Annons

Ingen förlikning om deras lägenheter

Linköping Det gick inte att nå någon förlikning mellan hyresgästerna i Skarpan och deras värd, Riksbyggen. På torsdagen besökte hyresnämnden området.
Foto: Jenny Knutsson
Thomas Bokblad, Barbro Svensson, Anita Utterström, Vaileth Givik Sylvan, Marie-Louise Johansson och Karl-Erik Johansson protesterar mot renoveringarna och hyreshöjningarna i Skarpan.

Det är en spänd skara som tar skydd mot regnet vid Konstruktörsgatan 24. Några av hyresgästerna i området Skarpan har samlats i väntan på att hyresnämnden ska komma för att titta. Här vill Riksbyggen renovera och höja hyrorna och nämnden ska bestämma om värden får det, och i så fall i vilken omfattning.

Thomas Bokblad är en av de som berörs. Han har bott i området i sex år och är ensamstående förälder. Han vet inte om han kommer att ha råd att bo kvar om hans hyra höjs med närmare 1 900 kronor, som det ser ut att bli om alla åtgärder genomförs.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag vill bo kvar, men det kan bli svårt, säger han.

Efter besiktningen samlades hyresnämnd och åhörare i tingsrättens lokaler för att fortsätta sammanträdet, som är det andra som hålls i ärendet.

Ingrid Buskas, jurist på Hyresgästföreningen, företräder åtta hyresgäster som berörs i den första etappen och som motsätter sig en del av de standardhöjande åtgärderna. Hon presenterade ett förslag till förlikning.

Läs ocksåDyr nota när middagen for i golvet: "Jag fick panik"Jack Karlsson sitter vid köksbordet och ser bekymrad ut med ett papper i handen.

– Hyresgästerna är överens om att de går med på ny ventilation, uppgradering av elen och åtgärder i badrummen, alltså helkaklat som återställning efter stamrenovering. I övrigt vill de ha möjlighet att välja till efter önskemål, säger hon.

Men Riksbyggen vill göra fler åtgärder än så och hyresnämndens ordförande, hyresrådet Erik Ferlin, konstaterade att parterna står för långt ifrån varandra för att kunna förlikas.

Annons

En av de största stötestenarna är om värden också ska få bygga till ett våningsplan och samtidigt installera hissar.

Läs ocksåEmil fick sänkt hyra för lägenheten – men betalar över 2000 kronor för parkeringenEmil Cedersjö visar hur många bilar som står felparkerade i kvarteret Senapsfabriken. Samtidigt finns lediga parkeringsplatser som folk inte vill hyra på grund av kostnaden.

– Riksbyggen vill ta sitt samhällsansvar och bygga cirka 140 nya lägenheter i det här området, säger hyresvärdens ombud Gunnar Flodin.

Det är små lägenheter, ettor och tvåor, som planeras.

– Det är en synnerligen varsam ombyggnad där man inte begår våldtäkt på byggnaderna, menar han.

Men hyresgästerna menar att många av åtgärderna är onödiga. Exakt vilka råder det delade meningar om. Marie-Louise och Karl-Erik Johansson hör till dem som vill ha hiss.

– Vi är 75 och 79 år och min man har knäproblem. Vi bor på andra våningen och blir det inte hiss måste vi flytta, säger Marie-Louise Johansson.

Annons

Hon är också för postboxar och nya portar med kodlås, men vet att många av grannarna tycker annorlunda.

Marie-Louise tror att oenigheten kring vilka åtgärder som kan accepteras ligger hyresgästerna i fatet, att hon och grannarna haft större chans att få gehör för sina synpunkter om de tyckt likadant.

– Så är det nog, säger hon.

Gunnar Flodin hänvisade avslutningsvis till tidigare fall där värden fått tillåtelse att renovera. Men Ingrid Buskas menar att hyresgästernas intressen väger tyngre än värdens.

Hyresnämnden meddelar sitt beslut tisdag den 11 juni.

Läs också Mathilda får hyran sänkt efter historisk överenskommelse Mitthem rensar portföljen - ytterligare fastighet till salu Ny värd satsar på mindre orter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.