Annons

Inkomstkrav stoppar tusentals lägenhetsletare i Göteborg

Göteborg Brist på kötid och betalningsförmåga gör många unga göteborgare chanslösa i jakten på ett förstahandskontrakt. Det visar ny statistik från Boplats Göteborg.

Boplats Göteborg har analyserat sökprofiler för närmare 57 000 personer som i november förra året stod registrerade som bostadssökande, och som samtidigt saknade ett varaktigt boende.

I praktiken innebär det sökande som bor i andra hand, i studentbostad som måste lämnas, som är inneboende eller bor hemma hos föräldrarna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Granskningen bekräftar bilden av Göteborg som en region där många har svårt att komma in på bostadsmarknaden. Det beror dels på att många unga ännu inte hunnit samla på sig tillräckligt lång registreringstid – men även på att många, i alla åldrar, inte klarar värdarnas inkomstkrav.

Göteborgs kommunala värdar kräver till exempel att en ny hyresgäst har en bruttoinkomst per år som motsvarar tre årshyror.

Annons

Bland aktiva sökande som anmält intresse för minst tio lägenheter ser betalningsförmågan mycket olika ut, visar Boplats analys. 22 800 av dessa skulle enligt studien klara en månadshyra på 3 500 kronor hos en kommunal värd.

Läs ocksåGav bort elva år i bostadskön till sitt ex – sägs upp

Men 9 500 av dem skulle inte göra det. Det säger något om de skiftande behoven som måste bemötas för att folk ska hitta bostad, menar Boplats marknadsanalytiker Victor Johansson.

– I den ena änden står de som har allt klart, men som ändå inte får något på grund av bostadsbristen. I den andra änden finns de med väldigt låg betalningsförmåga. Även om det hade funnits fler lägenheter så hade de ändå haft svårt att hävda sig i konkurrensen, säger han.

Sammantaget har sökande i åldrarna 31–54 år en klar fördel.

Annons
Läs ocksåAllt fler osäkra kontrakt i Göteborg – privatvärdarna har flest

– De har högst inkomster, är mest aktiva på marknaden och har längst registreringstid, vilket gör att de har bäst chanser, säger Victor Johansson.

Ett sätt att försöka gynna bostadssökandet för unga göteborgare är projektet Unga hem, som efter några års uppehåll nu startat igen. Under två år öronmärks totalt 1 000 lägenheter som enbart kan sökas av den som är skriven i Göteborg, saknar förstahandskontrakt och är mellan 18 och 29 år.

Läs också Värre än väntat när Boplats granskar tillträdestider Därför fick Ingemar betala dubbel hyra när hyresvärdarna sölade Snart dubbelt så dyrt att köa för bostad i Göteborg
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.