Annons

Ingen diskmaskinshyra utan förhandling

Nyheter När Marita Karlsson skrev på hyreskontraktet höjde hyresvärden månadshyran med 100 kronor. Köket hade utrustats med diskmaskin. Karlson hade inget annat val än att skriva på kontraktet.  
Enligt de regler som gällde mellan hyresvärden och Hyresgästföreningen skulle hyreshöjningen ha förhandlats med Hyresgästföreningen. I stället valde hyresvärden att säga upp förhandlingsordningen.
 
Hyresnämnden hade därför ingen invändning mot att hyresvärden tog ut en höjning utan att förhandla.
Diskmaskinen hamnade sedan i hovrätten, som konstaterar att hyreshöjningen är förankrad på hyresmarknaden i Umeå. Men en hyreshöjning förutsätter hyresvärden förhandlat om saken.
Eftersom det aldrig varit några förhandlingar får Karlsson tillbaka pengarna, 2 800 kronor.
– Numera hyr jag av HSB i stället, det är mycket bättre, säger Marita Karlsson.
 
 

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse” Så svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Efter värdens dolda påslag: Michael och hans grannar får tillbaka över 330 000 kronor 36 kommunala hyror klara i Mellansverige – vi har listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.