Annons

Hyresgästföreningen mer restriktiv om råd

Östergötland Att deponera hyran är förenat med stora risker och ska endast användas efter noggrant övervägande. Det berättar Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.
Foto: Kristian Pohl
Susanna Skogsberg är förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Efter fallet på Öland har Hyresgästföreningen sett över vilket råd som ska ges kring deponering av hyra. Enligt Susanna Skogsberg har det funnits skillnader mellan föreningens olika regioner hur och när metoden har använts i olika ärenden.

– Huvudprincipen är att vi rent generellt ska använda det restriktivt. Det vi sagt är att det ska övervägas noggrant och att det är särskilt viktigt att man stämmer av med sin enhetschef för en second opinion innan vi ger någon råd om deponering, säger Susanna Skogsberg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Orsaken till att metoden ska användas mer restriktivt är de stora risker det innebär för hyresgästen.

Annons

– Risken man står inför är att hyresgästen kan förlora sitt kontrakt och det är något vi vill undvika, sä-ger Susanna Skogsberg.

Om en hyresgäst har problem med sin hyresvärd finns det andra vägar att gå än deponering, enligt Hyresgästföreningen.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

– Om det gäller brister så kan det drivas som ett åtgärdsföreläggande i hyresnämnden. Gäller det hyresreduktion så kan det prövas i tingsrätten, förklarar Susanna Skogsberg.

Annons

I Ölandsfallet förlorade hyresgästen sin lägenhet efter att Hyresgästföreningen gett henne rådet att deponera hyran. Kvinnan har krävt Hyresgästföreningen på ersättning och medan förhandlingarna pågår vill föreningen inte ge några kommentarer om fallet.

Läs också När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.