HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Inför EU-valet: Så tycker kandidaterna i bostadsfrågor

Nyheter Kunskapen är låg, men viljan att bevara den svenska modellen är hög hos nästan samtliga partier. Det konstaterar Hyresgästföreningen efter att frågat partiernas toppkandidater om deras inställning i olika bostadsfrågor. 

Hyresgästföreningen har skickat ut åtta bostadsrelaterade påståenden och frågor till de fem toppkandidaterna i varje parti. Svarsfrekvensen varierade från en av fem i Liberalerna, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet till fyra av fem i Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Påståendet ”Det är viktigt att bevara den svenska modellen på hyresmarknaden, med partsförhandlade hyror och möjligheter för hyresgäster att lösa tvister med hyresvärden i en hyresnämnd” är ingen av dem helt emot, men det finns nyanser:

Läs ocksåLjusningen: Färre kommuner har bostadsbrist
  • ”Instämmer till viss del” svarade KD, L, M, C
  • ”Instämmer till stor del” svarade 3 av 4 i MP
  • ”Instämmer helt” svarade S, SD, V, FI och 1 av 4 svarande i MP

Påståendet ”Social housing bör ej införas i Sverige som en del av en bostadspolitik för social trygghet” gav också mer eller mindre medhåll:

  • ”Instämmer till stor del” svarade KD, C, 1 av 4 svarande i MP och 1 av 2 i FI.
  • ”Instämmer helt” svarade S, L, M, SD, V, 3 av 4 svarande i MP och 1 av 2 i FI.

Frågan ”Som Europaparlamentariker, skulle du verka för en harmonisering av medlemsstaternas bostadspolitik?” besvarades med rungande nej från alla partier utom MP, där toppnamnen nämnde olika miljökrav som bör ställas vid byggande, och FI, där en respondent sade sig vara positiv till harmonisering ifall den säkerställer ökat byggande.

Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, tycker att kandidaterna verkar vara hyfsat överens om de breda dragen i svensk bostadspolitik och att vi ska bestämma över den själva.

Läs ocksåProtesterna hjälpte inte: Ludvikahem säljer 147 lägenheter

– Men man har kanske inte förstått att EU kan påverka ändå och det är inte så konstigt. Man måste analysera detaljerna för att upptäcka hur vår bostadspolitik kan påverkas.

Själv är Johan Mirtorp orolig för vad EU:s omtalade ”sociala pelare” ska ta vägen, om den i förlängningen kommer att leda till att Sverige tvingas in i någon form av europeisk modell för ”Social housing”. Och om EU:s drivkraft mot mer och mer gemensamma regler på sikt kan hota det svenska hyressättningssystemet.

Därför är det viktigt att de svenskar som väljs in i parlamentet på söndag sätter sig in i frågorna, tycker han och Hyresgästföreningen kommer att öka sin närvaro i Bryssel efter sommaren.

Läs ocksåExpertråd för bostadsfrågor i Malmö stoppat

– Det sker framstötar på många områden, som kan få inverkan på den svenska modellen. Vi måste få koll på det annars kan det glida oss ur händerna. Därför kommer våra tjänstemän kommer att närvara mer i Bryssel och hålla bättre koll på vad som sker där.

Läs också Gräsrötter organiserar protestdag på egen hand Populär hjälp till glesbygdskommuner upphör

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.