Annons

Peter fick nog och deponerade sin hyra

Blekinge Till slut tröttnade Peter på att värden helt struntade i hans felanmälningar. Han deponerade en del av sin hyra till länsstyrelsen. Och vann när värden ville få honom att flytta.
Foto: Annika Wallsson
Listan på felanmälningar som Peter gjorde till sin hyresvärd var lång. Inget åtgärdades.

Det var inte bara en brist, utan hel radda med brister som Peter felanmälde till sin hyresvärd. Allt från trasig köksfläkt till svartmögel i badrummen, avsaknad av tätningslister och höga radonhalter. Men ingenting hände.

– Han hade inte underhållit lägenheten på flera år. Han var bara intresserad av hyran, säger Peter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Någonstans i bakhuvudet hade han en aning om att det går att deponera del av hyran på grund av brister som inte åtgärdas.

– Jag tror inte många vet om den här möjligheten. Vi hade försökt förhandla med värden men det gick inte så jag tog kontakt med länsstyrelsen, säger Peter.

Hur reagerade din värd när han inte fick hela hyran?

Annons
Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

– Jag förklarade att det är så här det går till och att det är min lagliga rätt. Då hotade han med att slänga ut oss men vi vann i hyresnämnden och fick bo kvar.

Men inget åtgärdades och värden krävde tillbaka det som deponerats.

– Vi gick till domstol och där förlikades vi. Han förlorade totalt 20 000 kronor på att dumma sig som han gjorde, säger Peter.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

Värden ändrade även taktik och vände sig åter till hyresnämnden för att få bort Peter och hans familj. Den här gången med argumentet att hans dotter behövde lägenheten. Det var en liten fastighet med två lägenheter, varav värden bodde i den ena. Och den här gången vann värden och Peter tvingades flytta.

Via vänner fick familjen möjlighet att hyra ett hus utanför Växjö.

Annons

– Boendet fungerar jättebra för oss nu och det huset är i ett mycket bättre skick än lägenheten. Så det löste sig rätt snabbt ändå, säger Peter.

Läs mer: Inte riskfritt att deponera del av hyran

Läs mer: Hyresgästföreningen mer restriktiva om råd

Läs också När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.