Annons

Köksfläktar prövas i högsta instans

Nyheter Kolfilterfläktar i nyproducerade lägenheter är inte acceptabelt. Det slås fast i flera domar. Nu ska frågan prövas i högsta instans. Beslutet kan få betydelse för alla nya bostäder

Ett byggbolag vill installera så kallade kolfilterfläktar i köken i nyproducerade bostadsrättslägenheter i Uppsala. Till skillnad från i vanliga frånluftsfläktar så transporteras inte den smutsiga luften bort, utan renas i kolfiltret och stannar sedan kvar i rummet. I samband med renovering av äldre lägenheter, som kanske helt saknar köksfläkt, är det vanligt att installera kolfilterfläkt, eftersom det är en förhållandesvis enkel installation. 

För att reningen av luften ska fungera tillfredställande krävs det dock att filtret byts regelbundet. Den kostnaden skulle i det aktuella fallet hamna hos den enskilde bostadsrättsinnehavaren, medan byggherren slipper kostnaden för att bygga så kallade imkanaler från kök. Det finns risk för att dåligt underhållna fläktar bidrar till ett dåligt inomhusklimat. Det anser både miljönämnden och länsstyrelsen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

I nyproduktion är det inte förenligt med Boverkets byggregler att nöja sig med kolfilterfläktar. Det slår både kommunen, länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen, som prövat byggherrens önskemål, fast. Nu har mark- och miljööverdomstolen meddelat prövningstillstånd. Frågan ska alltså prövas i högsta instans.

Annons

Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg menar att den domen kan få betydelse för alla nyproducerade bostäder. Hon tycker att det är rätt att inte godkänna kolfilterfläktar i nya bostäder.

– Många lider av dålig inomhusmiljö och barn får allergier. Att riskera att få dålig luft i helt nya lägenheter vore inte bra, säger Susanna Skogsberg.

Annons
Läs ocksåFamiljen var utan vatten i köket i 25 dagar – värden påstår att hyresgästerna har en gömd tvättmaskinEn man som tittar rakt fram. Ett vattenglas som fylls på.
Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Kvinna satte in kök till inneboende – förlorar hyresrätt: "Tycker att det var hårt" Ulf och Charlotta la 1 miljon ur egen ficka på sitt kök – nu vill värden riva ut det

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.