Annons

Kommunen besiktigar liknande hus efter Kortedalabranden

Göteborg Byggfel kan ligga bakom den omfattande spridningen vid branden på Decembergatan. Nu ska alla kommunens hyreshus med liknande konstruktion ses över.

Alla lägenhetshus av liknande typ som huset på Decembergatan ska nu besiktigas. Det säger Ulrika Arensberg, Fastighetsutvecklingschef på Förvaltnings AB Framtiden, till P4 Göteborg. Anledningen är att man vill kontrollera om det kan finnas fel i byggnaderna som kan påverka brandsäkerheten.

Man vet ännu inte säkert vad som gjorde att branden på Decembergatan kunde sprida sig utanför den lägenhet där den startade. Men enligt Ulrika Arensberg kan det röra sig om en miss i renoveringen där man då inte följt de byggregler som finns. Samtidigt poängterar hon att det kan vara så att man följt reglerna och att det i stället handlar om ett konstruktionsfel.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Det här huset är ju ombyggt och då ska man följa de regler som gäller för brandskydd och annat vid den tiden renoveringen gjordes. Vi vet ingenting om detta ännu. Eftersom huset är förstört har vi fått börja titta på grannhusen, som också är renoverade, för att se hur de är byggda, säger Ulrika Arensberg till Hem & Hyra.

Först när berörda myndigheter är klara med utredningen av branden kommer arbetet med att besiktiga alla allmännyttans liknande hus att starta. Polisen ansvarar för att utreda själva brandorsaken och bedömer om ett brott kan ligga bakom eller inte. Det är ännu inte bestämt om även Räddningstjänsten ska göra en djupare granskning av branden på Decembergatan.

Annons

– Vi gör större utredningar ibland, om det exempelvis rör sig om en brand utöver det vanliga. Troligen kommer vi att göra det i det här fallet men det är som sagt inte beslutat ännu, säger Lennart Liljeroth, räddningschef i beredskap.

Läs ocksåSkulle äta pommes frites och lökringar – orsakade skador för 787 000 kronorPommes frites brann i köket

Under Förvaltnings AB Framtiden ligger de kommunala bostadsbolagen Gårdstensbostäder, Familjebostäder, Poseidon och Bostadsbolaget. Tillsammans står de fyra bolagen för cirka hälften av Göteborgs omkring 140 000 hyresrätter.

LÄS MER:

Frivilliga stöttar drabbade efter branden

Annons
Läs ocksåRäddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör

Tillfälliga lägenheter åt branddrabbade

Många frågor efter branden

Läs också Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner Risk ladda cykelbatteriet hemma – antalet bränder har ökat Markos lägenhet totalförstörd efter batteribrand - blev hemlös: ”Aldrig mer elcykel”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.