HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen mer restriktiv om råd

Östergötland Att deponera hyran är förenat med stora risker och ska endast användas efter noggrant övervägande. Det berättar Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.
Foto: Kristian Pohl
Susanna Skogsberg är förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Efter fallet på Öland har Hyresgästföreningen sett över vilket råd som ska ges kring deponering av hyra. Enligt Susanna Skogsberg har det funnits skillnader mellan föreningens olika regioner hur och när metoden har använts i olika ärenden.

– Huvudprincipen är att vi rent generellt ska använda det restriktivt. Det vi sagt är att det ska övervägas noggrant och att det är särskilt viktigt att man stämmer av med sin enhetschef för en second opinion innan vi ger någon råd om deponering, säger Susanna Skogsberg.

Läs ocksåVärd vill ha hjälp av Skatteverket: ”Borde få mejl när någon skriver sig”

Orsaken till att metoden ska användas mer restriktivt är de stora risker det innebär för hyresgästen.

– Risken man står inför är att hyresgästen kan förlora sitt kontrakt och det är något vi vill undvika, sä-ger Susanna Skogsberg.

Om en hyresgäst har problem med sin hyresvärd finns det andra vägar att gå än deponering, enligt Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHelsingborgshem höjer hyran efter ovanligt lång förhandling

– Om det gäller brister så kan det drivas som ett åtgärdsföreläggande i hyresnämnden. Gäller det hyresreduktion så kan det prövas i tingsrätten, förklarar Susanna Skogsberg.

I Ölandsfallet förlorade hyresgästen sin lägenhet efter att Hyresgästföreningen gett henne rådet att deponera hyran. Kvinnan har krävt Hyresgästföreningen på ersättning och medan förhandlingarna pågår vill föreningen inte ge några kommentarer om fallet.

Läs också Pensionär vräktes efter missad hyra - fick betala hotell i månader Ny lag ökar risken för fusk med hyreskontrakt och adresser Värd måste fixa ventilation i badrum

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.