beslutade miljöförvaltningen att förbjuda fastighetsägaren att hyra ut lokalerna för boende. Miljöförvaltningen beslutade också om att ett vite på 15 000 kronor skulle betalas vid varje tillfälle som det konstateras att förbudet överträds. Även stadsbyggnadskontoret krävde att källaren inte skulle användas för boende och att boendeinredning skulle tas bort, annars riskerade fastighetsägaren en byggsanktionsavgift på drygt 27 000 kronor.

 

Annons
Läs ocksåNytt mögelbeslut: Hyresvärden måste hitta boende till Mikaelas familj
Läs också Hyresgäster utan el hela vintern – nu kan även vattnet stängas av Möglet har gjort Mikaelas lägenhet obeboelig – besked från hyresvärden tog månader Unika beslutet: Elektriska handdukstorkar klassas som lyx – värden tvingas backa

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.