HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Inga retroaktiva hyreshöjningar på Herrgården

Malmö I april i år nekade Svea hovrätt Contentus en 40-procentig hyreshöjning för fyra hushåll på Herrgården. Nu är resten av hyrorna förhandlade, med hovrättsbeslutet som modell.

“Din nya hyra är klar”.

I eftermiddag dimper beskedet ner i 171 brevlådor i fyra hus på Herrgården. Det är det sista steget i en fyra år lång strid mellan Hyresgästföreningen och fastighetsbolaget Contentus.

Läs ocksåStopp för kraftigt höjda hyror

I april i år fick värden nej i Svea hovrätt, de fyra hushåll som hyresgästföreningen representerade skulle inte få den hyreshöjning på 40 % som värden hade krävt. Som exempel skulle det ursprungliga kravet ha inneburit en höjning på 2200 kronor i månaden för en hyresgäst i en trea. Resultatet blev istället cirka 20 procent.

Med Svea hovrätts beslut i ryggen har nu hyrorna och villkoren förhandlats för de resterade lägenheterna. Det stakar ut infasningen av hyreshöjningen:

  • Maximalt 750 kronor från den 1 november i år.

  • Om hyreshöjningen är större än så kan fler höjningar på samma belopp ske från den 1 april nästa år och fram till den 1 oktober samma år.

Resultatet av förhandlingen blir även att Contentus inte kommer att ta ut några retroaktiva höjningar.

Bakgrunden:

Läs ocksåNya balkonger ger höjd hyra

2012 var Contentus färdiga med omfattande renoveringar i området och ville ha mer betalt. Företaget ville höja hyran med 40 procent. Förhandlingarna med Hyregästföreningen strandade. Contentus fick först nej i hyresnämnden och sedan, i april i år, även i Svea hovrätt efter att ha överklagat dit. Resultatet blev en höjning på runt 20 procent för de hyresgäster som hade drivit frågan.

Här har kan du följa den tidigare rapporteringen:

Kräver 40 procents höjning i Herrgården

Läs ocksåAnrika Lysekilshus återinvigda

Contentus överklagar till hovrätten

Contentus städar inför hovrättens besök

Nej till chockhöjning av hyror på Herrgården

Läs också Dyr renovering efter rökande hyresgäst Fiasko för stöd till renovering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.