Annons

Kommunpoeten drömmer om ett kök och rinnande vatten

Tranemo Han blev Sveriges första kommunpoet. Rikskänd, utskälld, hatad och uppskattad. Uppdraget är slutfört, men diktandet fortsätter för Jimmy Alm. Och snart kommer boken ut som berättar om året som förändrade livet.
Jimmy Alm
Foto: Kajsa Wedberg
"Ett spännande och annorlunda år". Så summerar Jimmy Alm tiden som Sveriges första kommunpoet. Över en natt blev han rikskändis, blev inbjuden till tv-program och satte på så sätt Tranemo på kartan.

Som att måla ett porträtt, men i stället för pensel använder han dikten som sitt verktyg.

Så beskriver Jimmy Alm sitt sätt att jobba och det som blivit hans livsprojekt Dikta dig. Andra människors berättelser blir Jimmys dikter. I stället för bikt blir det dikt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han blev känd som Sveriges första kommunpoet. Ett uppdrag som väckte både hat och uppskattning. Han satte Tranemo på kartan och fick nya grupper att läsa poesi. Nu summerar han året, laddar om och går vidare med nya projekt.

Se och lyssna Jimmy läsa sin dikt till Tranemo kommun:  Jimmy Alms sista dikt som kommunpoet

Jimmy Alm möter oss i dörren till det gamla väveriet i Uddebo, en liten by utanför huvudorten Tranemo. Här har han sitt kontor en trappa upp i huset som hyser många verksamheter sedan det förvandlats från ett väveri till ett kreativt kontorshotell. Jimmys kontorsdörr pryds av loggan Dikta dig utklippt i wellpapp.

Läs ocksåTranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea"Bengt Arvidsson, 66, yrkesstudent som tar strid för sin tomma lägenhet.

Ett vackert tyg hänger på ena väggen i kontorsrummet och vi slår oss ner i en soffa som skulle pryda vilket vardagsrum som helst. Redan här ser man att Jimmy är intresserad av inredning och design. Det är kanske inte den bilden man har av honom, när man läst om hur han bott i en koja i skogen och att han idag bor i en tiny house utan indraget vatten.

Drömmer om ett kök

Nu börjar dock Jimmy Alm för första gången i sitt liv fundera på ett mer permanent boende.

– Jag har aldrig bott så länge på en plats att jag har behövt ha ett förstahandskontrakt, säger han. Men nu skulle jag vilja bygga mig ett litet hus. Ett ganska enkelt hus, 40 kvadrat kanske, med en kamin och ett riktigt kök. Gärna återbruk och självklart snälla material.

Läs ocksåPoesins kraft – grannarnas dikter jagade bort råttorna från gårdenFyra personer, två män och två kvinnor, sitter runt ett bord. De skrattar. En stiliserad råtta är infälld i bilden.
Det byggs många små udda hus i Uddebo. Jimmy Alm inspireras av dessa, men han vill inte bo i den lilla stugbyn utan tänker sig en lite mer egen tomt. Men han vill bygga själv, med hjälp av vännerna i byn.

Det ska bli hans drömhem och det ska ligga i Uddebo. En plats där han känner att han vill bo kvar. Det är här han har hittat det han behöver i livet, efter att tidigare ha bott i storstäder som London och Osaka.

– Jag har ingen nytta av storstäderna mer. Här finns den gemenskap jag vill ha, vänner överallt som jag kan umgås med när jag vill. Jag kan göra det jag tycker om, spela padel, tennis, meditera och dansa, säger han och gör en svepande gest mot området kring väveriet.

Jimmy kommer från den lilla bruksorten Stigen i Dalsland. Och att den orten skulle fostra en man som skulle tituleras kommunpoet var det nog ingen som kunnat föreställa sig – inte ens han själv.

– Jag skulle ju bli dataingenjör, säger han och ler brett.

Annons

– Men det kändes ändå inte rätt. Jag har, ända sedan jag var 18 år, letat efter vem jag är och vad jag ska göra. Det tog mig många år att hitta det. Det var först när jag var 35 som jag insåg vad jag ville göra.

I det gamla Väveriet har Jimmy Alm sin kontorsplats. Det är ett hus som sjuder av idéer och kraft.
Tältlivet visade vägen

Det var när han av en tillfällighet verkligen kom på vad som kändes helt rätt och det var det som blev Dikta dig.

– Dikta dig var från början min arbetsmetod, sen blev det även namnet på mitt företag och i somras blev Dikta dig även ett förlag, berättar Jimmy.

Han jobbade en tid som kultursekreterare i sin hemkommun Färgelanda i Dalsland, men tanken på att kliva på karriärstegen och bli kulturchef fick honom att säga upp sig. Han köpte en bil och en tältkåta och gav sig ut på en resa som han inte alls visste vart den skulle leda, bara att han inte i det läget varken ville jobba eller studera.

– Jag ville bo i skogen. Men annars hade jag inga planer för min framtid i det läget. Då hade jag mycket tid att tänka. Tanken var att ge ut en diktsamling, säger han.

Stigen, London, Osaka. Men det är i lilla Uddebo Jimmy Alm hittat det han behöver i livet. ”Här vill jag stanna,” säger han.

Och det var tältlivet som indirekt skulle visa vägen. På en festival i närheten av Uddebo 2015 bjöd han in besökare i sitt tält. De fick berätta om sig själva och Jimmy skrev en dikt.

– Det var en kul grej, men det fick mig att till sist förstå att det var mer meningsfullt för mitt skrivande att utgå från andras verklighet än min egen.

Känslor och insikter

Det kan liknas vid att man biktar sig, Jimmy skriver en dikt utifrån berättelsen. Han förstod att inspirationen till att skriva kom i mötet med andra människor, inte inifrån honom själv. Vinter 2018 avslutade han sina studier på författarskolan och satsade helt på Dikta dig.

– Under åren mellan tält-grejen och Dikta dig jobbade jag med min diktsamling. När den blev refuserad så ledde det till många känslor och insikter, vilket till slut öppnade upp vägen för att skapa Dikta dig.

Det var också det sättet att skriva dikter på som gjorde att han blev kommunpoet för sin nuvarande hemkommun Tranemo. Landets första kommunpoet. Tiden som kommunpoet startade som en riktig orkan för Jimmy.

– De första två veckorna var det ett konstant tryck. Mycket hat, men också uppmuntran. Jag har fått vara med i tv, fått många möjligheter. Kommun­poesi har nog fått nya grupper att lyssna på poesi.

Annons

­Tidigare var det aldrig någon som talade om dikter i vardagen, men när jag är i Tranemo kommer det ofta fram någon och vill prata om poesi. Så den här tiden har satt sina avtryck.

Hur klarade du av kritiken och hatet?

– Jag förstod att det skulle bli kritik, speciellt när det såg ut som om kommunen ­betalade projektet. Jag var förvirrad i tre dagar, men jag lärde mig vilka röster jag skulle lyssna på. Det handlade ju också mycket om vad kultur får kosta och om det ska läggas skattepengar på kultur. Faktum är att jag aldrig personligen mött någon i Tranemo som varit kritisk till projektet. Det finansierades med 894 000 kronor i statligt bidrag från Konstnärsnämnden.

Lever din tid som kommunpoet kvar i ­Tranemo?

– Det ska bli en poesivägg av betong i ­centrala Tranemo. Den skulle vara på plats nu, men bygglovet är inte klart än. Men det ska också bli en bok om året som kommunpoet. Den kommer ut i början av december.

Skulle du ge rådet till andra poeter att ansöka om att bli kommunpoeter?

– Nu är det redan gjort. Så det kanske är bättre att komma på andra projekt. Men visst, tycker man det låter som en kul idé kan jag inte annat än att tycka att de ska försöka. Det har varit ett roligt år.

Hur har året påverkat dig?

– Jag har fått vara med i tv, fått många möjligheter. Kommun­poesi har nog fått nya grupper att lyssna på poesi. ­Tidigare var det aldrig någon som talade om dikter i vardagen, men när jag är i Tranemo kommer det ofta fram någon och vill prata om poesi. Så den här tiden har satt sina avtryck.

– Och jag har kunnat ta mer betalt för det jag gör, säger han och skrattar. Under de första 14 åren av mitt skrivande tjänade jag sammanlagt 500 kronor.

Fakta: En sportintresserad poet

Ålder: 39
Bor: I Uddebo i en vagn på tolv kvadrat, ett ”tiny house”
Familj: Stor och fin
Fritidsintressen: Sport, dataspel, dans, tv-serier
Favoriträtt: Okonomiyaki och lövbiff
Favoritdryck: Tranbärsjuice
Vad gör du om tio år: Bor i Uddebo och jobbar med Dikta dig
Hemsida: www.diktadig.se

Kommunpoetens skor som trampat nya vägar under året som gått.

 

Läs också Solgård i Tranemo ska bli snyggt, fräscht och tryggt för alla När poesin lyfte taket i Växjö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.