Annons

Inflyttning i nytt trygghetsboende i Skillingaryd

Vaggeryd ​Tre våningar har blivit fem, och en hel del förbättringar har gjorts. Allt är inte riktigt klart, men det ser inte längre ut som en stor  byggarbetsplats och inflyttningen i det nya trygghetsboendet på Slätten i Skillingaryd har börjat.


I drygt ett år har byggprojektet, intill centrum i Skillingaryd, pågått och de två huslimporna från 1970 har fått en helt ny karaktär, liksom den yttre miljön. Och det är de kommande hyresgästerna som fått vara med och påverka.

– Vi informerade om detta länge innan vi började och kunde bilda två grupper med kommande hyresgäster, en för inre och en för yttre miljö, så hyresgästerna har fått styra mycket själva och kommer även att jobba vidare, säger Satu Jonsson, vd för VSBO, Vaggeryd-Skillingaryds bostads.

Läs ocksåHär riskerar äldre stå bostadslösa - Jörgen har väntat flera år på lägenhet utan mögelJörgen Ax har väntat länge, och hittills förgäves, på en lägenhet anpassad efter hans behov.

Förutom två extra våningar har husen konverterats från direktverkande el till vattenburen värme och kopplats in i fjärrvärmenätet. Hissar har installerats. Lägenheterna i den äldre delen har renoverats och gjorts mera tillgängliga, bland annat har toalett och badrum slagits ihop och även fått tvättmaskin. Men lägenheterna har åtgärdats så lite som möjligt för att kunna hålla nere hyrorna.

Två lägenheter på markplanet i det ena huset har byggts om till gemensam lokal med kök för hyresgästerna. Där finns även ett övernattningsrum för besökare och ett kontor för husets värdinna. Värdinnan kommer att jobba med fastighetsskötsel och lokalvård men främst med att tillsammans med hyresgästerna skapa aktiviteter och främja trivsel och trygghet.

Det har hänt en hel del utomhus också. Det finns ett utrymme under tak mitt på gården, därtill en stor uteplats med möbler utanför samlingslokalen och det har blivit mera grönt. Och så finns det en boulebana.

Annons
Läs ocksåMiljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad"Två bilder. Den till vänster visar fasaden på ett större flerbostadshus. Den till höger ett äldre par som går nerför en trapp.

– Vi har tänkt att vi ska ha en utbildning så att de som vill får lära sig spela. Vi är ju verkligen bara i början nu  men redan har hyresgäster börjat komma och ta en kaffe i den gemensamma lokalen, och lämna tidningar och så vidare, berättar Satu Jonsson.

Närmare hälften av de 56 lägenheterna är uthyrda i dagsläget. Den åttonde oktober väntas stor visning för allmänheten och det ska locka fler hyresgäster, hoppas Satu Jonsson.

– Vi har inte kunnat ha visning tidigare för vi ville inte visa en stor byggarbetsplats. Men nu kan vi och vi hoppas att vi kan börja fylla husen.

Läs ocksåSå kan du få hjälp i hemmet när du blir äldre – och det här kan du krävaEn samling äldre människor utanför ett lägenhetskomplex.

Regeringens investeringsstöd för trygghetsboende har en åldersgräns på minst 70 år för hyresgästerna. De lägenheter som hyrs ut till yngre får man inget stöd för. Regeln gäller i fyra år.

Annons

– Åldersgränsen är lite väl hög för oss men vi testar. Vi är en liten kommun så vi hade aldrig vågat bygga 56 vanliga lägenheter. Men vi vet att många är intresserade av trygghetsboende och här blandar vi med äldre lägenheter så att hyrorna inte blir så höga. Vi provar i sex månader och ser hur det går. Om det inte går så kommer vi troligen att sänka åldersgränsen för att inte behöva ha lägenheterna tomma, säger Satu Jonsson.

Hyresgästen Barbro Brodin är en av dem som redan nappat. Hon flyttade ned från Örnsköldsvik för att komma närmare sin dotter.

– Det var inte riktigt klart i lägenheten när jag flyttade in förra helgen men nu är allt klart. Och jag har fått min garderob så jag är nöjd och glad. Det känns bra att få bo här, det kommer nog att bli trevligt, säger hon.

Läs också De har hela kvarteret inomhus - Inger träffar grannarna på Härliga gränd Brita och Thomas oroliga för brand på trygghetsboendet: "Känns livsfarligt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.