Annons

Här finns landets slumvärdar – Lunas hyresvärd kör lyxbil, hon bodde med mögel

Nyheter Sölvegårds fastigheters ägare har en 230 kvadratmeter stor poolvilla och en röd Lamborghini parkerad på uppfarten. Samtidigt tvingades bolagets hyresgäst Luna Larsson bo i mögel. I samarbete med SVT Nyheter granskar Hem & Hyra Sveriges oseriösa hyresvärdar, som numera finns i var tredje kommun.
Hyresgästen Luna Larsson utanför hyresvärdens poolvilla i Karlshamn.
Foto: André de Loisted

Slumvärdarnas paradis

Den blekingska solen är på väg ned när Luna Larsson vänder blicken mot det italienska fartvidundret som står parkerad på uppfarten hemma hos hennes tidigare hyresvärd. En röd Lamborghini Avendator från 2017. Topphastighet 350 kilometer i timmen, noll till hundra på 2,9 sekunder. Prislappen för en likadan bil som annonseras ut på bilweb.se: 3,8 miljoner kronor. Luna Larsson himlar med ögonen. Ena handen ligger på den rundade magen, om tre veckor blir hon mamma för första gången.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester
Luna Larsson, utanför sin hyresvärds hus. Här bor vd:n för Sölvegårds fastigheter AB.
Luna Larsson, bodde med fukt och mögel. Hennes hyresvärd har poolvilla och Lamborghini.

– Det är klart att det sticker i ögonen att se hur han har det med tanke på hur vi bodde med fukt och mögel.

– Man häpnar ju. Jag förstår inte hur han vågar nonchalera sina hyresgäster som han gör.

– Han bor väldigt flott till skillnad från oss som han bara skiter i.

Läs ocksåOppositionen rasar efter avslöjande om slumvärdarna: ”Orimligt att vem som helst kan bli hyresvärd”Slumvärdarnas paradis och Jennie Nilsson (S), bostadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Luna Larsson, Marie Karlsson och Julia Edwards Levin är eller har alla varit hyresgäster hos Sölvegårds fastigheter AB i Karlshamn, företaget som mannen med Lamborghinin basar över. Det här handlar om dem och hur de har tvingats bo i trettio-gradig värme, med trasiga dörrar, mögel och fukt. När de har hört av sig om felen och bristerna har de inte fått någon hjälp.

Men det är också en historia om ett Sverige där ingen kontrollerar vem som får bli hyresvärd. Där hyresgäster är i händerna på fastighetsägare som kan tjäna pengar på deras misär. Och där skattemedel ödslas på mångåriga processer, när slumvärdarna vägrar att följa myndigheternas beslut. I kläm hamnar inte bara Luna i Karlshamn utan hyresgäster över hela landet.

 

Läs ocksåNy lag skulle kunna stoppa slumvärdarna – men justitieministern tvekar

Problem med oseriösa hyresvärdar i 85 kommuner

I en enkät som Hem & Hyra och SVT Nyheter har tagit fram uppger 85 kommuner, var tredje som har svarat, att de under det senaste året har haft problem med oseriösa hyresvärdar som inte följer de krav som kommunen ställer på dem. Tidigare har Hem & Hyra rapporterat om slumkåkar och övergivna hus, särskilt i avfolkningsorter i bland annat Värmland och Dalsland. Men det här är inget landsbygdsproblem. Det visar inte minst undersökningen. Landets fem största städer – Stockholm, Göteborg, Malmö, Linköping och Uppsala – rapporterar alla att de har problem med slumvärdar.

För Luna Larsson, 21, började allt när hon och hennes man bestämde sig för att göra en omstart efter år av missbruk. För att kunna bryta med sitt gamla liv kände de sig tvungna att lämna hemorten Kristianstad och vänner lockade dem till Karlshamn sex mil bort. Men betalningsanmärkningar och en tidigare vräkning satte stopp. De ringde till värd efter värd i trakten men de var inte välkomna någonstans. Tills Robert Sölvegård svarade. De blev lika glada som förvånade när han gav dem en bostad, utan att ställa några frågor.

– Han sa bara ”det löser vi”, det var no questions asked, ingenting. Det gjorde oss lite misstänksamma men samtidigt var det så klart väldigt skönt, säger Luna Larsson.

Så spred sig möglet i lägenheten

De fick en tvårummare i det lilla samhället Svängsta. Lägenheten var kanske inte i bästa skick, men det var tak över huvudet och de såg hoppfullt på framtiden. Då visste paret fortfarande inte vad som väntade.

– Vi tänkte bara att så länge inget går sönder, så länge vi inte behöver hjälp så kommer det att bli bra, säger Luna Larsson.

Men snart började svarta fläckar synas. Först i badrummet, sedan i fönsterkarmen och till slut på väggarna. I köket buktade tapeten och kondens bildades på fönstren. Skorna i hallen blev gråprickiga och inte ens mögelspray fungerade på fläckarna i lägenheten utan det blev bara värre och värre.

Mögel i skon och i fönstret hemma hos Luna Larsson i Karlshamn.
Möglet kom först kring fönstren och spred sig sedan till taket, kläder och skor hemma hos Luna Larsson.

Skickade vaktmästaren att måla över möglet

Luna Larsson har astma och hon mådde allt sämre. Till slut blev situationen ohållbar och hon slog larm. Hyresvärden, Sölvegårds fastigheter AB, svarade med att skicka dit vaktmästaren med en burk färg.

– Men jag ville ju att de skulle utreda var möglet kom ifrån, inte måla över det.

Hon vände sig i stället till kommunens miljöförbund. Deras besiktning bekräftade Luna Larssons misstankar. Det handlade om mögel.

– När de kom från kommunen hade de munskydd. De frågade om jag också ville ha ett och samtidigt bodde jag mitt i det här. Det var faktiskt helt sinnessjukt, det var ju hälsofarligt på riktigt, säger Luna Larsson.

Annons

Kort därefter bestämde de sig för att flytta från den mögeldrabbade bostaden. De stod inte ut längre utan ringde värden för att säga upp kontraktet.

– Då erbjöd han oss en annan lägenhet men jag sa nej. Vi ville inte hyra av honom alls.

Luna Larsson i Karlshamn som bodde hos en av de hyresvärdar som pekas ut som oseriösa.
Luna Larsson bodde hos en av de hyresvärdar som pekas ut som oseriös i Hem & Hyras och SVT:s granskning.

Lag som skulle stoppa oseriösa hyresvärdar borttagen

Sölvegårds fastigheter AB är en av över 100 oseriösa hyresvärdar i landet, visar kommunenkäten. Men trots att Sölvegårds inte har följt kommunens föreläggande när det gäller möglet finns det idag inget som hindrar företaget från att köpa fler hyresfastigheter. För fjorton år sedan skrotades den lag som skulle stoppa slumvärdar redan innan de köpte hus, den så kallade förvärvslagen.

Tidigare skulle köp av hyresfastigheter anmälas till kommunerna som i sin tur kunde gå vidare till hyresnämnden om man misstänkte att det handlade om en oseriös värd. Köpet kunde på så vis stoppas om köparen saknade ekonomiska och praktiska möjligheter att klara av att sköta ett hus eller tidigare hade misskött hyreshus.

Regeringen skrotade lagen som skulle stoppa oseriösa hyresvärdar.
I fjorton år har det varit fritt fram för vem som helst att köpa ett hyreshus – det finns idag inga kontroller alls.

Men lagen ansågs omständlig och kostsam för både köpare och säljare, mindre kommuner använde den knappt och hus missköttes ändå, menade den dåvarande borgerliga regeringen. Vissa höll med, som Verket för näringslivsutveckling, Näringslivets regelnämnd, Svenska bankföreningen och Fastighetsägarna. På andra sidan stod Hyresgästföreningen, landets alla tre storstadskommuner, Konsumentverket och Sveriges kommuner och landsting. De ville ha kvar lagen, men kördes över. Sedan 2010 är det fritt fram för vem som helst, ingen kontrollerar framtida hyresvärdar.

Hur det hade gått för Sölvegårds fastigheter AB i en eventuell kontroll, om lagen funnits kvar, går inte att veta. Men företaget verkar inte bara ha svårt att följa kommunens föreläggande utan tycks även ha en ekonomi i oordning. Både byggföretaget Sölvegårds entreprenad och fastighetsbolaget som Luna Larsson hyrde av – har de senaste åren förekommit ett flertal gånger hos Kronofogden även om skulderna idag är nollställda. Det handlar bland annat om en skatteskuld och skulder som har gått till utmätning så sent som i år.

Luna Larsson utanför den mögeldrabbade lägenheten.
Luna Larsson och hennes man stod till slut inte ut längre i den mögeldrabbade lägenheten utan flyttade ut.

Möglet gav hyresvärden vite på 25 000 kronor

Så hur gick det då för Luna Larsson när hon vägrade att fortsätta bo hos Sölvegårds fastigheter AB?

Hon och hennes man hade turen med sig. En kort promenad bort stod en lägenhet ledig hos det kommunala bostadsbolaget och den blev deras. Men först fick de göra sig av med kläder, möbler, mattor. Allt var mögelskadat, allt hamnade på tippen.

– Det var så äckligt. När vi tömde garderoberna var alla kläder längst in helt förstörda. Vi fick köpa allt nytt.

Även om paret har flyttat ut pågår mögelärendet fortfarande hos kommunen som har tagit beslut om ett vite på 25 000 kronor för att hyresvärden inte gjort tillräckligt. Besiktningen han låtit genomföra räcker inte, var möglet kommer ifrån är inte utrett.

I byn Svängsta bestämmer vi oss för att följa med Luna Larsson till deras gamla lägenhet, den de hyrde av Sölvegårds. Porten till det gulputsade tvåvåningshuset står olåst och Luna Larsson kliver in. Det har gått åtta månader sedan de lämnade den fuktskadade bostaden. Två trappor upp gläntar hon på postfacket och ryggar tillbaka.

– Fan vad äckligt. Det luktar fortfarande likadant.

Luna Larsson kikar in i brevinkastet i sin tidigare mögeldrabbade lägenhet.
Luna Larsson kikar in i lägenheten hon och hennes man bodde i när de drabbades av mögel. Det har gått ett år sedan de flyttade ut och lägenheten verkar stå tom.

Genom postfackets glipa syns en hög med reklamblad på hallens ljusgula plastmatta men lägenheten står till synes fortfarande tom. Om det är fler hyresgäster i huset som är drabbade av mögel är det ingen som vet. Kommunen agerar, liksom många andra svenska kommuner, först när de får in klagomål, alltså när hyresgästerna själva hör av sig. Samtidigt hittar vi dokument som visar att kommunens miljöförbund hanterar ärenden i ytterligare tre lägenheter, i andra delar av Karlshamn, kopplade till hyresvärden Sölvegårds fastighets AB.

Fukt och värme stör hyresgästerna

En av dem är Marie Karlsson som när hon flyttade in upptäckte att parketten i vardagsrummet var fuktskadad och att det fanns hål i innerdörrarna. Sedan dess har ett fönster spruckit och hon har haft problem med ventilationen. Trots felanmälningar har hyresvärden inte agerat.

– Jag är rädd att jag ska bli skyldig att betala när jag flyttar ut eftersom det inte finns något besiktningskontroll. Det är inte klokt att en hyresvärd får bete sig så här. Jag får ingen kontakt med honom, han bryr sig inte. Det är ledsamt och frustrerande, säger Marie Karlsson.

Marie Karlsson, hyresgäst hos Sölvegårds fastigheter AB i Karlshamn.
Fönstret i Marie Karlssons sovrum har spruckit av sig själv. Hon får ingen återkoppling från hyresvärden och är rädd för att få skulden.

Grannen Julia Edwards Levin har inte vänt sig till kommunen men har haft stora problem med värmen. Hon bor med sin man och ettåriga dottern Valencia i en trea, en nybyggd marklägenhet med uteplats. Ofta har de trettio grader inomhus.

– Det ser fint ut utifrån men inuti är det katastrof. Vi får ha dörrar och fönster öppna för att få ner temperaturen. Hyresvärden gör inget åt det fast vi har anmält det, säger hon.

Julia Edqards, hyresgäst hos Sölvegårds fastigheter AB i Karlshamn.
Julia Edwards Levin har klagat på trettio-gradig värme i marklägenheten men inte fått hjälp av hyresvärden Sölvegårds fastigheter AB.

Luna: ”Varför skyller han på oss”

Marklägenheterna ligger inte långt från vd:n Robert Sölvegårds egen villa. Vi knackar på, kvällen då Luna Larsson kollar in Lamborghinin på uppfarten. Hem & Hyra har tidigare förgäves sökt honom på hans kontor. Nu vill Luna Larsson själv ställa sina frågor och ta reda varför han lät dem bo i mögel. Robert Sölvegård har sagt att det var deras eget fel att det spreds mögel i lägenheten. Nu övar hon på frågorna:

– Varför försöker du förneka ditt ansvar? Varför skyller du på oss?

Annons

Vi går genom grinden in till trädgården och ringer på dörren. Han öppnar den på glänt.

– Jamen snälla, ni kan inte bara hoppa in så här utan ni får boka en tid.

Han stänger igen utan att Luna Larsson har fått några svar. Hon är besviken när hon efteråt vänder blicken mot villan och uppfarten där den röda bilen står.

– Jag hade velat fråga honom varför allt det här är så viktigt jämfört med att folk får bo som jag gjorde.

Luna Larsson är besviken för att hyresvärden inte vill svara på hennes frågor.
Det är kväll när Luna Larsson ringer på hos hyresvärden för att få svar på sina frågor men han vill inte svara.

Hyresvärden: Kommunen sköter sitt jobb väldigt dåligt

Några dagar senare ringer vi vd:n för Sölvegårds fastigheter AB, Robert Sölvegård, och den här gången svarar han på Hem & Hyras frågor, om än motvilligt. Helst vill han ta det på mejl. Han håller inte med om kritiken utan lägger skulden på hyresgästerna. Att kommunen har krävt honom på 25 000 kronor kopplat till möglet i Luna Larsson lägenhet är helt fel. Det märks även i kommunens egna handlingar. Där står det att han hotade med att stämma dem när de försökte ge honom beslutet.

– De sköter sitt jobb väldigt dåligt. Det är nästan kriminellt, säger Robert Sölvegård.

Du har ju fått vite för att du inte har följt deras krav.

– Jag vet inte vad de håller på med, det är hyresgästen som har fördärvat lägenheten. Mögel uppstår inte över en natt. De har tejpat över ventilationen, säger han.

Varför skulle de göra så?

– Det vet inte jag. För att det är för varmt eller kallt.

Varför har du inte gjort det som kommunen ber dig om.

– Vi har fått alldeles för lite tid. En hantverkare kommer inte på en vecka. Och det är inget fel på ventilationen.

Men det är ju flera av dina lägenheter som ligger på kommunens bord, varav ytterligare en med mögel. Måste man vända sig dit för att få hjälp?

– Nej, men jag har hyresgäster som kontaktar kommunen innan de hör av sig till oss.

Jag har pratat med boende som felanmäler men inte får hjälp.

– Vilka är det? Vi håller på att åtgärda lägenheter men ibland får någon vänta lite länge. Vi har inte hur mycket resurser som helst men vi tar hand om det så fort vi kan, säger Robert Sölvegård innan han avslutar samtalet:

– Jag har inte tid med dig mer nu.

Fakta: Så gjorde vi granskningen

Hem & Hyra och SVT Nyheter har under ett antal månader kartlagt utbredningen av oseriösa hyresvärdar i Sverige. Metoder som använts är bland annat enkäter, fältundersökningar och omfattande myndighetsresearch. Resultatet presenteras i en serie inslag och reportage på SVT och Hemhyra.se.

I en enkät har landets alla kommuner fått svara på om de har haft några oseriösa hyresvärdar i kommunen under det senaste året. Dit hör hyresvärdar som inte sköter sitt uppdrag, struntar i ålägganden och regler trots brister i boendemiljön. Frågorna har varit riktade till förvaltningen som ansvarar för tillsyn av bostäder.

Av landets 290 kommuner har 261 svarat. Av dessa har 85 kommuner, var tredje, haft problem med oseriösa hyresvärdar det senaste året. Bland dessa har vi begärt ut förelägganden, klagomål och bilder för att se vilka brister kommunen uppmärksammat.

Utifrån kommunernas svar har vi sammanställt en lista med antal hyresvärdar och kartlagt ett urval av dem. 91 hyresvärdar har vi fått namn på och när vi lägger ihop det med antalet kommuner som svarat att de haft problem, men inte uppgett med vilka, ser vi att det rör sig om ytterligare minst 55 hyresvärdar.

Reportrar från både SVT Nyheter och Hem & Hyra har åkt ut och träffat drabbade hyresgäster, pratat med hyresvärdar och miljöinspektörer.

Vi har även ställt frågor om vilka verktyg som kommunerna saknar i kampen mot oseriösa hyresvärdar och sett att ett 70-tal av de som svarat vill ha större möjligheter att stoppa hyresvärdar som inte sköter sig.

Läs också Här bor de i rena slummen - så ska skandalvärden stoppas: "Ingenting fungerar" Erna, 38, slog larm för sex år sedan - har fortfarande mögel hemma: "Jag skäms" Mörkertalet i kommunerna - här kan slumvärdarna härja fritt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.