Annons

Eva plågas av mystiskt damm – sover med munskydd: ”Det är tortyr”

Hultsfred Eva Eklund, 81 år, bor vägg i vägg med en pelletspanna. Hon bytte ut en hästgård mot en lägenhet i Mörlunda för tre år sedan. Sedan dess har livet inte blivit vad hon tänkt sig – ett mystiskt damm har gjort vardagen odräglig.
Eva Eklund sitter vid sitt köksbord. Hon behöver ofta munskydd för att kunna andas bättre, på grund av ett spåndamm i lägenheten.
Foto: Linda Mankefors
Eva Eklund är inte nöjd med vad Hultsfreds bostäder har gjort åt det mystiska "spåndammet" i hennes lägenhet.

Vi sitter i Evas kök där vintervädret bjuder på lite dassigt grått ljus. Eva drar ner munskyddet för att kunna dricka kaffet.

– Helgen var hemsk, konstaterar hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Eva har städat och dammat men får ändå upp mer dammpartiklar när hon drar med sopborsten på golvet. Exakt vad det är eller var det kommer ifrån är det ingen som vet i nuläget, men Eva kallar det för spån.

– Ja det är ju inte damm, säger hon och suckar och visar upp en ask med finkornigt innehåll.

När hon tar några steg i lägenheten så blir andningen tung. Hon har haft en dålig natt. Hon använder munskydd för att få mindre besvär på natten, men skyddet i sig ger skavsår.

Läs ocksåVictorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!"

– Jag kan inte ha det på hela tiden, det går bara inte. Men när jag har skyddet så andas jag lättare.

Bilden visar Eva Eklunds lägenhet, vägg i vägg med pelletspannan.
Evas lägenhet är vägg i vägg med pelletsförrådet och värmepannan.

Det mystiska dammet

Det hela började för knappt två år sedan, ett år efter att hon flyttat från en gård i Målilla till lägenheten i Mörlunda. I början av 2022 märkte hon till en början bara en konstig lukt som hon beskriver som bränd matolja.

Eva hörde av sig till Hultsfreds bostäder, som inte kunde hitta någon orsak till lukten.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Kort därpå upptäckte hon ”spåndammet” på golvytorna.  Efter ett tag började Eva få hälsoproblem, som halskänningar, snuva och framförallt andningsbesvär. Men så fort hon lämnar lägenheten går det över.

I köket och sovrummet sopar hon var och varannan dag för att det inte ska ligga spåndamm på golvet.När det är varmt nog ute har hon fönster och dörrar öppna. Även när det egentligen inte är varmt nog, och höstkallt ute. Ibland även när hon sover.

– Det blir kallt men vissa dagar är det så svårt att vara här. Vad ska jag göra? Det hjälper att vädra, säger Eva och suckar.

Bilden visar husdamm eventuellt blandat med något annat.
Damm uppsamlat av Eva Eklund själv. Hushållsdamm blandat med något som har en gulaktig ton.

Bostadsbolagets lösning

Eva är inte nöjd med vad Hultsfredsbostäder har gjort hittills, ingen åtgärd har tagit bort besvären för henne.

Vaktmästaren skulle ha hämtat spåndamm för analys trodde Eva, men det var ett missförstånd och någon analys gjordes aldrig.

– Sen kom de med en expert, hon frågade om allergier och det har jag inte. ”Du kan vara allergisk mot björken” sa hon. Men jag sitter ju utomhus och läser utan besvär.

Eva tar inte ens emot besök av vänner eller släkt, av rädsla av att göra någon sjuk.

– Jag har barnbarnsbarn jag gärna vill få besök av men jag vågar inte ta hit någon ifall de blir dåliga av detta.

Sedan besvären startade har Hultsfreds bostäder besökt Eva flera gånger. De har sökt efter sprickor, hål och andra möjligheter för damm att komma in. Synliga genomgångar i pelletsförrådet och pannrummet har tätats. Övertrycksröret till pelletsförrådet har fått en strumpa för att förhindra spån från att kunna sprida sig i luften vid påfyllning.

Annons

Fastighetsägaren har också satt dit extra luftventiler och även bytt ut filter i vädringsfönstren. Men det har inte minskat mängden spåndamm menar hyresgästen.

Enligt fastighetschef Mikael Petterson har de också tagit en specialist på arbetsmiljöfrågor till Evas lägenhet.

– En oberoende specialist har gjort en besiktning och endast hittat vanligt ”hushållsdamm”.

Vore det inte enklast att analysera dammet?

– Allting kostar alltid pengar, och vi kan inte se att det kommer in något i lägenheten, säger Mikael Pettersson.

I mitten av december besökte hyresvärdens driftstekniker ihop med kommunens inspektör från Miljö- och byggnadsförvaltningen lägenheten och pelletsförrådet vid påfyllning av pellets.

Man kunde inte för blotta ögat se något spåndamm sprida sig, men Miljö- och byggnadsförvaltningen beskriver ett annat slags damm än enbart hushållsdamm inne hos Eva.

I lägenheten har Hultsfreds bostäder satt dit extra filter i vädringsfönstren.
I lägenheten har Hultsfreds bostäder satt dit extra filter i vädringsfönstren.

– Det blir som en film, ett lager av damm eller aska på golv och möbler. Det är i färg och kornstorlek likt dammet som finns i pelletsförrådet, berättar Sven af Ekenstam, hälso- och miljöinspektör.

De fick in en anmälan från Eva den 19 april förra året. Lukten anser de inte vara ett tydligt problem, och det verkar heller inte höra ihop med spåndammet. Sven af Ekenstam menar att det inte går att utesluta att det är aska eller förbränningsprodukter från pannan som kommer in i lägenheten. Men egentligen är det pelletslagret som kommunen misstänker är boven i dramat.

– Med tanke på färgen på dammet och att vi hittade fint damm nära den väggen. Hon bor ju vägg i vägg med pelletsförrådet. Det här är ett pulver som verkar likna det som finns i förrådet, mer träaktigt. Det är skillnad på damm och damm.

När lastbilen fyller på pelletsen så skapas ett stort tryck. Trots luftventiler menar hälso- och miljöinspektören att luften kan åka ut när pelletsen åker in. Man vet inte hur dammet kan ta sig in hos Eva, men förvaltningen misstänker att det kan komma in via golvlister eller upp genom sprickor i trägolvet i vardagsrummet.

– Det är i alla fall en teori, säger Ekenstam.

Proverna som inte blev av

Sven af Ekenstam uppger att de har ett bra samarbete med bostadsbolaget. Miljökontoret hjälper till att utreda hur pannan fungerar och om den är säker. Samtidigt påpekar han att Hultsfreds bostäder är ansvariga för sina hyreslägenheter.

– Då innebär det att man har ett ansvar att göra undersökningar och kanske analyser för att utesluta eller bekräfta vad det är för något. Och om de inte vill göra prover så måste det tätas. Om de inte gör det på frivillig väg så hamnar vi i ett läge där vi måste fundera på att skriva ett föreläggande.

Bilden visar Eva Eklund med munskydd, i sin lägenhet.
Eva Eklund önskar inget hellre än att slippa munskydd och hälsobesvär, så hon kan leva ett normalt liv igen.

Men trots förvaltningens synpunkter anser Hultsfreds bostäder först att det inte är lönt att ta några prover.

För tillfället verkar fallet ha stannat av.

Annons

– Just nu så ser vi inte vad vi kan göra mer då vi inte ser var det kommer från, säger fastighetschef Mikael Pettersson.

Enligt förvaltningen ser det ut att vara något slags damm som kommer från pelletsen?

– Vi pratar om gjutna väggar mellan pelletsförråd och lägenheten där det inte finns några håligheter. Det finns inga hål eller träbjälklag, det är gjutet emellan. Vi har funderat på om det finns någon annan lösning vi med såklart.

Vad har ni meddelat Eva?

– Jag tror inte vi har något mer att säga till hyresgästen. Inget hade glatt mig mer om vi hade hittat en lösning men det har jag inte.

Hon känner att ni inte tar henne på allvar riktigt, vad säger du om det?

– Vi tar naturligtvis alla på allvar, de är våra hyresgäster. Det får stå för henne att hon inte tycker det.

Efter att Hem & Hyra har pratat med Hultsfreds bostäder uppger dock fastighetschefen att de har bett deras oberoende specialist på arbetsmiljöfrågor att undersöka om det är möjligt att analysera eventuellt damm i lägenhet och se var det kommer ifrån.

I väntan på svar

Det börjar skymma ute och Eva drar upp munskyddet igen. Eva börjar bli förtvivlad på att ingen hittar en lösning. Hon känner sig begränsad i sin vardag och vem hon kan bjuda in. Längtan efter ett normalt liv är stor. Trots att hon nu har haft hälsobesvär i nästan två år är en flytt inget alternativ tycker hon.

– Det här är tortyr. Och vem ska betala en flytt? Dessutom ska de ju inte komma undan med det och sen hyra ut till en annan som lider, säger hon.

– Det allra värsta är att jag ska hålla på med det här, jag vill göra något som är roligare. Jag vill kunna gå och låsa min dörr och veta det är okej när jag kommer hem. Jag har inte så många år kvar, och vill slippa hålla på med det här.

Så vad gör du om det här inte löser sig?

– Då ska jag sätta mig utanför och hungerstrejka.

 

Fakta: Pelletseldad värmepanna

Pelletsbrännare är en anordning som omvandlar energin vid förbränning av bränslepellets, till energi för att värma upp byggnader och/eller vatten.

 

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.