Klåda inte bara från löss
Det är mycket som ger klåda i Sommarsverige; myggbett, solbränna, nässlor och löss och parasiter av alla de slag.
Vägglössen har, som Hem & Hyra berättat flera gånger, blivit allt fler. Skadedjursfirman Nomor hade 2006 35 fall av vägglöss i Dalarnas län, fem år senare hade antalet mångdubblats, 163 fall.
Vägglöss följer oftast med hem från en semester utomlands och ett bra sätt att undvika att de följer med är att placera resväskan högt upp på semestern och hålla den stängd så mycket som möjligt. Vägglöss klättrar nämligen dåligt. Drabbas man ändå av vägglöss ska man genast kontakta sin hyresvärd, se faktaruta.
Men det finns andra småkryp som inte är hyresvärdens ansvar, skabb, flatlöss och huvudlöss till exempel. De smittar mellan människa och människa via hudkontakt men orsakar alla klåda, precis som vägglössen och det kan vara svårt att se skillnaden.
Hälsocentraler och hudmottagningar kan hjälpa till att identifiera vilket kryp man drabbats av. Även apoteken ger råd och säljer receptfria läkemedel som lindrar klådan och dödar de ovälkomna gästerna.
Vägglöss blir allt vanligare. De första tecknen är att lössen lämnar spår efter sig runt och i sängar. Små svarta prickar är lössens avföring som innehåller blod från den människa eller det djur lössen sugit blod ur.
Klädlöss, eller kroppslöss, är i princip utrotade från Sverige i dag. Klädlössen trivs i smutsiga kläder.
Huvudlöss är den vanligaste hudparasiten, smittar vid hudkontakt och drabbar främst skolbarn. Huvudlössen är cirka 3 mm långa och finns i hårbotten och runt hårstråna på huvudet.
Flatlöss smittar vid hudkontakt och är mindre än huvudlössen. De är svåra att se och finns i håret runt könsorganen och under armarna.
Skabb är ett kvalster som smittar vid hudkontakt. Vanligast är att det kliar i sängvärmen på nätterna. Honorna gräver gångar i huden och den värsta klådan brukar finnas mellan fingrarna och vid handlederna.
Loppor är parasiter och relativt ovanliga i Sverige. Loppornas bett syns oftast på magen och bröstet och påminner om små myggbett.
Fästingar finns i naturen, främst i Götaland, Svealand och längs Norrlandskusten. De biter sig fast hos djur och människor och måste plockas bort för hand.
Hyresvärdar är skyldiga att agera mot ohyra och skadedjur. Skyldigheten gäller även om hyresgästen själv orsakat förekomsten av ohyra.
I alla hyresfastigheter ska det finnas information om vilket saneringsföretag hyresvärden anlitar. Hyresgästen ska själv kunna kontakta företaget och anmäla behov av sanering utan att behöva gå via värden.
Värden ska informeras om man upptäcker skadedjur eller ohyra.
En hyresgäst som inte informerar sin värd riskerar att bli ersättningsskyldig eller vräkt.