Annons

Klart med omedelbar tvångsförvaltning

Älvkarleby Hyreshuset i Skutskär där hyresgästerna riskerat att bli utan värme är nu satt under tvångsförvaltning. Hyresnämnden beslutade på torsdagen att omedelbart ge Älvkarlebyhus i uppdrag att ta över förvaltningen.
Sveriges rikes lag
Foto: Patrik Svedberg
Hyresnämnden beslutade om omedelbar tvångsförvaltning enligt bestämmelser i bostadsförvaltningslagen.

Hem & Hyra har tidigare i veckan berättat om fastighetsägaren Roni Doumit som inte såg till att räkningarna för fjärrvärmen betalades när han under ett år satt som politisk fånge i ett fängelse i Libanon. Läs här.

Som en konsekvens av de uteblivna betalningarna har leverantören Bionär varit på väg att stänga av värmen för de tre hyresgästerna och deras familjer.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Eftersom hyresvärden inte varit på plats har det inte varit praktiskt möjligt för Bionär att genomföra avstängningen. Företaget har därför begärt handräckning av Kronofogdemyndigheten.

Nu är det dock klart att hyresgästerna får behålla värmen. På begäran av Hyresgästföreningen fattade hyresnämnden på torsdagen ett beslut om omedelbar särskild förvaltning, eller tvångsförvaltning som det oftast kallas.

Beslutet är interimistiskt. Det vill säga tillfälligt i väntan på att ett slutgiltigt beslut fattas. Något som väntas ske i mitten av september.

Läs ocksåFastighetsskötare hotade kvinna som precis blivit misshandlad: "Se till att du står utan bostad"

Det blir kommunala bostadsföretaget Älvkarlebyhus som går in och förvaltar hyreshuset i ägarens ställe.

Annons

– Vi har känt till att det varit på gång ett tag. Nu när vi fått beskedet går vi in och ser till att leveransen av el och värme fortsätter. Eftersom det inte är något stort hus blir det inget personalkrävande uppdrag för oss, säger vd:n Håkan Karlsson.

Det här är första gången under hans fyra år som chef för Älvkarlebyhus som företaget får uppdraget att tvångsförvalta någon annans fastighet.

Läs ocksåHyrde ut rum i smyg – i hyresfemma som socialtjänsten betalade: "Undanhöll uppgifter"

– Det hör inte till vanligheterna.

Roni Doumit har skyllt de uteblivna betalningarna på att vissa hyresgäster  struntade i att betala hyran under tiden som han själv satt fängslad och hade en anhörig som skötte huset.

Men hyresnämnden skriver i sitt beslut att det inte påverkar bedömningen om att fastigheten inte skötts på ett godtagbart sätt.

Annons

Roni Doumit, också känd som SD-politiker, har inga invändningar mot tvångsförvaltningen.

Till hyresnämnden har han skrivit att han är ”beredd till alla steg ni anser nödvändig för att denna situation ska lösas på bästa sätt”.

Roni Doumit har uppgett att han ska sälja huset. Han ska också sagt upp hyresgästerna med tre månaders uppsägningstid från 1 augusti.

Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.
Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.

Läs också Kvinna hyrde ut sin lägenhet för sexköp – för sex gånger originalhyran Besöker hyresvärden fem gånger om dagen – kan vräkas efter 70 år i samma lägenhet: ”Rop på hjälp” Sexbarnsfamilj ockuperade trapphuset med saker: "Skor och annat som måste förvaras"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.