Annons

Kfasts inkomstkrav: Ninas kompis får inte flytta till Fröslunda

Eskilstuna ”Folk måste ju ha någonstans att bo. Samtidigt kanske man får bättre koll på svartuthyrningen”. Det säger Fröslundabon Nina Raouf om Kfast inkomstkrav för dem som vill flytta till området.
Kvinna som står lutad med armarna över en disk. Under henne syns bakverk.
Foto: Mattias Frödén
Nina Raouf bor och driver kafé och bageri i Fröslunda.

Nina Raouf bor sedan snart tio år i Fröslunda, ett par kilometer utanför stadskärnan i Eskilstuna. Här driver hon tillsammans med sin make dessutom Fröslunda café och bageri. Både lägenheten och butikslokalerna hyr de av kommunala Kfast.
– Jag trivs väldigt bra här och lägenheterna är jättefina. Och jag tycker att Kfast är det bästa bolaget, de har låga hyror och kommer snabbt när man ringer om något som är fel, säger hon.

Kfast ställer sedan drygt två år tillbaka särskilda inkomstkrav på dem som vill flytta till de tre områdena Fröslunda, Brunnsbacken och Lagersberg i Eskilstuna. Man måste antingen ha lön, studiemedel eller pension.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Kompisen får inte flytta dit

Nina ser både för- och nackdelar med bostadsbolagets regler.
– Jag har en kompis som vill flytta hit, men det får hon inte eftersom hon har a-kassa. Folk måste ju ha någonstans att bo, så på det sättet är reglerna inte bra, säger hon.

Men liksom många andra vi träffar berättar Nina om lägenheter som hyrs ut svart till folk som inte är skrivna på adressen.
– Eller så skiljer man sig, men bara på pappret. Man fortsätter att bo tillsammans och hyr ut den andra lägenheten svart, säger Nina.

Hon fortsätter:
– Så Kfast behöver ha bättre koll på vilka som egentligen bor i deras lägenheter. Det kanske man får med de här reglerna och det är i så fall positivt.

Annons
Läs ocksåKrossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"Ett bildmontage av en utbränd köksdel, en klocka och tabletter.
Man i keps och mörka solglasögon. Han sitter på en parkbänk. I bakgrunden syns en gräsmatta och delar av ett tegelhus.
Sonny Löfstedt trivs i Fröslunda.

Lugnare i dag

Sonny Löfstedt har bott sammanlagt 40 år i Fröslunda och sett hur området förändrats. Men det är lugnare i dag än vad det var för några år sedan, säger han.

Och han har inget emot att Kfasts försöker bryta segregationen genom sina inkomstregler.
– Det kan väl inte vara fel att tänka så. Det behövs lite bättre blandning av folk här, säger Sonny.

En man som vill vara anonym är inne på samma spår. Han kom till Sverige för många år sedan men stör sig på invandrare som enligt honom inte vill göra rätt för sig.
– De kan inte komma till Sverige och tro att deras regler från hemlandet ska gälla här – och att någon annan ska försörja dem, säger mannen.

Läs ocksåSexhandel, skatteslarv och ocker – här är hyresbordellen mitt i MalmöSexhandel i hyreshus
Man i profil. Suddig bakgrund , hus som syns.
Janne Lundell tror att det är lätt att runda reglerna.

Rundar reglerna

Fröslundabon Janne Lundell är skeptisk till att Kfast regler funkar. Han tror att de som berörs enkelt kan gå runt dem och fixa en bostad genom att höra med släkt och vänner.
– Man hittar alltid en lösning, säger han.

Annons

Tidigare hade både socialkontoret och Kfast kontor i området, men så är det inte längre. Något som Janne är kritisk till:
– Många i området är skrivna på andra håll men bor här ändå. Om tjänstemännen vore närvarande skulle de ha koll på det. Nu vet de inte vilka som bor här, säger han.

Man som tittar in i kameran. I bakgrunden syns en skyl med texten Mötesplats Fröslunda.
Jonny Pettersson.

”Sorterar människor”

Jonny Pettersson är med i föreningen Brobygget som verkar i området. Han är till största delen kritisk till Kfasts krav.
– Uppsidan är möjligen att man kanske bryter en negativ trend. Men jag tycker inte att ett kommunalt bolag ska sortera människor på det här viset, för det är precis vad det här handlar om. Och någonstans måste ju de här människorna bo, säger han.

Jessica Andersson.

Jessica Andersson, ordförande i Hyresgästföreningen i Eskilstuna, är inne på samma spår.
– Kraven försvårar för människor att få en bostad och det är ju ändå brist på bostäder med rimliga hyror. Sedan kan jag förstå att man vill göra något åt segregationen, men det kanske finns andra lösningar än det här.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Kvinna hade nio hundar i lägenheten: ”Lukten går inte att beskriva”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.