Annons

Gav bort elva år i bostadskön till sitt ex – sägs upp

Göteborg Kvinnan sökte en lägenhet tillsammans med sin ex-pojkvän. Eftersom hon hade elva års kötid och han bara åtta månader så var det tack vare henne de fick kontraktet. Men ett år senare insåg värden att kvinnan varken flyttat in i lägenheten eller sålt sitt radhus.

Det var i oktober 2021 som mannen och kvinnan skrev kontrakt på en trea på Hisingen. De har tidigare varit ett par och har en dotter tillsammans. För kommunala Bostadsbolaget förklarade kvinnan att hon tänkte sälja sitt radhus för att åter flytta ihop med sitt ex.

Både mannen och kvinnan skrev på ett intyg om att de tänkte bo ihop och att kvinnan skulle sälja.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

I augusti 2022 skickade Bostadsbolaget ett brev för att kontrollera att det som skrivits i kontraktet också skett. Men då svarade kvinnan att hon varken flyttat in i lägenheten eller sålt radhuset.

Har barn med ny man

Störningsjouren inledde en utredning. Det visade sig att kvinnan fortfarande var folkbokförd i radhuset, som hon äger tillsammans med sin nye sambo. De två har varit ett par åtminstone sedan 2018 och har sedan dess fått ett gemensamt barn.

På Instagram och Facebook syns kvinnan och hennes nye sambo göra resor, äta middagar och leva familjeliv under både 2021 och 2022. Det finns inga inskickade ansökningar om att de ska göra bodelning.

Annons
Läs ocksåFamilj förlorar halva bostaden – hyresgäster med dubbla kontrakt synadeMänniskor passerar en MKB-skylt.

Den ende som är folkbokförd i hyresrätten är ex-pojkvännen, och det är också han som har betalat hyran under hela perioden.

Upplägg för att runda kön

Bostadsbolaget anser att det hela är ett upplägg för att hjälpa exet, som har delad vårdnad om dottern, att runda bostadskön. I oktober 2022 sa bolaget därför upp hyreskontraktet.

Kvinnan och hennes ex-pojkvän har i ett skriftligt svar till hyresnämnden förnekat att det hela skulle vara planerat. De hävdar att de visst haft för avsikt att flytta ihop, men att kvinnans nye sambo motsatt sig detta. Det har gjort situationen ”komplex och infekterad”.

Läs ocksåVräks för att han matar fåglar: ”Fågelskrik i ofattbara mängder”

När det dessutom kom ett besked om uppsägning från Bostadsbolaget blev kvinnan ännu mindre benägen att genomföra flytten.

”Inget är för evigt”

”Bostadsbolaget måste rimligen förstå att människors känslor för varandra kan skifta över tid och att inget är för evigt”, skriver mannen och kvinnan.

Annons

Detta är dock inget argument som hyresnämnden köper. Nämnden anser att allt pekar på att kvinnan enbart försökt hjälpa pappan till sitt första barn att utnyttja hennes plats i bostadskön.

För allmännyttan i Göteborg är det av stor vikt att den som har stått längst tid i kön också är den som får de mest eftertraktade lägenheterna. Kan man smita före i kön skadar det trovärdigheten till systemet.

Därför har mannen och kvinnan agerat ”svikligt förledande”, anser hyresnämnden. Bostadsbolaget får rätt att säga upp hyreskontraktet. Beslutet har vunnit laga kraft.

Läs också Utslängd hyresgäst bosatte sig i trapphuset – döms till böter Efter mögelstriden – arga sms:en tvingar bort Torbjörn från lägenheten: ”Tänker överklaga” Hans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.