Annons

Vanvårdad lägenhet: Sjubarnsmor mister kontrakt – får ändå tak över huvudet

Eskilstuna Väggarna var nedklottrade, tapeten bortriven och delar av parketten saknades. Nu mister sjubarnsmamman sitt hyreskontrakt – men får bo kvar i en annan lägenhet.
Bilden visar ett trasigt parkettgolv.
Foto: Hyresnämnden
Kvinnan och hennes familj hade enligt värden totalt förstört lägenheten. Det nekar kvinnan till och menar att skadorna kan ha orsakats av den förra hyresgästen.

Våren 2021 fick hyresvärden en felanmälan om en vattenskada i lägenheten. När bolagets personal kom dit såg de att det fanns synliga fuktskador på golv och väggar i köket, matrummet och vardagsrummet.

Dessutom såg personalen att fyrarummaren i övrigt var mycket sliten och skadad.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

För att kunna åtgärda vattenläckan var kvinnan och hennes barn tvungna att flytta till en annan bostad. Kvinnan erbjöds – enligt hyresvärden – flera lägenheter men tackade hela tiden nej, med olika motiveringar.

Köket och badrummet.

Ändrade sig i sista stund

Till slut accepterade hon en av lägenheterna. Hon skrev under ett avtal, kvitterade ut nycklar samtidigt som värden, på egen bekostnad, anlitade en flyttfirma åt henne. Men i sista stund ändrade sig kvinnan, lämnade tillbaka nycklarna och förklarade att hon inte ville flytta.

Efter en skriftlig varning gick hon dock till slut med på att flytta till evakueringslägenheten.

Läs ocksåJim och Annika har väntat på hjälp i sex år – nu ger de upp och flyttarJim Jansson och Annika Andersson

När hennes gamla lägenhet var tömd kunde bolaget konstatera att vattenskadorna sannolikt hade orsakats av kvinnan och hennes familj.

Och det var först då som personalen insåg vidden av hur pass skadad lägenheten var i övrigt.

Annons

Nedklottrat

I samtliga rum var väggarna nedklottrade. På flera ställen var tapeten bortriven, parketten var skadad och i vissa rum saknades golvbrädor. I badrummet hängde handfatet löst och i köket var bänkskivorna förstörda.

”Ansvarig fastighetsförvaltare kunde i princip konstatera att lägenheten var förstörd och att skadorna inte hade rapporterats till hyresvärden”, står det i en skrivelse som bostadsbolaget skickade till hyresnämnden.

Ärendet hamnade hos nämnden efter att hyresvärden sagt upp hyresavtalet, något som kvinnan motsatte sig.

Sönderrivna tapeter och trasiga golv.

Nekade till allt

Vid sammanträdet i hyresnämnden höll kvinnan fast vid det hon hade hävdat hela tiden: Hon och hennes familj hade inte orsakat några skador över huvud taget i lägenheten. I stället hade det sett ut så när hon och hennes sju barn hade flyttat in där 2017, utan att först ha sett bostaden.

Fyrarummaren hade renoverats bara ett drygt år innan familjen flyttade in. Ändå menade kvinnan att den förra hyresgästen kunde ha orsakat skadorna.

Hyresvärden hade som bevisning tagit flera bilder på skadorna i lägenheten. Kvinnan avfärdade fotona med att de helt enkelt inte stämde.

Annons

Kom överens

Men sammanträdet i hyresnämnden ledde ändå till att kvinnan och värden förlikades.

Hon mister hyreskontraktet på sin gamla bostad men hon och familjen får bo kvar i evakueringslägenheten fram till nyårsafton 2024. Det är dock förenat med flera villkor, bland annat har hyresvärden rätt att inspektera den nya bostaden en gång i månaden.

Hyresvärden säger att de gjorde en överenskommelse med kvinnan för att hennes barn inte ska bli hemlösa. Flickan på bilden föreställer inte något av de berörda barnen.

”Ville inte sätta barnen på gatan”

Å andra sidan finns det möjlighet att förlänga hyreskontraktet, om allt går väl.
– Att vi gick med på den här överenskommelsen beror på barnperspektivet. Vi ville inte sätta barnen på gatan, säger en representant för hyresvärden till Hem & Hyra.

Kommer ni att kräva kvinnan på skadestånd?
– Det är oklart om hon har en hemförsäkring eller inte. Om det nu finns det kommer det i första hand att vara en dialog med hennes försäkringsbolag. Vi får ta ett beslut beroende på var det här landar, säger hyresvärdens representant.

Läs ocksåKerstin har bott nära 70 år på samma ställe – "jag har levt mitt liv här"Kerstin sitter i en stol på sin balkong. Hon tittar ut över balkongräcket.
Fakta: Du måste ta hand om din lägenhet

Som hyresgäst har du en så kallad vårdplikt gentemot din hyresvärd. Vårdplikten innebär bland annat att:
• Du ska vara aktsam och se till att lägenheten är ren och fin samt fri från skadedjur.
• Skulle en skada uppstå på grund av att du är oaktsam ska du som hyresgäst ersätta hyresvärden för skadan.
• Du är anmälningsskyldig för alla skador som uppkommer i din lägenhet och måste anmäla dem till din hyresvärd.
• Du är ansvarig för familj och vänner som besöker din lägenhet.
• Du ska betala hyran i tid.
• Du ska följa eventuella ordningsregler som finns för huset. Det kan till exempel vara att inte spela hög musik.
• Du ska utföra en slutstädning av lägenheten när du flyttar ut. Är inte detta gjort tas vanligen en städfirma in som du får betala för.
Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Nominerade för femte året i rad: Hem & Hyra kan vinna guldspade för granskning av socialtjänsten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.