Annons

Inget poststopp för Kindahus hyresgäster

Kinda ​Det blir inget stopp av postutdelningen för Stiftelsen Kindahus hyresgäster i områdena Kulla och Bergdala i Kisa. Posten backar från delar av sina krav och nöjer sig med att Kindahus lovar att förbättra belysningen i trappuppgångarna.

​Från och med den 23 juni skulle de 365 hyresgästerna i de båda bostadsområdena själva tvingas ta sig till Postens lokal en kilometer från hemmet för att hämta sin post. Posten hotade att upphöra med utdelningen eftersom man menade att brevbärarnas arbetsmiljö i trapphusen var för dålig.

Men efter ett möte mellan Posten och Kindahus på torsdagen står det klart att hyresgästerna även fortsättningsvis kommer att få posten hem i brevlådan.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Vi har kommit överens om att till hösten tillsammans titta på en åtgärdsplan för hur vi kan förbättra belysningen, säger Kindahus vd Per Cedervall.

Belysningen är en av de brister Posten har pekat ut. Den andra handlar om att brevinkasten i dörrarna är för små. Kravet på att problemen med brevinkasten skulle åtgärdas, till exempel genom att postboxar installeras, släppte Posten helt vid mötet.

– Ja, det gjorde de. De verkar inte ha sett det som något stort problem, utan det är belysningen som är viktig för dem, säger Per Cedervall.

Läs ocksåÄngen spolades ner i grannarnas trädgård: "Har ingenting emot det"Martin Hansson står på en torr gräsmatta. I förgrunden syns prästkragar. Kindahus skapar ängar i bostadsområden.

Hur mycket det kommer att kosta att förbättra belysningen i trapphusen kan han inte svara på i dagsläget, men han konstaterar att det sannolikt rör sig om en liten investering jämfört med att installera postboxar. Om det visar sig räcka med att byta till ljusstarkare lampor räknar Per Cedervall att stiftelsen klarar investeringen med befintliga resurser.

Annons

– Men om vi måste bygga om armaturerna blir det andra kostnader.

Han utesluter därför inte att det kan bli fråga om hyreshöjningar.

Läs ocksåGratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringenEn parkeringsplats till vänster och till höger en bild på en leende kvinna med slöja.

– Det är den enda intäkt vi har, säger han.

Benny Andersson på Hyresgästföreningen är nöjd att tvisten fått en lösning.

– Det är bra att man kan lösa det här i samförstånd i stället för att ta till stridsåtgärder. Vi vill att hyresgästerna ska få posten utdelad till lägenheten, eller åtminstone till trapphuset, och nu blir det så, säger han.

Annons

Hem & Hyra har förgäves sökt Postens distriktschef Roinne Asp för en kommentar.

Läs mer om posttvisten i Kisa här:
http://www.hemhyra.se/artikel/ostergotland/hyresgaster-i-kisa-maste-ta-ledigt-att-fa-posten-1612

http://www.hemhyra.se/artikel/ostergotland/en-jatteforsamring-hyresgasterna-1611

Läs också Fler felanmälningar när lägenheten blir arbetsplats P-platser missbrukades - nu tvingas hyresgästerna betala De adopterar för ett vackrare bostadsområde

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.