Annons

Jourhem blåste kvinnor – tog ut ockerhyra för påhittade tjänster och ”psykiskt stöd”

Stockholm Ett jourhem tog ut ockerhyra av flera kvinnor genom att hävda att det ingick olika tjänster och ”psykiskt stöd”. Men hyresgästerna vittnar om att de varken sett röken av tjänster eller fått något stöd. Efter att bluffen avslöjades får kvinnorna tillbaka över 83 000 som de betalat i överhyra.
Foto: Kenneth Samuelsson
Mia tröttnade på att betala 16 000 kronor för tjänster och "psykiskt stöd" som hon inte fick och krävde tillbaka 57 000.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om Mia som tvingades betala 16 000 för en trea i en 60-talsfastighet en bra bit från Stockholms innerstad. Företaget som hyrde ut lägenheten motiverade den höga hyran med att de driver ett jourhem och att lägenheten var ett skyddat boende där olika tjänster och service ingick.

Men det stämde inte enligt Mia som gick till hyresnämnden och krävde tillbaka den överhyra hon hade betalat.
Hyresnämnden slog fast att Mia skulle få tillbaka 57 000 kronor och efter att företaget överklagat hyresnämndens beslut så går även hovrätten på hyresgästens linje enligt en färsk dom.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Det som är intressant med ärendet är att företaget försökte slippa betala tillbaka pengarna till Mia genom att hävda att lägenheten är en social bostad som inte omfattas av jordabalkens regler om återbetalning av hyra, att Mia helt enkelt inte hade rätt att kräva tillbaka sina pengar.

Jourhemmet hävdade att ”stöd” ingick i hyran

Bland annat hävdade kvinnan som äger företaget att hon har erbjudit en rad kringtjänster som ska ge stöd till de boende, både materiellt, praktiskt och psykiskt stöd, enligt handlingarna. Något kvinnan tycker hon kan ta ut en högre hyra för. Men några avtal som styrker detta finns inte, erbjudandet om tjänsterna har skett muntligt enligt kvinnan.

Men såväl hyresnämnden som hovrätten slår fast att det inte finns några bevis för att ”materiellt, praktiskt och psykiskt stöd” har ingått i hyran.

Läs ocksåMia fick betala ockerhyra för skyddat boende – får tillbaka 57 000 kronor

Mia bekräftar det hela.

Annons

– Det stämmer inte att jag blivit erbjuden något stöd eller tjänster, säger hon.

Vad tänker du om att du vann i hovrätten?

Läs ocksåKvinnojour hyrde ut lägenheter till man – använde fejkbolag för att ta ut ockerhyra

– Det känns som att rättvisan segrade, rätt ska vara rätt. Jag tycker det känns som att många försöker utnyttja utsatta människor och det är så tragiskt. Vi kan inte acceptera att bli utnyttjade och det är dags att ta strid om man orkar, säger Mia som egentligen heter något annat och idag har ett förstahandskontrakt.

Jurist: Aldrig stött på ett sådant ärende förut

Alexander Harder, processjurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, ombud åt Mia, välkomnar hovrättens beslut. Han har drivit massor med återbetalningsärenden men har aldrig stött på att någon andrahandsuthyrare vill ha betalt för kringtjänster och ”psykiskt stöd”, som i det här fallet.

– I vanliga fall vill den som hyr ut i andrahand ha betalt för bredband, el eller att det är möblerat men det här är ovanligt, säger han.

Han tycker det är problematiskt att värdar, som i det här fallet, försöker kringgå skyddslagstiftningen för hyresgästerna och hävda att återbetalningsreglerna inte gäller för att det är en social bostad där tjänster ingår.

Annons

– Hovrätten prövade frågan om det ingått kringtjänster eller inte och hovrätten slår fast att det inte har gjort det utan att det är en vanlig andrahandsuthyrning och därför kunde vi kräva tillbaka överhyra. Det är bra att rättsläget blir tydligt så hyresgäster vet vilka rättigheter de har, säger han.

Ytterligare en kvinna utnyttjad

Men hovrättshandlingarna avslöjar också att Mia inte är den enda som blivit lurad av jourhemmet. I hovrätten vittnar en annan kvinna om att hon har hyrt samma lägenhet som Mia under ett år och också tvingats betala flera tusenlappar i månaden extra till jourhemmet för påstådda tjänster som hon aldrig tagit del av.

Enligt handlingarna är hyran för lägenheten är cirka 7 300 kronor men när jourhemmet hyrde ut lägenheten till kvinnan tog de ut mellan 10 000 – 12 500 kronor. Kvinnan har gått med på att lägga på cirka 2 000 kronor i månaden för att det fanns möbler i lägenheten och ingick el och bredband. Efter att hon dragit av för detta så slutade det med att hon betalat totalt 26 524 kronor för mycket i hyra, pengar som hon krävde tillbaka av jourhemmet.

Även denna gång gick hyresnämnden på hyresgästens linje och beslutade i november 2022 att värden ska betala tillbaka 26 524 kronor. Ett beslut som är överklagat till hovrätten av jourhemmet och ännu inte avgjort.

Läs också Välgörenhetsorganisation försökte bluffa till sig 80 lägenheter – avslöjades av värden Flyttade in i smutsig källare – nu får familjen tillbaka 183 000 kronor på hyran Hyresgäst fick tillbaka 100 000 kronor på hyran: ”Händer nu och då”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.