Annons

Kampanj mot klotter gav stora resultat i Visby

Gotland En fjärdedel av klottret har försvunnit från Visby innerstad sedan Tryggare Gotlands kampanj mot klotter och skadegörelse drog i gång i höstas.

​Klotter är inte bara fult, utan skapar också otrygghet. Därför genomförs en satsning för att minska klottret, i första hand i Visby. I täten för projektet går det lokala brottsförebyggande rådet, Tryggare Gotland.

Satsningen inleddes i höstas, då fler än 1 000 fastighetsägare i Visby innerstad bjöds in till ett möte. Syftet var att öka trycket på fastighetsägarna att sanera klotter så fort som möjligt. När det inte tas bort brukar klotter ofta leda till mer förstörelse på samma plats.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Dessutom genomfördes en inventering, där 600 fall av klotter i innerstaden fotograferades och registrerades i polisens databas. Det fick effekt direkt.

– Det har varit svårt att förmå en del fastighetsägare att sanera klotter. Men vi märkte att när inventeringen påbörjades försvann en fjärdedel av klottret i innerstaden direkt, säger Håkan Jonsson, folkhälsostrateg hos region Gotland.

Annons

Sanering kan vara dyrt och det kan vara en orsak till att vissa fastighetsägare inte tar tag i problemet direkt.

Läs ocksåVanvårdad lägenhet: Sjubarnsmor mister kontrakt – får ändå tak över huvudetBilden visar ett trasigt parkettgolv.

– Att bara låta det vara signalerar bristande ansvarstagande och att man inte bryr sig, tycker Håkan Jonsson.

– Vi hoppas på grupptryck, att man själv agerar när man ser att andra fastighetsägare gör det.

Den kalla vintern har gjort att det varit svårt att klottersanera löpande, men Håkan Jonsson hoppas att takten ska öka i takt med temperaturen nu när våren kommer.

Annons
Läs ocksåKlotterchock i Karlskrona – motsatt trend i Växjö

En annan del i satsningen är möjligheten att anmäla klotter via internet och ett särskilt telefonnummer. Detta infördes vid nyår och hittills har ett 30-tal anmälningar gjorts. När en anmälan kommer in vidarebefordras den till polisen som i sin tur kontaktar fastighetsägaren. På så sätt hoppas Tryggare Gotland att det ska gå snabbare att få bort klottret och att det i sin tur ska leda till att det klottras mindre.

– En god cirkel, säger Håkan Jonsson.

Läs också Efter vanskötsel - Rikshem gör storsatsning i Blombacka Anmält klotter minskar kraftigt Klottrare tvingas betala 19 000 till Familjebostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.