Koldioxidhalten över riktvärdet i var fjärde lägenhet
Evelina Andersson öppnar dörren till sin etta på PG Vejdes väg. Hon anar vad som är på gång för hon har sett anslaget i trapphuset om att miljökontoret just i dag är i hennes hus och jobbar med förebyggande och uppsökande tillsyn av inomhusmiljön.
Det är frivilligt att släppa in dem och det gör Evelina Andersson.
– Har du fått information om hur ventilationen fungerar, undrar inspektören Annika Johnsson medan hon håller handen över ventilen för tilluft ovanför elementet.
– Nej, och det är faktiskt inget jag funderat på. Annika Johnsson och kollegan Henrik Ohlin visar och förklarar. De mäter olika värden som är indikationer på brister i ventilationen, såsom luftfuktighet och koldioxidhalt i luften. De mäter varmvattentemperatur, spanar efter mögel, granskar från- och tilluft.
Hos Evelina Andersson är koldioxidhalten över riktvärdet.
– Det är lite mer än vi förväntat oss och det är tveksamt om ventilationen är tillräcklig, säger Annika Johnsson och ger rådet att öppna fönstret om många är samtidigt i lägenheten.
Koldioxidhalten ligger över riktvärdet i var fjärde lägenhet av de 130 som hittills fått besök.
– Vi trodde inte att det skulle vara så många, säger Annika Johnsson.
Obligatorisk ventilationskontroll, OVK, mäter oftast bara frånluften. Så även om OVK:n är godkänd, kan luften vara ohälsosam. Men att det brister behöver inte nödvändigtvis vara hyresvärdens fel.
– Ventilationssystem i flerbostadshus är ett system och hyresgästen är en mänsklig faktor i systemet. Deras kunskap och beteende påverkar inomhusmiljön, säger Annika Annika Johnsson och fortsätter:
– En som upplever att det är kallt kan stoppa för ventiler med sockor, tejp, trasor, mattor. Vi har sett allt möjligt.
Det för med sig att luften till stor del består av luft som letat sig in där den kan. Eluttag, trapphus, golvsocklar.
– Till saken hör att det som då kommer in inte är frisk luft. Om det drar mycket så ska det felanmälas till hyresvärden, man ska inte täcka för. Det är viktig information till hyresgästerna, säger Annika Johnsson.
Vid ett besök klagade en man på att barnen var så trötta, främst på morgonen – även om de lagt sig tidigt.
– Det var väldigt höga värden av koldioxid. Tilluftsventilen var helt stängd, men den var inte tilltäppt av hyresgästen utan den var trasig, säger Annika Johnsson.
Ett par lägenheter från varje hyreshus i kommunen ska besökas. Och inspektionerna blir en rapport till fastighetsägaren.
– Det här är inget projekt utan det är förbyggande tillsyn som kommer att pågå kontinuerligt, område för område, säger Annika Johnsson.
Hyresgästen Jesper Åhman välkomnar inspektionen:
– Det är bra att de håller koll. Det här är ingenting man själv mäter. Vi kan ha en upplevelse men man brukar ju inte klaga om det inte är jätteilla.
Kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd, eller motsvarande, är tillsynsmyndighet som ska kontrollera att lagstiftningen i miljöbalken följs.
första hand ska du vända dig till din hyresvärd om du misstänker brister i din lägenhet, till exempel fukt, mögel, dålig luft eller för hög/låg temperatur. Hjälper inte det är nästa steg miljö- och hälsoskyddskontoret eller motsvarande.
En femtedel av den vuxna befolkningen uppger att de har ett eller flera symtom som de relaterar till inomhusmiljön i bostaden, skolan eller arbetet. Det kan röra sig om slemhinne- och luftvägssymtom, astma, hudsymtom, trötthet och huvudvärk.
Källa: Folkhälsomyndigheten