HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Inga retroaktiva hyreshöjningar på Herrgården

Malmö I april i år nekade Svea hovrätt Contentus en 40-procentig hyreshöjning för fyra hushåll på Herrgården. Nu är resten av hyrorna förhandlade, med hovrättsbeslutet som modell.

“Din nya hyra är klar”.

I eftermiddag dimper beskedet ner i 171 brevlådor i fyra hus på Herrgården. Det är det sista steget i en fyra år lång strid mellan Hyresgästföreningen och fastighetsbolaget Contentus.

Läs ocksåHyresgäster får välja nivå på renovering i Eriksberg

I april i år fick värden nej i Svea hovrätt, de fyra hushåll som hyresgästföreningen representerade skulle inte få den hyreshöjning på 40 % som värden hade krävt. Som exempel skulle det ursprungliga kravet ha inneburit en höjning på 2200 kronor i månaden för en hyresgäst i en trea. Resultatet blev istället cirka 20 procent.

Med Svea hovrätts beslut i ryggen har nu hyrorna och villkoren förhandlats för de resterade lägenheterna. Det stakar ut infasningen av hyreshöjningen:

  • Maximalt 750 kronor från den 1 november i år.

  • Om hyreshöjningen är större än så kan fler höjningar på samma belopp ske från den 1 april nästa år och fram till den 1 oktober samma år.

Resultatet av förhandlingen blir även att Contentus inte kommer att ta ut några retroaktiva höjningar.

Bakgrunden:

Läs ocksåNy kamp för fjolårets kämpar

2012 var Contentus färdiga med omfattande renoveringar i området och ville ha mer betalt. Företaget ville höja hyran med 40 procent. Förhandlingarna med Hyregästföreningen strandade. Contentus fick först nej i hyresnämnden och sedan, i april i år, även i Svea hovrätt efter att ha överklagat dit. Resultatet blev en höjning på runt 20 procent för de hyresgäster som hade drivit frågan.

Här har kan du följa den tidigare rapporteringen:

Kräver 40 procents höjning i Herrgården

Läs ocksåVägrade betala hyreshöjning - tvingas flytta

Contentus överklagar till hovrätten

Contentus städar inför hovrättens besök

Nej till chockhöjning av hyror på Herrgården

Läs också Fördubblad hyra fall för hyresnämnden Chockhöjning av hyran i korridoren - betala inte säger juristen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.