Annons

Kalmarvärd förlorade tvistom fuktskadad lägenhet

Kalmar Lägenheten var fuktskadad och familjen kunde inte använda ett av rummen. Nu har tingsrätten fastslagit att hyresgästen hade rätt att hålla inne en del av hyran.

Hem & Hyra har i en rad artiklar berättat om de problem som en familj drabbades av medan de hyrde en lägenhet i Kalmar. Bland annat fick sonen i familjen astma, som enligt läkare kunde bero på dålig inomhusmiljö i bostaden.

Det regnade in i lägenheten och kommunens hälsoskyddsinspektör kom fram till att det sannolikt fanns mögel.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Såväl kommunen som länsstyrelsen ålade hyresvärden, Peter Petersson, att undersöka problemet och redogöra för hur det skulle kunna lösas. Men ingenting hände och 1 juni 2010 valde familjen att flytta.

Det fuktskadade rummet ligger på källarplanet och motsvarar 20 procent av den totala bostadsytan. Eftersom hyresgästen inte kunde använda det rummet fullt ut höll hon, efter samråd med sitt ombud Anna Mäki på Hyresgästföreningen, inne två månadshyror. Det motsvarade 20 procent av den totala hyran medan familjen bodde i lägenheten.

Annons

Hyresvärden menar att lägenheten kunde användas fullt ut och stämde den före detta hyresgästen på den obetalade hyran, totalt 12 648 kronor.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

I dag meddelade Kalmar tingsrätt dom i tvistemålet. Domstolen ger i stora drag hyresgästen rätt och anser att det är bevisat att hon och familjen inte kunnat använda källarrummet. Det räknas som men i nyttjanderätten, som ska ge en hyressänkning, enligt tingsrätten.

Däremot anser rätten inte att hyresgästen har kunnat bevisa att hon påtalade bristerna redan några veckor efter att familjen flyttat in, sommaren 2009. Därför gäller hyresnedsättningen först från november samma år. Det betyder att hon ska betala 1 930 kronor plus ränta till sin före detta värd.

Annons

Eftersom Peter Petersson är den förlorande parten i målet är det han som ska stå för rättegångskostnaderna och han ska i sin tur ersätta hyresgästen med 1 305 kronor för juridisk rådgivning.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Domen kan överklagas till hovrätten.

Läs också Rebecka bor i fukt och mögel – felanmälningarna fastnar hos värden Värden felbedömde fuktskador – nu tvingas Miriam och hennes grannar flytta Möglet har tagit greppet om deras hem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.