Annons

Gav bort elva år i bostadskön till sitt ex – sägs upp

Göteborg Kvinnan sökte en lägenhet tillsammans med sin ex-pojkvän. Eftersom hon hade elva års kötid och han bara åtta månader så var det tack vare henne de fick kontraktet. Men ett år senare insåg värden att kvinnan varken flyttat in i lägenheten eller sålt sitt radhus.

Det var i oktober 2021 som mannen och kvinnan skrev kontrakt på en trea på Hisingen. De har tidigare varit ett par och har en dotter tillsammans. För kommunala Bostadsbolaget förklarade kvinnan att hon tänkte sälja sitt radhus för att åter flytta ihop med sitt ex.

Både mannen och kvinnan skrev på ett intyg om att de tänkte bo ihop och att kvinnan skulle sälja.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I augusti 2022 skickade Bostadsbolaget ett brev för att kontrollera att det som skrivits i kontraktet också skett. Men då svarade kvinnan att hon varken flyttat in i lägenheten eller sålt radhuset.

Har barn med ny man

Störningsjouren inledde en utredning. Det visade sig att kvinnan fortfarande var folkbokförd i radhuset, som hon äger tillsammans med sin nye sambo. De två har varit ett par åtminstone sedan 2018 och har sedan dess fått ett gemensamt barn.

På Instagram och Facebook syns kvinnan och hennes nye sambo göra resor, äta middagar och leva familjeliv under både 2021 och 2022. Det finns inga inskickade ansökningar om att de ska göra bodelning.

Annons
Läs ocksåTillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut demBoöbolagen fick inte igenom sin hyreshöjning. Då fick alla hyresgästerna ett brev om att de är uppsagda.

Den ende som är folkbokförd i hyresrätten är ex-pojkvännen, och det är också han som har betalat hyran under hela perioden.

Upplägg för att runda kön

Bostadsbolaget anser att det hela är ett upplägg för att hjälpa exet, som har delad vårdnad om dottern, att runda bostadskön. I oktober 2022 sa bolaget därför upp hyreskontraktet.

Kvinnan och hennes ex-pojkvän har i ett skriftligt svar till hyresnämnden förnekat att det hela skulle vara planerat. De hävdar att de visst haft för avsikt att flytta ihop, men att kvinnans nye sambo motsatt sig detta. Det har gjort situationen ”komplex och infekterad”.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

När det dessutom kom ett besked om uppsägning från Bostadsbolaget blev kvinnan ännu mindre benägen att genomföra flytten.

”Inget är för evigt”

”Bostadsbolaget måste rimligen förstå att människors känslor för varandra kan skifta över tid och att inget är för evigt”, skriver mannen och kvinnan.

Annons

Detta är dock inget argument som hyresnämnden köper. Nämnden anser att allt pekar på att kvinnan enbart försökt hjälpa pappan till sitt första barn att utnyttja hennes plats i bostadskön.

För allmännyttan i Göteborg är det av stor vikt att den som har stått längst tid i kön också är den som får de mest eftertraktade lägenheterna. Kan man smita före i kön skadar det trovärdigheten till systemet.

Därför har mannen och kvinnan agerat ”svikligt förledande”, anser hyresnämnden. Bostadsbolaget får rätt att säga upp hyreskontraktet. Beslutet har vunnit laga kraft.

Läs också Värdarnas hårda krav – då får du nobben om du vill bo i Malmö Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.