Annons

Inte riskfritt deponera del av hyran

Kronoberg Om hyresvärden inte åtgärdar brister i din lägenhet kan du deponera del av hyran hos länsstyrelsen. Men var försiktig. Du kan i värsta fall förlora ditt hem.
Foto: Annika Wallsson
Att deponera hyra hos länsstyrelsen är inte riskfritt. Du kan i värsta fall förlora ditt hem.

För en tid sedan förlorade en hyresgäst på Öland sitt hyreskontrakt efter en dom i hovrätten. Hon hade inte deponerat sin hyra på ett korrekt sätt, ansåg hyresnämnden och hovrätten och gav henne ett halvår på sig att flytta ut. För hyresgästen var det en tragedi. Detta hände trots att hon deponerade på inrådan från Hyresgästföreningen.

Länsstyrelsen för ingen statistik kring hyresdeponering men har på Hem & Hyras fråga hjälpt till att sammanställa de deponeringar som skett i Kronoberg för åren 2014 fram till i vår.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Under denna tid har 14 personer tillsammans gjort 36 hyresdeponeringar. Den högsta totalsumman är 40 500 kronor och handlar om fem olika deponeringar under tre års tid. Stora summor kan bero på att det innefattar flera månaders brist.

I genomsnitt är det tre hyresgäster per år i Kronoberg som väljer att deponera hyra, främst på grund av brister i lägenheten som felanmälts men inte åtgärdats.

– Men det brukar ringa en del som har lite frågor och de får information från oss men ansöker inte alltid. Det är ganska vanligt, säger Anders Pyrell, länsjurist i Kronoberg.

Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

Länsstyrelsen nekar sällan till en ­deponering utan utgår från att hyresgästen har de skäl de anger i sin ansökan.

Annons

Att relativt få använder deponering kan till viss del beror på att det som enskild hyresgäst är svårt att sätta sig in i det rättsliga, samtidigt som det finns risk för ödesdigra konsekvenser om det blir fel.

– Det är en sak att tvingas ­betala till­baka till hyresvärden det man ­deponerat. Men man kan även förlora lägenheten. Så som bostadsläget är i dag så tror jag att många som kikar in genom den ­luckan kanske tänker att nej, det här ska jag inte ge mig in på, säger Carl Olof Nilsson Öhrnell, hyresråd hos Hyresnämnden i Jönköping.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

Att deponera hyra är att freda sig från anklagelse att inte betalat hela hyran, den är betald men en del ligger hos länsstyrelsen. Det är en så kallad motfordran på grund av brist. Men det finns ett par viktiga saker att tänka på som hyresgäst.

  • Det måste finnas en brist som motiverar en nedsättning av hyran.
  • Du måste ha gett värden en chans att ­åtgärda bristen.
  • Hyra och deponering måste betalas i rätt tid. Den ­obetalda delen förklarar du till värden att du kvittar mot bristens värde.
  • Du ska redovisa hur summan beräknats.

– Det är viktigt att meddela värden om allt detta innan. Det kan ju vara så att du betalat in mindre för att du inte har pengar. Värden måste få veta att du deponerar och varför. Innan du gör detta tycker jag att du ska be om juridisk hjälp, säger Öhrnell.

När det gäller summan finns det en marginal om du gjort fel.

Annons

– Det får vara viss felmarginal men inte så att det framstår som att man tagit i medvetet. Då befinner man sig i en gråzon. Om exempelvis duschen inte fungerar och du deponerar 50 procent så borde du förstå att det inte är värt halva hyran, säger Öhrnell.

Läs mer: Peter fick nog och deponerade

Läs mer: Hyresgästföreningen mer restriktiv om råd

Fakta: Senaste fem åren, så många deponerade i Kronoberg
  • Deponent 1: 40 500 kronor
  • Deponent 2: 19 500 kronor
  • Deponent 3: 16 850 kronor
  • Deponent 4: 16 000 kronor
  • Deponent 5: 15 468 kronor
  • Deponent 6: 8 592 kronor
  • Deponent 7: 8 000 kronor
  • Deponent 8: 7 920 kronor
  • Deponent 9: 4 168 kronor
  • Deponent 10: 4 050 kronor
  • Deponent 11: 2 520 kronor
  • Deponent 12: 2 400 kronor
  • Deponent 13: 2 000 kronor
  • Deponent 14: 800 kronor
Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.