HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Klart med ägarbyte för tvångsförvaltat hus

Älvkarleby I höstas sattes fastighetsägaren Roni Doumits hus under tvångsförvaltning i Skutskär. Nu har han hittat en köpare till fastigheten. Hyresgästföreningen protesterade men enligt ett färskt beslut från hyresnämnden godkänns ägarbytet.
Foto: Patrik Svedberg
Hyresnämnden har beslutat att ett tvångsförvaltat hus i Skutskär får säljas till en privatperson, trots Hyresgästföreningens invändningar.

I september i fjol var det väldigt nära att hyresgästerna i ett hyreshus i Skutskär blev utan värme i sina lägenheter. Hyresvärden, SD-politikern Roni Doumit, hade inte betalat räkningarna till fjärrvärmebolaget under det år han uppger att han satt i fängelse i Libanon av politiska skäl.

Läget för hyresgästerna var akut och Hyresgästföreningen ansökte till hyresnämnden om tvångsförvaltning. Kort därefter fattade hyresnämnden beslut om att Doumit skulle tas ifrån förvaltningen av sin fastighet. I stället klev Älvkarlebyhus in och tog tillfälligt över driften av huset, som består av tre hushåll.

Läs ocksåParkett och dörr 52 000 kronor dyrare när hyresgästen vägrade betala

I januari i år sålde Roni Doumit huset till en privatperson. Den nya ägaren skulle ta över driften i februari, men eftersom huset fortfarande var satt under tvångsförvaltning gick inte det. Doumit ansökte därför till hyresnämnden om att tvångsförvaltningen skulle upphöra.

Hyresgästföreningen bestred ansökan eftersom man inte tycker det finns något som tyder på att den nya ägaren skulle kunna sköta fastigheten bättre än den förre gjort. Men hyresnämnden går ändå på Doumits linje. I ett beslut från i början på april ger Hyresnämnden i Västerås klartecken till ägarbytet. Tvångsförvaltningen upphör i morgon torsdag och då förväntas den nye ägaren ta över.

Hyresnämnden påpekar att Hyresgästföreningen inte har lämnat någon förklaring till varför den nya ägaren inte skulle vara lämplig som förvaltare. Nämnden konstaterar också att den inte har någon möjlighet att själva undersöka köparens lämplighet som fastighetsförvaltare, efter att lagen om särskilt tillstånd att förvärva hyresfastighet togs bort för tio år sedan.

Läs ocksåPolischefen blir ny bostads-vd: ”Här finns en möjlighet att förebygga”

Hyresgästföreningens Martin Hansson håller inte med om att han inte skulle ha gett någon bra förklaring till varför han tycker att den nye ägaren är olämplig som hyresvärd.

Martin Hansson på Hyresgästföreningen funderar på att överklaga hyresnämndens beslut till hovrätten.

– Jag tycker vi har det. Den nya ägaren dök inte ens upp på sammanträdet i hyresnämnden och det tycker jag han borde göra om han är intresserad av att förvalta fastigheten. Vi har fått se hans lönebesked och det går inte att sköta en fastighet om man har så dåligt med pengar. Dessutom har vi bara sett ett köpeavtal men vi vill ha en lagfart också.

Han funderar på att överklaga hyresnämndens beslut till hovrätten.

Läs ocksåPojke föll sex meter när balkongen gav vika – hyresvärden dömd på nytt

– Jag ska bara få tag i den enda kvarvarande hyresgästen först och höra vad hon vill. Om inte hon vill överklaga är det ingen idé att driva ärendet vidare, säger Martin Hansson.

Läs också Kjell bor i Harpsund – Magdalena åkte skridskor och Stefan stod vid grinden Hyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.