Annons

Här bor de i rena slummen – så ska skandalvärden stoppas: ”Ingenting fungerar”

Nyheter Regnvatten som läcker genom taket. Fönster som har tejpats ihop. Och lägenheter marmorerade av mögel. Ett enda hus har Hem & Hyra och SVT Nyheter hittat i sin granskning där kommunen tagit till det skarpaste vapnet: tvångsförvaltning. Men ännu lider hyresgästerna medan rättens kvarnar långsamt mal.
Abdulqadir Hormanish och hans fru är hyresgäster i huset i Borås där kommunen kräver tvångsförvaltning.
Foto: Nicke Messo

Slumvärdarnas paradis

Farzana Guljan ställer ifrån sig en påse med frukt på hallgolvet innan hon tar av sig jackan. Påsens innehåll utgör kvällens middag. Paret hyr en tvåa, men köket är för nedgånget och skitigt för att hon ska våga använda det till matlagning.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Även om det är över fem månader sedan de flyttade in har de inte lyckat få bort den ingrodda smutsen. Men värst är kanske ohyran. När Farzana Guljan försöker städa under vasken, känner hon hur något som kryper omkring där inne biter henne. Löftet från hyresvärden om att renovera så fort paret flyttat in ekar tomt.

Det läcker från rören under vasken hemma hos hyresgästerna i Borås, huset som kommunen kräver tvångsförvaltning av.
Rören under vasken läcker och Farzana Guljan säger att hon blir biten av ohyra när hon försöker städa.

– Ni ser, det är helt svart under vasken och det läcker när man sätter i gång vattnet. Det är så äckligt här att jag inte vill laga mat. Jag tycker inte om att bo här, värden gör ingenting, säger Farzana Guljan.

Resten av lägenheten är inte mycket bättre.

Läs ocksåHär finns landets slumvärdar - Lunas hyresvärd kör lyxbil, hon bodde med mögelHyresgästen Luna Larsson utanför hyresvärdens poolvilla i Karlshamn.

Färgen flagnar från snickerier och dörrar och i badrummet sprider sig svartmögel längs med lister, kakelfogar och i taket. Hemmet är i så dåligt skick att paret har slutat att bjuda hem vänner. För att ändå känna att de lever någorlunda värdigt har Farzana Guljans man Abdulqadir Hormanish tapetserat rummen och lagt ut stora mattor för att täcka de slitna parkettgolven.

Abdulqadir Hormanish hemma i köket som paret inte vågar använda till matlagning.
Trots att hyresvärden lovade paret att köket skulle blir renoverat har ingenting hänt.

– Folk undrar varför vi bor så här och det är jättesvårt. Ingenting fungerar, varken med huset eller med hyresvärden. Men vi är arbetslösa och det går inte att få någon annan lägenhet, säger Abdulqadir Hormanish.

Bildäck, gamla brädor och spruckna fönster

Vi befinner oss mitt i Borås, i utkanten av stadsdelen Norrby, och strax intill den tidigare textilindustrin som förvandlats till det moderna ”Textile fashion center”. Snett över gatan från textilcentrat möter vi en helt annan verklighet: en trevåningsfastighet som är så allvarligt misskött att hyresvärden krävts på viten på totalt en miljon kronor och där människor bor med allvarlig risk för sin hälsa.

Baksidan av huset i Borås som kommunen kräver tvångsförvaltning av.
På baksidan av huset, som vetter mot en parkering, är en massa bråte samlat.

Man behöver inte kliva in för att förstå att det här är en slumkåk. Fasaden är trasig, portarna står öppna, fönster är spruckna. På baksidan ligger diverse bråte som bildäck och gamla brädor. I det första trapphuset möts vi av vattenpölar, källardörren står öppen och flera dörrar till tomma lägenheter står olåsta. I det tjocka trapphusdammet avtecknar sig fotsteg och ett fönster gapar tomt. Själva rutan står lutad mot väggen intill. Vi kliver rakt in i en tom lägenhet där mögeldoften ligger så tung att vi tvingas vända i dörren. Bruna fläckar i taket längst upp vittnar om att det har regnat in. Det är i det här huset som Farzana Guljan och Abdulqadir Hormanish bor.

Fönstret gapar tomt och rutan står på på trapphusgolvet.
Fönstret gapar tomt och rutan står på på trapphusgolvet.

85 kommuner i landet har problem med oseriösa hyresvärdar

Det finns mängder med sådana här i hus i Sverige, där hyresvärdar tjänar pengar på att missköta fastigheter och struntar i sina hyresgäster. Det visar Hem & Hyras och SVT Nyheters  granskning. 85 av landets kommuner, var tredje som har svarat på vår enkätundersökning, har haft problem med oseriösa hyresvärdar under det senaste året. Vi har träffat Luna Larsson i Karlshamn som bodde i mögel och Erna Saric och Stefan Polak som bor hos Malmös kanske mest jagade hyresvärd. Det handlar om över 100 hyresvärdar som struntar i kommunernas krav. Och i 74 kommuner efterlyser man fler verktyg för att kunna hantera slumvärdarna.

Huset på Billdalsgatan i Borås kan bli tvångsförvaltat.
Huset på Billdalsgatan i Borås kan bli tvångsförvaltat.

Enda fallet där kommunen kräver tvångsförvaltning

Men huset i Borås står ut.

Här hittar vi det enda fallet där kommunen tagit till det allra skarpaste vapnet som finns i jakten på slumvärdar. Det är alltså så här långt det behöver gå innan en kommun kräver tvångsförvaltning, ett ingrepp där värden blir fråntagen möjligheten att själv förvalta sitt hus, om hyresnämnden säger ja.

– Men vi ser ingen annan väg att gå. Alternativet är att förbjuda boende i huset men då handlar det om 23 hushåll som blir hemlösa och det vill vi helst undvika, säger Anna Lidskog, stadsjurist på Borås kommun.

Annons
Anna Lidskog, stadsjurist i Borås stad.
Anna Lidskog, stadsjurist i Borås stad.

Kommunens senaste inspektion visar på stora brister. De allvarligaste handlar om fukt, mögel och varmvattentemperaturer så låga att risken för spridning av legionellabakterier är stor. Trots att kommunen ställt krav på värden att lösa alla problem och dessutom kopplat kraven till enorma vitesbelopp har problemen fortsatt.

– Det finns risk för hyresgästernas hälsa. Det ska inte se ut som det gör här utan man har rätt till en tillfredsställande boendemiljö. Trots att kommunen haft en dialog, ställt krav och beslutat om vite under två och ett halvt år har det inte hjälpt, säger Anna Lidskog

Kommunen: ”Ingen vågar vittna”

Kommunens ansökan om tvångsförvaltning bygger i första hand på deras egna inspektioner. Hyresgäster som har vänt sig till miljöförvaltningen har värden hotat med vräkning, enligt kommunen. Och till kommunen har fastighetsägaren sagt att han är trött på hyresgäster som klagar. Bara en enda hyresgäst har lämnat ett skriftligt vittnesmål, men anonymt, berättar stadsjuristen. I hyresnämnden lyser hyresgästerna med sin frånvaro. Ingen ställer upp och vittnar.

– De är rädda för att förlora sina hem, rädda för hyresvärden och rädda för vilket kontaktnät värden har, säger hon.

Läs ocksåLarmet: Över 100 oseriösa hyresvärdar - 85 kommuner drabbadeLuna Larsson är bara en av många drabbade hyresgäster som har bott hos en oseriös hyresvärd.

Ni är ensamma i landet om att försöka med den här åtgärden. Varför tror du att så få kommuner gör som ni?

– Jag kan tänka mig, utan att veta, att man drar sig lite från att göra det just för att det är en väldigt ingripande åtgärd. Tvångsförvaltning innebär ju att fastighetsägaren fråntas rätten att förvalta sin fastighet och det vill man så klart undvika om det går. Så självklart försöker man från miljöförvaltningens sida först förelägga med vite. Sedan krävs det omfattande brister som inte är tillfälliga för att förutsättningarna ska vara uppfyllda enligt lagstiftningen, säger Anna Lidskog.

Fuktskador och bråte i trapphuset och ett sprucket fönster. I en lägenhet håller tejp tätt.
Fuktskador och bråte i trapphuset och ett sprucket fönster. I en lägenhet håller tejp tätt.

Hyresvärden gör sig onåbar

Vem är då denne hyresvärd? Han är en omskriven man som år 2023 blev utsedd i Hem & Hyra till en av landets värsta hyresvärdar. Borås tidning har gjort djupgående granskningar av hans hus i staden medan Expressen och Hem & Hyra har skrivit om skandalhusen i Åmål, ytterligare fastigheter som har missköts av honom. Hyresvärden heter Mohammed Radjaian är 84 år och bor i en villa på 300 kvadratmeter strax söder om Göteborg.

Vad han tycker om att kommunen kräver tvångsförvaltning, varför han missköter huset och hur det känns att 42 personer, varav 12 är barn, står skrivna på adressen med risk för sin hälsa får vi aldrig veta. När vi får tag på honom avslutar han samtalet direkt.

– Ni får fråga kommunen, säger han och lägger på.

Vi fortsätter att ringa men han trycker antingen bort våra samtal eller så kommer vi till röstbrevlådan. Han svarar inte på sms.

Färgen är sliten och flagnar på dörrar och snickerier.
Färgen är sliten och flagnar på dörrar och snickerier.

Hoppas på jobb på Foodora så de kan flytta

Vi återvänder till huset i centrala Borås och där kommunen gått bet lyckas Hem & Hyra. Vi träffar hyresgäster som bjuder in och vittnar om situationen med namn och bild. Som Abdulqadir Hormanish som inledde den här texten och som nu viftar med ett papper i handen. Ur sin portfölj har han tagit fram en blankett han har fyllt i hos Hyresgästföreningen och som han vill visa. Han har listat allt som är trasigt: lampor, el, fönster, dörrar, ventilation, balkongdörr, elementen, toalettstolen och badrumsskåpet. Han har tröttnat och hoppas på hjälp.

– Men min dröm är att flytta till ett helt annat område. Jag kanske får jobb på Foodora och då kan vi söka något annat, säger han.

Annons

I en av grannlägenheterna bor Youssef Bakdali med sin son Obada Bakdali.

Även de klagar på huset, det blåser in kallt, fönstren går inte att stänga ordentligt och de har satt upp tejp som skydd. Men kanske vänder det nu, hoppas de. Hyresvärden har idag påbörjat förberedelserna för en badrumsrenovering genom att lägga ut täckpapper och sätta upp skyddsplast.

– Allt i huset är gammalt och porten står alltid öppen så det drar in kall luft. Vi har inga problem med hyresvärden om han bara fixar allt och renoverar, säger Youssef Bakdali.

Youssef Bakdali bor med sin son Obada Bakdali i huset i Borås.
Hemma hos Youssef Bakdali och hans son Obada Bakdali har hyresvärden lagt ut skyddpapp och satt upp skyddstejp för att kunna renovera badrummet.

Hela taket fullt med mögel

I en annan lägenhet är vardagsrummets tak helt marmorerat av mögel och vi lyser med en ficklampa för att se i dunklet. Gråsvarta fläckar syns över nästan hela taket och luften är tung. Hyresgästen som bor här vill inte vara med i tidningen och vill inte tala illa om sin hyresvärd. I stället är han nöjd med att ha tak över huvudet trots att mögelangreppet uppenbarligen är omfattande.

– Jag har många år av missbruk bakom mig och är inte betrodd någonstans. Jag kan inte få någon annan lägenhet utan är glad och tacksam för det jag har och jag vill inte misskreditera hyresvärden.

Taket hemma hos en av hyresgästerna i Borås är fullt med mögel.
Vi lyser med ficklampa för att se möglet som har spridit sig över nästan hela taket hemma hos en av hyresgästerna i Borås.

Men hela ditt tak är ju fullt av mögel och du är ändå tacksam.

– Jag har kanske för låga förväntningar men nej, jag är inte ledsen. Fast det svider i ögonen när jag vaknar på morgonen och jag har svårt att andas, säger han och tar fram inhalatorer och visar medicinerna han tar för sin astma.

Det kräver inga djupare yrkeskunskaper för att se att huset behöver renoveras i grunden, att göra vid enstaka rum och väggar kan knappast hjälpa mot fukten och möglet. Just det beskrivs även i den fuktutredning som värden, efter flera påtryckningar, till slut gjorde före sommaren. I den står det att ett flertal lägenheter är ”totalskadade” med fukt, mögel, trasiga fönster och läckande vattenrör.

Kanske kan kommunens krav på tvångsförvaltning till slut leda till förändring för hyresgästerna i Borås. Men då krävs att hyresnämnden går på kommunens linje. Fallet ska prövas i början av oktober. I väntan på beslut får de boende, barn och vuxna, stå ut med fukt, mögel och riskera att bli sjuka av legionellabakterier.

 

Fakta: Tvångsförvaltning - så fungerar det!

Tvångsförvaltning
Det hårdaste greppet som är tänkt att användas i de allvarligaste fallen när förvaltningen är riktigt dålig. Innebär att den egentliga fastighetsägaren plockas bort helt och ersätts av en annan aktör som tar över ansvar, ekonomi och förvaltning för en misskött fastighet under en period. Två, tre eller fem år är möjligt men den sista varianten är extremt ovanlig. Förvaltaren utses av den som har krävt tvångsförvaltning, vilket måste vara en kommun eller hyresgästförening.

Åtgärdsföreläggande
En hyresgäst kan på egen hand, eller med stöd av ombud från hyresgästförening, ansöka och det är gratis. Ett godkänt åtgärdsföreläggande innebär att en fastighetsägare måste åtgärda en specifik brist i en lägenhet, eller annat utrymme, inom en viss tid. Åtgärdsföreläggande kan kombineras med ett viteshot, vilket är ovanligt.

Förvaltningsföreläggande
Infördes genom lagändringen från den 1 jan 2022. Förvaltningsföreläggande ska kunna användas när förvaltningen av ett hyreshus är dålig, men inte så illa att det krävs en tvångsförvaltning. En kommun eller förening måste stå som ansökande. Kan kombineras med ett viteshot. Vitesnivån ska ligga högre än kostnaden för åtgärder, värden ska pressas till åtgärd.

* Vid lagändringen togs den tidigare formen förvaltningsåläggande bort, en variant utan vite som nästan aldrig användes. Den byggde på en påtvingad överenskommelse mellan fastighetsägaren och en tillfällig förvaltare som ägaren själv utsåg.

Fakta: Så gjorde vi granskningen

Hem & Hyra och SVT Nyheter har under ett antal månader kartlagt utbredningen av oseriösa hyresvärdar i Sverige. Metoder som använts är bland annat enkäter, fältundersökningar och omfattande myndighetsresearch. Resultatet presenteras i en serie inslag och reportage på SVT och Hemhyra.se.

I en enkät har landets alla kommuner fått svara på om de har haft några oseriösa hyresvärdar i kommunen under det senaste året. Dit hör hyresvärdar som inte sköter sitt uppdrag, struntar i ålägganden och regler trots brister i boendemiljön. Frågorna har varit riktade till förvaltningen som ansvarar för tillsyn av bostäder.

Av landets 290 kommuner har 261 svarat. Av dessa har 85 kommuner, var tredje, haft problem med oseriösa hyresvärdar det senaste året. Bland dessa har vi begärt ut förelägganden, klagomål och bilder för att se vilka brister kommunen uppmärksammat.

Utifrån kommunernas svar har vi sammanställt en lista med antal hyresvärdar och kartlagt ett urval av dem. 91 hyresvärdar har vi fått namn på och när vi lägger ihop det med antalet kommuner som svarat att de haft problem, men inte uppgett med vilka, ser vi att det rör sig om ytterligare minst 55 hyresvärdar.

Reportrar från både SVT Nyheter och Hem & Hyra har åkt ut och träffat drabbade hyresgäster, pratat med hyresvärdar och miljöinspektörer.

Vi har även ställt frågor om vilka verktyg som kommunerna saknar i kampen mot oseriösa hyresvärdar och sett att ett 70-tal av de som svarat vill ha större möjligheter att stoppa hyresvärdar som inte sköter sig.

 

Läs också Klaga på hyresvärden? Gör så här om du får problem i bostaden! Oppositionen rasar efter avslöjande om slumvärdarna: ”Orimligt att vem som helst kan bli hyresvärd” Ny lag skulle kunna stoppa slumvärdarna – men justitieministern tvekar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.