HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Klart med nya hyror hos Kindahus

Kinda Hyresmarknadskommittén har sagt sitt. Kindahus hyror höjs med 0,76 procent från 1 februari. Det är en högre nivå än värdens sista bud innan förhandlingen bröt samman.

För andra året i rad misslyckades Stiftelsen Kindahus och Hyresgästföreningen med att komma överens om hur stor hyreshöjningen ska vara. Ärendet överlämnades därför även den här gången till Hyresmarknadskommittén för avgörande. Kommittén består av representanter från de allmännyttiga bostadsbolagens organisation Sabo och Hyresgästföreningen centralt.

Kindahus begärde en höjning med 1,2 procent från 1 januari, medan Hyresgästföreningen menade att stiftelsens ekonomi är så god att det inte borde behövas någon höjning alls. Parterna närmade sig varandra under förhandlingens gång, men lyckades inte komma överens. Efter ett sista bud på 0,65 procent från Hyresvärdens sida fick Hyresmarknadskommittén ta över.

Läs ocksåSå blir din hyra 2017 i Östergötland

– Hyresmarknadskommittén har beslutat om en höjning på 0,76 procent, berättar Hyresgästföreningens förhandlare Evelin Davidsson.

Höjningen gäller från 1 februari vilket betyder att hyresgästerna får betala retroaktivt.

Vad tycker du om att nivån blir högre än Kindahus slutbud?

Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket

– Först blev jag riktigt besviken över att de utgår från det ursprungliga budet på 1,2 procent när de sätter nivån. Men det betyder egentligen inte så mycket i praktiken. På en månadshyra blir skillnaden några kronor, säger Evelin Davidsson.

Annons

Var det med facit i hand fel att låta Hyresmarknadskommittén avgöra?

– Nej, det har kommit någonting gott ur den här processen. Vi har kommit överens om att ha en tätare dialog framöver och anstränga oss för att komma överens lokalt.

Läs ocksåIngrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"85-åriga Ingrid Ekblom i Nässjö sitter vid köksbordet med en kaffemugg i händerna.

Så det blir inte Hyresmarknadskommittén för tredje året i rad?

– Nej, det ska det inte behöva bli.

Det håller Kindahus nytillträdde vd Jan Skarin med om.

– Vi och Hyresgästföreningen har egentligen samma målsättning. Vi vill ha trygga boendemiljöer, väl underhållna lägenheter och en standard som följer utvecklingen. Vi har kommit överens om att träffas regelbundet under året för att försöka skapa förståelse för våra olika roller. Målet är att vi ska kunna hitta en bra lösning lokalt nästa gång. Jag tror inte att någon av oss ser sig som varken vinnare eller förlorare i den här uppgörelsen, säger Jan Skarin.

Annons

Vilka blir konsekvenserna av att ni inte får höja så mycket som ni begärt?

– Det vet jag inte riktigt i dag, men det lär visa sig med tiden. Underhållet är ju det enda vi har att spela med i den här branschen, säger Jan Skarin.

Evelin Davidsson är nöjd med att det också skrivs in i avtalet att de rabatter som en del hyresgäster har kvar sedan införandet av hyressättningssystemet ”rätt hyra” för några år sedan ska fasas ut framöver. Detta för att systemet ska omfatta alla lägenheter fullt ut.

Kommunala Kindahus äger och förvaltar cirka 1 000 lägenheter.

Pengar i en portmonnä.
Läs också Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg Beskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.