HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Efter vanskötsel – Rikshem gör storsatsning i Blombacka

Södertälje Knarkklottret är borta och trasiga rutor lagade. Rikshem har startat arbetet med att åtgärda bristerna i Västra Blombacka. Hyresgästen Britt Marie Thor är nöjd. "Det går åt rätt håll", säger hon.

Britt Marie Thor var en av de som berättade om missförhållandena i Västra Blombacka i Södertälje.

Efter kritiken mot Rikshem har bolaget sjösatt ett stort åtgärdspaket för att få ordning på området.

Läs ocksåKnarkmeny i Rikshems trappuppgång

Bolaget ska bland annat byta ut ett 30-tal rutor, laga trasiga lampor inomhus och utomhus, måla över klotter, byta trasiga lås och reparera portlås så att de är låsta kvällstid.

Britt Marie Thor, hur har du märkt av Rikshems satsningar?
– Nu finns det dörrhandtag på port 1 och 3 och sedan har de målat över graffittin. De har börjat göra något.

Är du nöjd?
–Ja, jag är nöjd, det går åt rätt håll. Rikshem har delat ut en lång lista med vad de ska göra så det verkar gå bra och bli ordning på området. Sedan har de bett om ursäkt för att det inte gjorts tidigare.

Läs ocksåNorrköping bygger allt mer - men var är hyresgästerna?

Du har ju varit med i flera medier efter det här, hur känns det?
– Det känns helt okey, jag känner mig modig.

Vissa hyresgäster Hem & Hyra har pratat med vill vara anonyma men Britt Marie Thor tvekade aldrig att vara med i artikeln.
– Det finns ingen anledning att vara rädd. Att säga till om fel så att det blir bättre är ju positivt för området.

Hem & Hyra rapporterade om att det lukta starkt och fränt från mögel i förrådet. Men därefter har Rikshem gått ut och sagt att det var saltavlagringar på golvet i förrådet. Men saltavlagringar luktar inte, enligt Anticimex.
– Det luktade väldigt mycket, en stark frän lukt, säger Britt Marie Thor.

Läs ocksåLungsjuka Anneli, 63, instängd hemma i tre år – värden stoppade hjälpenLungsjuka Anneli är fast i sin lägenhet hos Primula

Jennie Wolmestad, kommunikationschef på Rikshem säger att bolaget har en lista med saker som ska åtgärdas. Hittills har bolaget bytt alla trasiga rutor, lagat trasig belysning inomhus, målat över grafitti, tagit bort skräp och satt in Securitas som ronderar i området.
– Vi började åtgärda bristerna så fort vi fick reda på det. Nu fortsätter vi bland annat med att byta trasig belysning utomhus, säger hon.

Hem & Hyra och flera hyresgäster hittade ett förråd där det luktade väldigt starkt och fränt och där det var vitt tre-fyra centimeter ludd på hela golvet. Jennie Wolmestad säger att golvet i förrådet nu har sanerats och att det var saltavlagringar på golvet och inte mögel.
– En förklaring till fukten är att en vattenkran har förstörts och att det kommit ut vatten på golvet. Men husen är ju gamla och det är därför de ska renoveras, säger hon.

Det luktade väldigt illa i förrådet och Anticimex menar att ett så fuktigt golv gör att saker i förrådet möglar. Har ni kontrollerat det?
– Vi har aviserat till hyresgästerna att de ska höra av sig om det fått skador på sina saker.

Kommer ni att vidta några förändringar i er organisation på grund av det som inträffat?
– Det viktigaste nu är att åtgärda bristerna. Sedan kommer vi att utreda varför det blev så här och se vad vi behöver förändra hos oss, säger hon.

Hem & Hyra har pratat med flera personer på Anticimex och visat bilder från förrådet och beskrivit den starka och fräna lukten.
Personerna säger att det kan vara svamp, mögel eller saltavlagringar på golvet.

Per Bergström, affärsområdesansvarig för Hus- och besiktning på Anticimex tror att det vita luddet på golvet kan vara saltavlagringar.
– Saltavlagringar beror på att det är fukt i golvet. Det där på bilden är extremt mycket och ser det ut så beror det på att ingen har varit i förrådet på länge och att det varit fukt en längre tid.

Det luktade väldigt starkt och fränt och även en del gammal jordkällare i förrådet, luktar saltavlagringar?
– Nej, det luktar inte, det måste bero på att fukten gjort att saker i förrådet blivit fuktiga och möglat. Ställer man en kartong på det golvet så möglar det snabbt.

Läs också Glädjebeskedet: Carina lovades 700 kronor i ersättning för elstötar – får nu 21 000 av ny Rikshemchef Detta behöver hyresgäster hjälp med – känner du igen vanligaste problemet?

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.