Annons

Klaga på hyresvärden? Gör så här om du får problem i bostaden!

Nyheter Fukt, mögel, ohyra eller en trasig spis. Hem & Hyra har tillsammans med SVT Nyheter avslöjat slumvärdar i hela landet. Men vad gör du om du får problem och värden struntar i att fixa fel och brister? Följ vår checklista!
Slumvärdarnas paradis.
Foto: Luna Larsson/Getty images

Hem & Hyra har tillsammans med SVT granskat landets slumvärdar. 85 kommuner har problem med oseriösa hyresvärdar som inte följer regler, krav och förelägganden. Det handlar om över 100 hyresvärdar i hela landet där hyresgäster bor med olika fel som fukt, mögel, ohyra eller utan el och vatten.

Om du har problem i din bostad är det i första hand till din hyresvärd du ska vända dig. Hyresvärden är skyldig att laga fel och fixa brister. Det står i hyreslagen. Om hyresvärden struntar i din felanmälan finns det en rad vägar du kan ta.

Annons
Läs ocksåHär finns landets slumvärdar - Lunas hyresvärd kör lyxbil, hon bodde med mögelHyresgästen Luna Larsson utanför hyresvärdens poolvilla i Karlshamn.

Följ vår checklista:

  • Dokumentera och ta bilder eller filma det som är problem. Det kan handla om allt från ohyra och mögel till ett trasigt golv. Det är viktigt att du har dokumenterat alla skador och brister om du ska driva ett ärende mot värden. Bilderna kan komma att användas som bevis om du vill har ersättning eller hyresnedsättning.
  • Du kan vända dig till hyresnämnden. Det kostar inget och hyresnämnden kan ställa krav på värden att fixa felen, genom ett så kallat åtgärdsföreläggande. Ett sådant kan även kopplas till vite eller böter.

Hand på en lagbok

Anmäl till kommunens miljöenheten

  • Har du brister som innebär fara för din hälsa, som mögel, och din hyresvärd inte hjälper till ska du vända dig till kommunens miljö- och hälsoskyddsenhet. De inspekterar och kan ställa krav på hyresvärden som han eller hon måste följa. Eftersom det enligt Miljöbalken är fastighetsägarens ansvar att underhålla och sköta huset så att de som bor där inte får besvär eller blir sjuka på grund av brister.
  • I miljöbalken står det att en bostad ska ge skydd mot värme, kyla, drag, fukt, buller, radon, luftföroreningar och andra störningar som kan vara en olägenhet för människors hälsa.
  • Om hyresvärden inte agerar kan du kontakta Hyresgästföreningen. Är du medlem där kan du få hjälp.
  • Ibland ansöker Hyresgästföreningen om tvångsförvaltning. Det sker i de allra värsta fallen. Om Hyresgästföreningen får igenom sitt krav i hyresnämnden måste hyresvärden att lämna över hela ansvaret för fastigheten till någon annan som då sköter huset i stället. Ett enda fall har Hem & Hyra och SVT Nyheter hittat i sin granskning där en kommun har krävt tvångsförvaltning.

Läs artikeln på arabiska här.

Annons
Läs också Mörkertalet i kommunerna - här kan slumvärdarna härja fritt Tvångsförvaltning efter år av vanvård – hyresgästerna lättade över beslutet Oppositionen rasar efter avslöjande om slumvärdarna: ”Orimligt att vem som helst kan bli hyresvärd” Ny lag skulle kunna stoppa slumvärdarna – men justitieministern tvekar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.