Annons

Inför EU-valet: Så tycker kandidaterna i bostadsfrågor

Nyheter Kunskapen är låg, men viljan att bevara den svenska modellen är hög hos nästan samtliga partier. Det konstaterar Hyresgästföreningen efter att frågat partiernas toppkandidater om deras inställning i olika bostadsfrågor. 

Hyresgästföreningen har skickat ut åtta bostadsrelaterade påståenden och frågor till de fem toppkandidaterna i varje parti. Svarsfrekvensen varierade från en av fem i Liberalerna, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet till fyra av fem i Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Påståendet ”Det är viktigt att bevara den svenska modellen på hyresmarknaden, med partsförhandlade hyror och möjligheter för hyresgäster att lösa tvister med hyresvärden i en hyresnämnd” är ingen av dem helt emot, men det finns nyanser:

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar
  • ”Instämmer till viss del” svarade KD, L, M, C
  • ”Instämmer till stor del” svarade 3 av 4 i MP
  • ”Instämmer helt” svarade S, SD, V, FI och 1 av 4 svarande i MP

Påståendet ”Social housing bör ej införas i Sverige som en del av en bostadspolitik för social trygghet” gav också mer eller mindre medhåll:

  • ”Instämmer till stor del” svarade KD, C, 1 av 4 svarande i MP och 1 av 2 i FI.
  • ”Instämmer helt” svarade S, L, M, SD, V, 3 av 4 svarande i MP och 1 av 2 i FI.

Frågan ”Som Europaparlamentariker, skulle du verka för en harmonisering av medlemsstaternas bostadspolitik?” besvarades med rungande nej från alla partier utom MP, där toppnamnen nämnde olika miljökrav som bör ställas vid byggande, och FI, där en respondent sade sig vara positiv till harmonisering ifall den säkerställer ökat byggande.

Annons

Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, tycker att kandidaterna verkar vara hyfsat överens om de breda dragen i svensk bostadspolitik och att vi ska bestämma över den själva.

Läs ocksåNu kan lagen ändras – hårdare tag mot kriminella och deras föräldrarGunnar Strömmer, moderat justitieminister

– Men man har kanske inte förstått att EU kan påverka ändå och det är inte så konstigt. Man måste analysera detaljerna för att upptäcka hur vår bostadspolitik kan påverkas.

Själv är Johan Mirtorp orolig för vad EU:s omtalade ”sociala pelare” ska ta vägen, om den i förlängningen kommer att leda till att Sverige tvingas in i någon form av europeisk modell för ”Social housing”. Och om EU:s drivkraft mot mer och mer gemensamma regler på sikt kan hota det svenska hyressättningssystemet.

Annons

Därför är det viktigt att de svenskar som väljs in i parlamentet på söndag sätter sig in i frågorna, tycker han och Hyresgästföreningen kommer att öka sin närvaro i Bryssel efter sommaren.

Läs ocksåÅses stadsvandring blottlägger gränserna i GränbyÅse Richard i röd kortärmad topp och jeansshorts, långt grått hår och glasögon, berättar ooch gestikulerar omgiven av deltagarna i stadsvandringen. De står intill en aprikosfärgad husvägg och i ett fönster speglas laxrosa bostadshus och grönska.

– Det sker framstötar på många områden, som kan få inverkan på den svenska modellen. Vi måste få koll på det annars kan det glida oss ur händerna. Därför kommer våra tjänstemän kommer att närvara mer i Bryssel och hålla bättre koll på vad som sker där.

Läs också Vill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris" Charlotte fick vänta ett år på bostadstillägg - allvarlig kritik mot Pensionsmyndigheten Sovsäckar för att lyfta bostadsfrågan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.